Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, spune că după 15 mai, când România iese din starea de urgență, responsabilitatea este transferată către cetățean, el subliniind că "dacă încep grătarele” există riscul să apară o creștere bruscă a infecțiilor cu noul coronavirus.

Foto:

"Am luat măsuri ferme, dar încet, încet responsabilitatea se trasferă către cetățean. Mult mai mult depinde de cetățean cum se comportă. Dacă omul de rând înțelege că ieșitul din casă are reguli, iar portul măștii este obligatoriu (...) avem șansa să trecem ușor și printr-un alt val care ar putea veni la toamnă. Dacă începem de poimâine (15 mai - n.red.) să mergem în vizite, la grătare, riscul este că brusc vom vedea o creștere a numărului cazurilor și un nou val”, a afirmat Raed Arafat miercuri seară, la Digi 24, potrivit Mediafax.

El a avertizat că, dacă sunt luate prea multe măsuri de relaxare deodată, şi nu gradual, există riscul de a se reveni la reguli stricte de distanţare şi de stopare a unor activităţi: "Chiar dacă există presiune maximă să luăm măsuri cât mai multe de relaxare, riscul este ca, dacă sunt luate toate deodată, să trebuiască după asta să iei măsuri de distanţare şi de închidere destul de serioase".

Raed Arafat a spus că deschiderea activităţilor economice trebuie să aibă loc cu respectarea strictă a unor reguli, incluzând efectuarea unui triaj epidemiologic.

El a mai spus că nu este momentul ca bolnavii de COVID-19 asimptomatici să fie tratați acasă.

"Membrii familiei pot toți să pățească ceva. (...) Dacă cineva a trimis confirmați acasă, a făcut-o pe propria răspundere. Regula a rămas că pacientul rămâne la spital sau la un spațiu destinat pacienților bolnavi ușor”, a adăugat Raed Arafat.

Din 15 mai, starea de urgență în România va fi înlocuită cu starea de alertă. Proiectul de lege elaborat de Guvern a suferit modificări substanțiale în Parlament. Printre măsurile introduse de parlamentari în legea adoptată miercuri seară se numără: Parlamentul este cel care încuviințează starea de alertă pe o perioadă de maximum 30 de zile, amenzile nu pot fi mai mari de 15.000 de lei, centrele comerciale cu suprafață de 15.000 metri pătrați și terasele vor putea funcționa din 15 mai.