Guvernul de la Budapesta ar putea renunța la atribuțiile sporite dobândite pe perioada stării de urgență pentru combaterea epidemiei de coronavirus abia spre sfârșitul lunii iunie, în funcție de evoluția situației, a declarat joi șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Chestiunea stării de urgență instaurate în Ungaria pe fondul pandemiei de Covid-19 și consecințele sale asupra statului de drept va face joi obiectul unei dezbateri în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului. Premierul Viktor Orban a refuzat miercuri invitația președintelui Parlamentului European de a participa la dezbatere, transmițând că la momentul actual, lupta împotriva epidemiei este prioritară.

Șeful său de cabinet, Gergely Gulyas, a declarat joi, într-o conferință de presă online, că guvernul ia în calcul relaxarea restricțiilor din Budapesta, începând de săptămâna viitoare, ca urmare a scăderii numărului de cazuri raportate zilnic.

Măsurile au fost deja relaxate în afara Capitalei. De asemenea, hotelurile din afara Budapestei vor putea redeschide începând de săptămâna viitoare, a mai spus el.

Gulyas a mai declarat că executivul ungar ar putea pune capăt la sfârşitul lunii iunie atribuţiilor speciale pe care şi le-a asumat conform stării de urgenţă, în funcţie de evoluţia pandemiei.

Ungaria a înregistrat în ultimele 24 de ore 39 de cazuri confirmate de COVID-19 şi şase decese cauzate de această boală, numărul total al persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 ajungând joi dimineaţă la 3.380, dintre care 436 de decese.

Cele mai multe cazuri de COVID-19 se înregistrează în Budapesta (1.619), urmată de judeţele Pesta (459) şi Fejer (339), iar cele mai puţine în judeţul Bekes (11).