Peste 100.000 de voluntari sănătoși și pacienți sunt înrolați în prezent în peste 250 de studii clinice care se desfășoara în 100 de țări din întreaga lume pentru găsirea unui tratament împotriva coronavirusului, anunță Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România. "Organizația Mondială a Sănătății, guvernele, oamenii de știință, comunitatea medicală și industria farmaceutică s-au aliniat în ultimele două luni într-o cursă nemaivazută pentru a pune capăt pandemiei. La acest efort contribuie mai mult de 100.000 de voluntari sănătoși și pacienți înrolați în peste 250 de studii clinice care se desfășoara în 100 de țări", afirmă Dragoș Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător local de medicamente, și directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Testare coronavirusFoto: Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM / Abaca Press / Profimedia

"Curajul și altruismul acestor bărbați și femei ne ajută să punem punct celei mai grave crize sanitare din ultimul secol, care a îmbolnăvit aproape 4 milioane de oameni", adaugă Dragoș Damian.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație din țară, salută cu recunoștință contribuția tuturor voluntarilor sănătoși și pacientilor care participă în studiile clinice derulate în vederea găsirii unui tratament și a unui vaccin împotriva SARS-CoV-2.

Conform reglementarilor în vigoare, trialurile clinice se desfășoară în patru faze, cea mai importantă fiind faza III, în care medicamentul nou este administrat unor grupuri mai mari de voluntari sau pacienți. În această fază, investigatorii verifică eficiența și siguranța medicamentului sau vaccinului prin comparație cu placebo sau cu alte terapii care deja se află în uz. Durata studiilor clinice poate varia de la câteva luni la câțiva ani, iar parcurgerea tuturor fazelor este necesară și obligatorie tocmai pentru ca medicamentul sau vaccinul care va ajunge să vindece zeci de mii de pacienți să fie sigur și eficient.

"Curajul si altruismul voluntarilor sănătoși si al pacienților care participă la studiile clinice pentru descoperirea unui tratament sau vaccin împotriva coronavirusului sunt remarcabile, pentru că riscurile pe care și le asuma sunt foarte mari, asa cum sunt și așteptările populației de a găsi o formulă de tratament în cel mai scurt timp", adaugă directorul executiv al PRIMER, Dragoș Damian.

Voluntarii sănătoși și pacienții înrolați în studiile clinice sunt eroii necunoscuți care în ultima sută de ani au stat alături de oamenii de știință, facând posibile descoperiri și progrese remarcabile în tratamentul unor boli grave cum sunt cancerul, diabetul, afecțiunile autoimune, neurodegenerative, genetice și cele cauzate de virusuri, cum este și COVID-19: "Mai presus de orice recompensă materială, cei peste 100.000 de voluntari sănătoși și pacienți aflați în studii clinice în acest moment merită să fie amintiți și recunostința noastră pentru că și datorită lor un medicament sau un vaccin vor deveni încă de anul acesta o realitate salvatoare de vieți", arată Dragoș Damian.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) reunește cele mai importante 19 fabrici de medicamente din România: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA.

.