Starea de urgenţă de două luni din Bulgaria este înlocuită cu o ''alertă epidemică'' începând de joi până pe 14 iunie. În timp ce măsurile privind distanțarea socială vor fi menținute, Bulgaria a decis redeschiderea teraselor, a muzeelor și cinematografelor, în timp ce sporturile de exterior sunt și ele permise. Purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise este și aici obligatorie.

Sofia, BulgariaFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

"Starea de urgenţă va fi ridicată, dar toate măsurile (de protecţie) vor continua să se aplice", a declarat ministrul Sănătăţii, Kiril Ananiev, după ce măsurile au fost decise într-o reuniune specială a parlamentului miercuri seară.

O serie de amendamente la legislaţia sănătăţii, care au fost adoptate marţi de parlament, vor intra în vigoare, relatează dpa citată de Agerpes.

Acestea includ menţinerea distanţei fizice şi o carantină de 14 zile pentru toate persoanele care intră în ţară, deopotrivă cetăţeni bulgari şi străini. Va fi obligatoriu purtarea măştii în spaţii publice închise, însă nu şi în exterior.

Terasele în aer liber ale restaurantelor şi barurilor au putut să se redeschidă în prima parte a acestei luni, în timp ce sporturile de exterior precum tenisul, ciclismul, atletismul şi golful sunt de asemenea permise.

Vizitele la muzee, galerii de artă, librării şi cinematografe sunt permise încă de la începutul acestei săptămâni.

Ministrul sănătăţii nu a precizat alte detalii legate de paşii următori pentru relaxarea restricţiilor. Experţii spun că Bulgaria nu a fost lovită foarte puternic de pandemia de coronavirus. Totuşi, numărul cazurilor pe zi a crescut în această săptămână.

Conform unui bilanţ transmis de autorităţi joi, numărul cazurilor de COVID-19 confirmate a ajuns la 2.100 de persoane, cu 31 de noi cazuri în ultimele 24 de ore. Numărul total al deceselor a ajuns la 99, cu trei noi decese în ultimele 24 de ore.