DOCUMENT Principalele măsuri din legea privind combaterea COVID-19 în starea de alertă. Amenzile vor fi date în acord cu o ordonanță din 2001

de C.P.     HotNews.ro
Luni, 11 mai 2020, 13:55 Actualitate | Coronavirus


Ionel Danca
Foto: Guvern
 documente
(11 Mai 2020) PDF, 1MB
Pe perioada stării de alertă, regimul juridic al contravențiilor este asimilat și pus în aport cu prevederile Ordonanței 2/2001 (privind regimul juridic al contravențiilor) pentru a evita situația ivită în contextul în care regimul contravențiilor stabilit în baza Ordonanței 1/1999 a fost declarat neconstituțional, a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, prezentând principalele măsuri din proiectul de lege privind combaterea pandemiei de COVID-19, în perioada stării de alertă.

Ordonanța 2/2001 este, de fapt, cadrul general legislativ în baza căruia pot fi date amenzi. Vezi aici OG 2/2001.

Consultă aici proiectul de lege privind noile măsuri pentru combaterea COVID-19. Proiectul a fost transmis Parlamentului.

Executivul tocmai a aprobat acest proiect de lege, care urmează să fie dezbătut de Parlament.

Ce a prezentat Ionel Dancă

Au fost reglementate pe perioada stării de urgenţă, care vor fi continuate pe perioada stării de alertă şi care necesită o reglementare la nivel de lege adoptată în Parlament.

În domeniul economic, potrivit acestor prevederi, va fi permisă organizarea activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţii destinate acestui scop, aşa cum sunt cele de tip drive-in, room-service sau livrare la clienţi.

Se pot suspenda activităţile de comercializare cu amănuntul şi serviciile în centrele comerciale cu câteva excepţii în cazul cărora sunt permise astfel de activităţi, respectiv vânzarea produselor electronice şi electrocasnice, dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliu.

Este, de asemenea, permisă activitatea desfăşurată de operatorii economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei şi este întreruptă comunicarea cu restul complexului.

Se pot suspenda comercializările de astfel de produse în centre comerciale, cu câteva excepţii: vânzarea produselor electrice și electrocasnice, dacă asigura livrarea acestora la domiciliu, activitatea operatrilor care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei, fiind întrerupt accesul cu restul centrului.

În domeniul sănătății, se păstrează prevederea actuală. Pe perioada stării de alertă, posturile vacante pot fi ocupate de personal contractual fără organizarea concursurilor, dacă durata angajării nu depăşeşte perioada stării de alertă.

Pe durata stării de alertă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Autorităţile pot plafona preţurile la medicamente, vaccinuri, dezinfectanţi, insecticide, dispozitive medicale şi alte materiale sanitare pe perioada stării de alertă.

Valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungește pe perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia.

Pentru personalul angajat în instituțiile publice centrale și locale, dar și în cadrul companiilor de stat sau private, care au un număr mai mare de 50 de salariați, se vor organiza programe individualizate de muncă prin care să se asigure existența unui interval de o oră la începerea și la terminarea programului de muncă.

Pe perioada stării de alertă, autoritățile competente pot dispune măsuri de protecție și prevenție pentru angajații aflați în situații vulnerabile.

Instituțiile și autoritățile publice pot angaja personal fără concurs în funcție de nevoile determinate de prevenirea și combaterea situației care a generat starea de alertă, pe durată determinată de 6 luni.

În ceea ce privește cultele religioase, potrivit proiectului de lege, activitatea acestora se exercită liber cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilită de autoritățile cu atribuții în domeniu, inclusiv de Comitetul Național pentru Situații de Urgență cu consultarea Departamentului cultelor.

S-a schimbat regimul contravențiilor, astfel încât regimul juridic al contravențiilor este asimilat și pus în aport cu prevederile Ordonanței Nr.2/2001 pentru a evita situația ivită în contextul în care regimul contravențiilor stabilit în baza Ordonanței 1/1999 a fost declarat neconstituțional.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

33975 vizualizari

 • +8 (16 voturi)    
  legea e atat de veche (Luni, 11 mai 2020, 14:30)

  Stefan534324 [utilizator]

  incat valorile amenzilor sunt in lei vechi:

  "se pot prevedea amenzi între 500.000 lei şi 100.000.000 lei."

  Eu zic ca nu mai e aplicabila.
  • -1 (17 voturi)    
   lol... (Luni, 11 mai 2020, 16:15)

   Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Eu cred ca tocmai de asta e nevoie :P...

