Rusia, care a înregistrat de la începutul epidemiei 232.243 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, a devenit a doua cea mai afectată țară din lume după numărul de contaminări, potrivit bilanțului realizat marți de AFP pornind de la datele oficiale.

Vladimir Putin, echipat contra coronavirusuluiFoto: Alexei Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office/TASS/Profimedia Images

Pe primul loc, Statele Unite, cu peste 1,34 milioane de cazuri, urmate de Rusia, în fața Spaniei (228.030) și Regatului Unit (223.060).

Autoritățile ruse explică acest nivel ridicat, cu peste 10.000 de cazuri zilnice înregistrate de circa zece zile, prin politica de depistare masivă.

Peste tot în lume numărul de infectări este probabil mult subestimat.

Ca număr de decese, cu 2.116 morți, Rusia este mult în urma nivelelor înregistrate de Statele Unite, Spania sau Marea Britanie.

Afectată de noul coronavirus după Europa de vest, Rusia spune că această rată de mortalitate scăzută este datorată depistării extinse și impunerea unor măsuri de carantină din martie pentru persoanele care proveneau din țările afectate sau pentru populația cu risc ridicat.

Vocile critice spun însă că moartea mai multor mii de persoane nu a fost luată în calcul și acuză autoritățile că raportează alte cauze de decese pentru bolnavii de Covid-19.