Parlamentul European cu sediul la Strasbourg a devenit un vast centru de depistare a cazurilor de contaminare cu noul coronavirus, capabil să realizeze aproximativ 2.000 de teste pe zi, informează Agerpres citând AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pompieri instalaţi într-un cort, lângă drapelele celor 27 de ţări ale Uniunii Europene din faţa impunătoarei clădiri a Parlamentului European din acest oraş din estul Franţei, foarte afectat de coronavirus, verifică dacă persoanele venite să se testeze, conform trimiterii medicale şi a programării, nu prezintă cumva simptome ale bolii.

În caz de febră, tuse sau alt simptom, pacientul va fi izolat şi pus în contact cu SOS Medecins, un serviciu medical de urgenţă.

Cei fără simptome pot coborî de-a lungul rampei de acces utilizate de obicei de maşinile deputaţilor din Parlamentul European pentru a se deplasa la cantină.

Pereţi despărţitori albi au înlocuit aici mesele pentru a forma 21 de încăperi ocupate de patru laboratoare pentru analize, de la secretariatul cu birouri şi până la săli unde se fac prelevări.

Un pacient este testat astfel în doar câteva minute, iar în circa 24 de ore va şti dacă este sau nu purtător de virus.

„Am plasat nişte indicatoare de semnalizare pentru ca persoanele care ies din clădire să nu se intersecteze cu cele care intră”, explică Alexandra De Wael, inginer constructor al Parlamentului European, a cărei muncă decurge în colaborare cu prefectura departamentului Bas-Rhin, Agenţia Regională a Sănătăţii (ARS) şi municipalitatea.

La începutul lunii aprilie, preşedintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, propusese ca în absenţa sesiunilor plenare lunare ale eurodeputaţilor, imensa clădire din Strasbourg să fie pusă la dispoziţia celor care luptă împotriva epidemiei de coronavirus.

Luni, în prima zi de funcţionare a centrului, a fost testat un mic grup de 15 persoane. Creşterea numărului de testări urmează să se facă pe măsura extinderii cercetărilor „persoanelor de contact”, adică a celor care au fost în apropierea unei persoane bolnave cel puţin 15 minute fără protecţie.

„Pentru un pacient simptomatic există riscul de a trebui detectate 20 de persoane de contact, ceea ce poate să transforme testarea într-un foarte mare aflux”, explică Pascal Wittersheim, farmacist biolog al laboratorului Biogroup.

Testele realizate în Parlamentul European sunt aşa-zisele teste PCR, care permit să se detecteze dacă cineva este purtător de virus în ziua testului. Testul respectiv trebuie să fie făcut în săptămâna care urmează contactului cu persoana bolnavă.

Regiunea Grand-Est va putea face de acum înainte până la 18.000 de teste zilnic în 220 de locuri de prelevare. Cu 2.000 de prelevări posibile, centrul din Parlamentul European are cea mai mare capacitate.

Potrivit doctorului Dan Sellam, preşedinte al SOS Medecins Strasbourg, „este foarte important să reuşim să detectăm pacienţii, să-i urmărim şi să-i izolăm de restul populaţiei”. „Să sperăm că aceasta este suficient şi că se va putea relua o viaţă ceva mai normală”, adaugă el, dar „COVID ne-a învăţat prudenţa medicală”.

Parlamentul European, ale cărui bucătării servesc în paralel la pregătirea a 500 de mese pe zi pentru persoanele aflate în nevoie, şi-a împrumutat sediul în principiu până la sfârşitul lunii iulie. În septembrie, eurodeputaţii ar urma să se întoarcă la muncă.