   Poate asa invata gibonii termenul de disciplina...

   Lasand gluma deoparte doar aplici denominarea si tai 4 zerouri...de la 50 la 10.000.
 • +20 (28 voturi)    
  CCTV (Luni, 11 mai 2020, 14:30)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  si uite asa a aparut zadarnicirea combaterii hotilor pentru ca daca toti o s-avem masti nu mai poti sa stii cine a furat. Deci toata supravegherea cu camere si softurile de recunoastere faciala au devenit faina 3 nule. Aveti grija la portofele si mobile.
 • +14 (18 voturi)    
  Carantina? (Luni, 11 mai 2020, 14:55)

  Transilvany [utilizator]

  De ce nu se spune nimic despre carantina institutionalizata, respectiv despre ce se intampla cu cei care vin in Romania. Am cautat peste tot dar nu am gasit, poate cineva sa imi spuna ce se va intampla sau sa imi dea un link ceva? Multumesc anticipat!
  • +5 (13 voturi)    
   Nimic. (Luni, 11 mai 2020, 15:01)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Transilvany

   Nu gasesti filmari sau conditii nici de acolo nici din spitale. E cortina de fier reinnascuta.
  • 0 (14 voturi)    
   mai conteaza? (Luni, 11 mai 2020, 15:11)

   Mihai Ioan [anonim] i-a raspuns lui Transilvany

   Romania e la fel de infectata(daca nu , mai infectata) ca si celelalte tari europene.
   • +8 (12 voturi)    
    carantina (Luni, 11 mai 2020, 15:55)

    Transilvany [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Ioan

    conteaza pentru cei care vor sa vina in vizita la familii (dupa ce au repectat carantina impusa de pasti) si nu aui nicio informatie disponibila...
 • +6 (18 voturi)    
  amenzi pentru populatie (Luni, 11 mai 2020, 15:05)

  jescu [utilizator]

  Discutam doar de amenzi pentru populatie, dar am auzit deja de firme care reiau activitatea dupa 15 mai cu acelasi grad de ocupare al birourilor ca inainte, adica 100%. Acesti manageri de firme sunt iresponsabili, umplu metrourile si imbolnavesc lumea. Ei ce amenda primesc ? De ce nu se specifica in lege un grad de ocupare maxim al biroului, ca sa fie fortati sa lase lumea sa mai lucreze si de acasa ?
  • +9 (9 voturi)    
   uiti ca nu toti antreprenorii (Luni, 11 mai 2020, 17:44)

   SilentBob [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   sunt in mediul online...propunerea ta inseamna, pentru cei care lucreaza in industrii "brick and mortar", disponibilizari, ca sa nu ia amenzi usturatoare. Transformarea unui loc de munca e si ea costisitoare. E usor sa arati cu degentul, mai greu este sa gasesti solutii.
   • -3 (5 voturi)    
    pai (Luni, 11 mai 2020, 18:43)

    jescu [utilizator] i-a raspuns lui SilentBob

    Vorbim de firme cu zeci, sute, mii de angajati care au lucrat bine mersi 2 luni aproape cu 90% din personal de acasa. Deci pot fara sa mai investeasca... Acum ii cheama pe toti la birou ca si cum n-ar fi nici un pericol la birou sau pe drum spre birou. Ia sa ii oblige legea sa motiveze in scris de ce ii cheama pe toti odata (mai mult de x% pe zi). Daca se imbolnaveste un angajat de COVID sa raspunda si managerul daca motivele nu erau cu adevarat importante. Sunt si firme care intentioneaza sa lucreze cu 90% personal de acasa tot anul, dar nu vorbim de acelea, ci de unii manageri gen Catarama, care nu au nici o treaba, daca se duc personal in focar, ce sa le ceri fata de angajati.
 • +7 (13 voturi)    
  O lege mai normala (Luni, 11 mai 2020, 15:23)

  XYZ3 [utilizator]

  Vad ca MAI a cam lasat-o moarta cu restrictiile de circulatie. Deci o sa putem merge la Sinaia dupa 15 mai :)

  Cred ca s-ar saturat si ei de cate injuraturi au luat in mediul online si de cate mistocarie se face la adresa lor de catre internauti prin tot felul de poze photoshopate :)
 • +7 (23 voturi)    
  6 luni stare de alerta (Luni, 11 mai 2020, 15:26)

  mmmircea [utilizator]

  dupa inca sase luni de stare de alerta, pnl-ul are sanse sa fie devansat si de pntcd la alegeri.
 • +14 (22 voturi)    
  lasati prostiile! (Luni, 11 mai 2020, 15:34)

  wweesstt [utilizator]

