Asia și Europa riscă o recidivă a infecțiilor COVID-19 dacă își vor deschide economiile prea devreme și înainte ca măsuri ample pentru identificarea și izolarea rapidă a noilor infecții să fie implementate, avertizează economiștii Fondului Monetar Internațional, potrivit Reuters.

Dezinfectarea străzilor în Madrid, în timpul pandemiei de coronavirusFoto: Muddy Ignace/DYDPPA/Profimedia Images

Măsurile de carantină și alte restricții au instituit costuri economice și psihologice importante asupra cetățenilor și este de înțeles ca statele să dorească relaxarea acestor măsuri cât mai rapid, notează reprezentanții FMI.

Aceștia subliniază însă că ridicarea prea devreme a restricțiilor ar putea opri progresele făcute în lupta cu epidemia COVID-19 și riscă să declanșeze un nou val de costuri economice și umane, potrivit lui Chang Yong Rhee, directorul departamentului FMI pentru Asia și Pacific și lui Poul Thomsen, directorul departamentului pentru Europa.

„În căutarea căii de ieșire din această carantină fără precedent, economiile din Asia și Europa ar trebui să procedeze cu precauție și să reziste tentației de a face prea multe prea devreme”, avertizează aceștia.

Peste 250.000 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus în sud-estul Asiei și în jur de 9.700 și-au pierdut viața, 85% din totalul infecțiilor din regiune fiind înregistrate în China, India, Japonia, Singapore și Coreea de Sud, notează economiștii FMI.

Pandemia a lovit Europa și mai puternic, numărul infecțiilor confirmate ajungând la aproape 1,7 milioane și cel al deceselor apropiindu-se de 160.000 din totalul de 290.000 înregistrate la nivel mondial.

Câteva țări asiatice, printre care și China, au început să își redeschidă gradual activitatea economică, dar eforturile au fost însoțite de testări pe scară largă și alte măsuri complementare.

Mai multe țări europene și-au anunțat planurile de a-și reporni economiile și au început procesul, însă experții FMI avertizează că Europa pare să relaxeze măsurile mai devreme în ciclul pandemic decât China, unde noul coronavirus a apărut la sfârșitul lui 2019.

Acest lucru plasează Europa într-un pericol mai mare, capacitatea țărilor europene de efectuare a testărilor în masă, a urmăririi contactelor și izolării cazurilor putând fi în urma celor mai bune exemple din Asia, parțial datorită regulilor foarte stricte privind protejarea datelor personale.

„În consecință, Europa pare să se afle într-un mai mare pericol decât unele țări asiatice, inclusiv China, deși nicio țară nu își poate declara cu încredere victoria împotriva virusului”, avertizează economiștii.

Singapore, de exemplu, a reușit izolarea rapidă a coronavirusului după izbucnirea pandemiei printr-un efort susținut și bine organizat, însă recent a fost nevoit să înăsprească din nou măsurile de izolare ca urmare a unor nou val de cazuri.

China s-ar putea confrunta la rândul ei cu un al doilea val al infecțiilor care ar putea paraliza economia după ridicarea restricțiilor, notează economiștii FMI.