​Raed Arafat a declarat miercuri seara, la Digi24, că se opune deschiderii teraselor și mall-urilor, acuzând presiunea unor ”entități” care vor să se relaxaze totul imediat. Referindu-se la amendamentele adoptate de Parlament la Legea stării de alertă, Arafat a mai spus că membrii Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență pot respinge prevederea privind deschiderea teraselor.

Raed ArafatFoto: AGERPRES

”O să se analizeze la Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) deschiderea teraselor, a mall-urilor, nu o să comentez ce s-a discutat astăzi pentru că nu știu tot proiectul și tot ce a ieșit. Problema mall-urilor care s-a discutat acolo (în Parlament – n.red.), este că centrele comerciale sunt de regulă loc de plimbare, mai ales a copiilor, tinerilor, toți merg la mall. E adevărat că cinematografe acum este exclus să ai, food court-ul unde se merge lumea să mănânce, acolo ai multă lume, rând, vânzoleală... Ăsta era motivul pentru care spațiul intern al mall-ului s-a considerat că este un risc major. Și totuși, s-au păstrat unele magazine, unele servicii deschise, precum spălătoriile, magazinul alimentar de acolo, optica medicală din interior a rămas deschisă, pentru că acolo merg oameni care au treabă direct cu acel serviciu. Rezolvă și pleacă.”, a declarat el.

Arafat a mai precizat că va fi analizată și problema mall-urilor mici. ”La asta trebuie să se uite colegii epidemiologi. E bine să le deschidem de acum, sau e bine din 1 iunie, sau din 15 iunie. Asta trebuie analizat”, a declarat Arafat.

El a mai spus că, deși nu a văzut toate propunerile din lege, ”unele poate că sunt la presiunea unor entități, unor grupuri care au presat peste tot, care vor să se relaxaze totul imediat. Nu neapărat astfel de propuneri vin în concordanță cu ce spun epidemiologii, cu ce spun specialiștii în domeniu”.

Șeful DSU a mai afirmat că, din informațiile sale, textul de lege care a plecat din Parlament permite interpretări: ”Există locuri unde scrie în lege că pot deschide - restaurante, terase... Asta înseamnă că CNSSU poate să spună „NU!”. Dacă e așa, e OK. Pot, dar NU! Deci e clar că în data de 15 NU! Dacă e ceva imperativ și care te obligă la ceva și epidemiologii spun că nu e bine, acest lucru e normal să-l menționăm și să avertizăm populația că nu e OK. Dar dacă scrie „pot” sau „se poate”, că ăsta e limbajul, înseamnă că aici avem loc de discutat la CNSSU, la grupul tehnico-științific, ca să rezolvăm această problemă”.