Şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, a declarat luni, pentru Agerpres, că va fi nevoie de o hotărâre judecătorească prin care autorităţile să o poată transporta forţat la spital pe femeia de 83 de ani din comuna Măgura Ilvei, care, după ce vineri a fost depistată cu Covid-19, a refuzat să fie internată la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit lui Andriţoiu, bătrâna era, vineri, asimptomatică şi medicul de familie este cel care ţine legătura cu ea, pentru a urmări evoluţia bolii.

"Nu s-a schimbat nimic în protocol, dar nu putem să o obligăm şi s-a apelat la Poliţie şi o să îi facă dosar penal. Medicul de familie este în legătură cu ea. Nu e simptomatică, dar eu sper ca o hotărâre judecătorească să ne ajute şi să o putem duce (la spital - n.r.), pentru că nu se poate să stea. Spitalul nu poate să elibereze tratament la domiciliu. Poliţia va face toate demersurile. (...) E primul caz în care ne confruntăm în sensul acesta, dar nici nu o putem lua cu forţa. Fără o hotărâre judecătorească nu o să putem face nimic", a declarat directorul DSP pentru Agerpres.

Anca Andriţoiu spune că, deşi femeia nu prezintă simptome de Covid-19, este nevoie ca aceasta să fie monitorizată în spital, ţinând cont de vârstă şi de comorbidităţi.

"Nu e în regulă, trebuie să o ducem la spital. Sigur, dacă nu are simptome de Covid, nu se face nu ştiu ce tratament, dar, totuşi, trebuie cineva să o monitorizeze în spital", a afirmat Andriţoiu.

Directorul DSP Bistriţa-Năsăud a precizat că tot vineri a fost confirmat cu Covid-19 şi fiul femeii de 83 ani, care locuieşte într-un alt imobil din Măgura Ilvei şi care a fost transportat la spital fără ca echipajul medical să întâmpine opoziţie din partea acestuia.

În acest caz, Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud a înregistrat, luni, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Primarul comunei Măgura Ilvei, Valer Avram, a declarat că autorităţile au încercat timp de trei ore, în cursul zilei de vineri, să o convingă pe bătrână să fie internată în spital, pentru a primi tratamentul adecvat, având în vedere că suferă şi de alte boli, dar aceasta a refuzat.

Femeia locuieşte în casă alături de fiica şi nepotul său, care se află în izolare, în timp ce ginerele s-a autoizolat la o altă adresă, unde are un teren agricol pe care îl lucrează.

Potrivit primarului, femeia de 83 de ani care a refuzat internarea este contact al unei alte persoane din comună confirmate cu Covid-19, care a vizitat-o.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Bistriţa-Năsăud, Annabella Muzsi, a precizat luni că femeia de 83 de ani a semnat documentele prin care confirmă că nu doreşte să fie transportată la spital şi că în zilele care au urmat nu au mai fost primite solicitări pentru această persoană.