91 de arestări la Palermo, coordonate de Direcţia Districtuală Antimafia din capitala Italiei. Infracțiunile anchetate sunt asociere de tip mafiot, extorcare, tăinuirea de bunuri furate, spălare de bani, trafic de droguri, fraudă sportivă, fraudă în sectorul curselor de cai și, mai ales, concurență neloială prin intermediul amenințărilor, scrie Euronews, potrivit Rador.

CarabinieriFoto: pixabay.com

Ipoteza este că mafia a vrut să profite de criza economică cauzată de coronavirus, acaparând întreprinderile mici și mijlocii fără lichidități, însă anchetatorii le-au luat-o înainte, așa cum a explicat Piergiorgio Morosini, judecătorul care a semnat ordinele de arestare preventivă.

"Acestea sunt exact acele situații în care grupurile infracționale sunt tentate să se apropie de subiecții aflați în criză pentru a propune finanțări, care s-ar putea traduce apoi în forme reale de uzură, şi care, în timp, ar duce la pierderea libertății inițiativei economice pentru mulți antreprenori", a spus judecătorul.

Crima organizată reprezintă un pericol pentru întreaga Europă, iar publicaţia Die Welt a ajuns atât de departe încât a scris că mafia italiană nu așteaptă nimic altceva decât fonduri europene.

"În aceste zile, în Italia, asistăm la o serie de operațiuni care demonstrează faptul că legislația italiană a avansat în lupta împotriva clanurilor și că acum, în Italia avem organisme de investigare capabile să analizeze o mulțime de date; avem inițiative pentru prevenirea infiltrărilor mafiei în circuitul economic și financiar şi cred că aceasta este o experiență care poate fi pusă la dispoziția întregii realități continentale, în virtutea formelor de cooperare judiciară care există în Europa", a explicat Morosini, indignat de teoriile jurnaliştilor germani.

Judecătorul a spus însă că aplicarea legii și sistemul judiciar nu sunt suficiente: "Experiența italiană arată că starea de alertă este un prim antidot pentru stabilirea unui cordon sanitar în jurul realităților economice aflate în dificultate. (...) "Dar, atenție, aplicarea legii și sistemul judiciar nu sunt suficiente: antreprenorii trebuie să găsească sprijin în zonă în relațiile lor cu băncile, cu instituțiile și cu asociațiile comerciale".