158.000 de măști protecție au ajuns astăzi în România prin intermediul achizițiilor efectuate de către Comisia Europeană, potrivit Ministerului Sănătății.

CE doneaza masti RomanieiFoto: Comisia Europeana

În total, 1,5 milioane de măști medicale vor fi distribuite către 17 state membre și Regatului Unit. Această livrare de măști din partea UE face parte dintr-o nouă achiziție de 10 milioane de măști, finanțată de Comisie, în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență.

Comisia Europeană a creatun pod aerian umanitar al UE pentru transportul lucrătorilor umanitari și al materialelor de urgență necesare răspunsului la coronavirus în unele dintre zonele cel mai grav afectate din lume.

Cum funcționează podul aerian umanitar

  • În cadrul unui efort comun al Comisiei și al statelor membre, Comisia finanțează zborurile din statele membre către și dinspre destinațiile propuse. Atunci când este posibil, acestea sunt combinate cu zborurile de repatriere în curs, facilitând și rotația lucrătorilor umanitari.
  • De acest pod aerian umanitar poate beneficia personalul umanitar din cadrul administrațiilor naționale, al ONG-urilor sau al agențiilor ONU.
  • Comisia finanțează 100% din costurile de transport, iar partenerii UE rămân responsabili cu achiziționarea materialelor umanitare.

Răspunsul UE pe plan mondial la coronavirus urmează o abordare de echipă, „Echipa Europa” (Team Europe). Acesta se bazează pe contribuții din partea tuturor instituțiilor UE și combină resurse mobilizate de statele membre ale UE și de instituțiile financiare, pentru a aborda consecințele pandemiei de coronavirus.