Fermierii afectaţi de pandemia de coronavirus vor avea acces la credite cu o dobândă ROBOR plus 2%, iar valoarea creditului va fi de până la 85% din suma totală pe care fermierii o vor primi ca subvenţie în această perioadă, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-un briefing de presă, potrivit Agerpres.

"Pentru a facilita accesul fermierilor la creditare în condiţii avantajoase, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), împreună cu băncile comerciale şi cu Fondul de Garantare au încheiat convenţii, în aşa fel încât pe baza adeverinţelor emise de APIA fermierii să aibă acces la credite cu o dobândă ROBOR plus 2%. Valoarea creditului va fi de până la 85% din valoarea sumei calculate atât din FEGA cât şi pentru suma totală pe care fermierii o vor primi ca şi subvenţie în această perioadă", a spus Oros.

El a precizat că adeverinţele vor fi eliberate de APIA începând cu data de 15 mai 2020, cu două luni mai devreme comparativ cu anul trecut.

"Tot pentru a veni în întâmpinarea nevoilor fermierilor afectaţi de evoluţia pandemiei coronavirus, fermierii pot primi adeverinţele la 2-3 zile de la data depunerii cererilor. Asta este promisiunea colegilor mei de la APIA şi cu siguranţă se vor ţine de cuvânt", a mai spus Adrian Oros.