Împărtăşirea comună a credincioşilor este amânată până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe, a precizat miercuri purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, citat de Agerpres. El a mai spus că a mai existat un astfel de ”moment dramatic” în 1829, şi tot din motive legate de epidemie, comentând că nu există un conflict între credinţă şi raţiunea practică.

Preot și voluntar de la biserică împart lumina de Înviere, Paște 2020Foto: Gabriel Bejan

"A avut loc o consultare firească a membrilor Sfântului Sinod în legătură cu o scurtă amânare a împărtăşirii comune, până la finalizarea unei consultări inter-ortodoxe cu celelalte Biserici, confruntate şi ele în acelaşi registru liturgic cu provocarea ridicată de pandemie”, a declarat Bănescu.

În acest moment sunt clare câteva lucruri, deşi cu un caracter temporar, potrivit sursei citate:

  • slujbele cu credincioşi vor fi oficiate exclusiv afară;
  • bisericile vor fi redeschise doar accesului pentru rugăciune individuală a credincioşilor, cu respectarea unor reguli de igienă şi protecţie;
  • împărtăşirea comună (în timpul Liturghiei) este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe

El a menţionat că "a mai existat un astfel de moment dramatic al amânării împărtăşirii, timp de două luni, chiar, în 1829, şi tot din motive legate de epidemie".

"Nu este nimic total nou şi nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii, care are menirea să îl ghideze pe omul credincios printr-o lume reală, confruntată uneori cu crize grave, inclusiv medicale. În anumite contexte trebuie să trecem proba realismului creştin, care ne protejează de orice formă de abordare magică a 'celor sfinte' şi de punerea în conflict a credinţei profunde cu raţiunea practică. Creştinismul autentic, hrănit din fidelitatea faţă de Tradiţia genuină a Evangheliei şi faţă de cea filocalică, patristică, nu pune în conflict artificial credinţa şi raţiunea, ci le cultivă cu discernământul izvorât din credinţa în Hristos, nu din aceea în propria credinţă", a mai spus purtătorul de cuvânt al BOR.