Islanda, o ţară care a reuşit, după toate aparenţele, să ţină sub control răspândirea pandemiei de Covid-19 şi a testat un procent record de peste 15% din populaţie, a anunţat marţi că intenţionează să ofere călătorilor care sosesc pe singurul aeroport internaţional al ţării posibilitatea de a fi testaţi pentru a scăpa de o perioadă de plasare în carantină de două săptămâni, informează Agerpres citând AFP.

Reykjavik, IslandaFoto: Flickr/ Berit Watkin

Până în prezent, Islanda a înregistrat 1.801 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, dintre care trei în luna mai, precum şi un bilanţ de 10 decese.

Guvernul de la Reykjavik a declarat că testele vor fi puse la dispoziţie pe singurul aeroport internaţional al insulei, Keflavik, cel târziu pe 15 iunie. Pasagerii ar urma să plătească testarea.

Călătorii vor fi liberi să se deplaseze la propriul domiciliu sau la hotel. În cazul unui rezultat pozitiv al testării, care va fi cunoscut chiar în ziua sosirii, călătorii infectaţi vor fi plasaţi în carantină timp de cel puţin 14 zile. Călătorii vor trebui, de asemenea, să descarce o aplicaţie de urmărire, despre care guvernul islandez afirmă că este folosită deja de 40% din populaţie.

Dacă posedă un certificat medical care atestă un rezultat negativ, călătorii pot scăpa de testare la sosirea pe aeroport.

Până în prezent, Islanda a testat 54.791 din cei 364.000 de locuitori ai săi.

Începând cu 24 aprilie, călătorii veniţi din străinătate au fost plasaţi în carantină, aşa cum se întâmplă cu islandezii şi rezidenţii din zonele cu risc ridicat încă din luna ianuarie.