Doar 5% din populația Spaniei a fost infectată cu noul coronavirus, arată un studiu publicat miercuri de către guvern, dar potrivit acestuia rezultatele variază de la regiune la regiune, astfel încât rata infecției se ridica la peste 10% în regiunea Madrid, potrivit AFP.

Coronavirus Spania, copilFoto: Profimedia Images/Andreas Solaro/AFP

”Studiul constată că 5% din populația spaniolă a fost în contact cu virusul, un pic mai mult de 2 milioane de persoane”, a declarat ministrul Sănătății, Salvador Illa, comentând primele rezultate parțiale ale acestui studiu sero-epidemiologic lansat pe 27 aprilie și care vizează un eșantion de peste 60.000 de persoane.

Aceste rezultate confirmă că virusul a circulat mult în centrul țării - unde este situată capitala Madrid - care a fost cel mai grav lovită zonă din Spania. Rata de răspândire este de 11,3% în regiunea Madrid, care cere guvernului să autorizeze ieșirea din carantină de săptămâna vitoare, după ce zona a fost exclusă de procesul lansat luni într-o parte a țării.

Cele mai mari rate de răspândire au fost înregistrate în Castilia și León (14,2% în Soria) și Castilia-La Mancha (13,5% în provincia Cuenca). Studiul arată că Spania este departe de a atinge o imunitate colectivă, pentru a evita un al doilea val.

Un studiu publicat miercuri în Franța arată că mai puțin de 10% a fost contaminată în regiunea Paris și în nord-est, cele mai afectate regiuni din Franța, iar la nivel național 4,4%.