Un test rapid pentru detectarea noului coronavirus conceput de Abbott laboratories, cu care s-a lăudat Donald Trump și care este folosit zilnic la Casa Albă, produce între o treime și jumătate de rezultate fals negative, potrivit unui studiu realizat de către cercetătorii Universității New York (NYU), relatează AFP.

Coronavirus SuaFoto: Profimedia Images/Valentyn Semenov/Alamy

Testul, care produce rezultate pozitive în cinci minute și negative în 13 minute, a fost comparat cu cel al unui dispozitiv mai lent.

Centrul medical Langone din cadrul NYU a vrut să verifice acuratețea noului test din cauză că ar fi accelerat depistarea pacienților care vin la urgențe și sunt suspectați că ar fi infectați cu noul coronavirus. Avantajul e că testul poate fi pe loc, fără a fi nevoie de a trimite o mostră la laborator. Prin comparație, testul molecular (PCR) al grupului farmaceutic Roche dă rezultate în trei ore și jumătate.

Pe 30 martie, președintele american a prezentat dispozitivul realizat de Abbott laboratories, care cântărește 3 kilograme și e de mărimea unui prăjitor de pâine, la Casa Albă.