  Bah baiatule, bah Danca, lasa-ne cu gargara! ce facem cu pensiile speciale si cu salariile bugetarimii dodoloate?! ce facem cu astea?! Pensiile speciale din justitie sunt printre cele mai nesimtite din sistem(si trebuie desfintate sau impozitate drastic!) dar grosul pensiilor speciale sunt in ministerele de forta: MAI, MAPN, SRI, penitenciare, jandarmerie, etc. Acestia din urma le mai si incaseaza la varsta la care unii oameni se insoara in ziua de astazi. Pe langa aceste mari nedreptati in carca poporului roman, mai sunt si altii: Romania este tara din europa care cheltuie cel mai mult din veniturile sale cu salariile bugetarimi dodoloate! Nu inteleg DE CE NU IESIM IN STRADA?! pt acest imense nedreptati.Cat mai poate tolera acest popor de sclavi si mamaligari?! cand iesim in strada?! adica am iesit in strada in februarie la temperaturi negative (si bine am facut ca am iesit) pt a apara justitia, pt principii si acum si acum sa ne aparam pe noi nu?! Nu inteleg de ce nu iesim?!
 • +7 (9 voturi)    
  mi-am (Luni, 11 mai 2020, 16:47)

  nahir [utilizator]

  dat toată silința să citesc acest proiect de lege.
  Nu am înțeles nimic.
  În afară de o logoree tipic comunistă, cu limbaj de lemn de care iliescu ar fi foarte mândru (vorbe goale întinse pe pagini întregi), nimic.
  Ar fi trebuit în acest proiect de lege să aducă motivare legală pentru restricțiile păstrate pe această perioadă, așa zisă de alertă, astfel încât să nu fie în contradicție cu Constituția. Altfel, dolofana de weber va fi foarte îndreptățită să atace la ccr-ul lui dorneanu, cu 100% șanse de câștig.
 • +8 (16 voturi)    
  Guvernul PNL e preocupat doar de amenzi si unguri (Luni, 11 mai 2020, 17:18)

  eucomentez [utilizator]

  Obiectivele guvernului PNL si a presedintelui neamt se rezuma la 2 subiecte: cat mai multi bani colectati din amenzi si cat mai multe stiri false despre unguri.
 • +5 (5 voturi)    
  Danca (Luni, 11 mai 2020, 18:59)

  mkv13 [utilizator]

  Danca e prescurtare de la "Dancila" ?

  Nu vi se pare ciudat ca numarul celor din carantina institutionalizata tot creste? Am tot urmarit numarul..nici presa nu pune accent pe acest numar. Ar fi interesant de aflat de ce..mai ales ca acolo se duc multi bani :)
 • -2 (2 voturi)    
  starea de alerta (Luni, 11 mai 2020, 19:00)

  jordachis [utilizator]

  aceasta lege va reglementa mai mult starea de urgenta decat starea de alerta. NU intekleg de ce nu s-a prelungit starea de urgenta dar se propune o lege care nu prevede mai nimic din ceea ce ar trebui sa fie o stare de alerta ci doar masuri in situatia starii de urgenta . Fac aprecierea pornind de la definitia starii de alerta in legislatia existenta.
 • +2 (2 voturi)    
  Se incalca prevederile Parlamentului European (Marţi, 12 mai 2020, 11:05)

  Ion_2 [utilizator]

  Cu aceasta "schita" de stare de alerta se incalca recomandarile Parlamentului European si citez :
  "În rezolutia sa din 17 aprilie, Parlamentul a subliniat ca toate masurile legate de COVID-19 „trebuie sa fie în conformitate cu statul de drept, sa fie strict proportionale […], legate în mod clar de criza sanitara actuala, limitate în timp si sa faca obiectul unui control periodic.”"
  Adica cu alte cuvinte PNL face cam acelasi lucru pe care l-a facut Viktor Orban in Ungaria.
  Astfel in acest proiect "minunat" nu exista nici un control al Parlamentului asupra masurilor pe care ar urma sa fie luate dupa ce se presupune ca ar fi votat.
  Este de fapt un fel de cec in alb pentru PNL sau foarte pe scurt :"Votati-ne proiectul de lege ,ca va spunem noi dupa aia ce va vom face si nu mai are nimeni cum sa ne impiedice in nimic"
  Nu exista nici un termen fix adica Guvernul Orban (al nostru acuma) teoretic dupa acest proiect de lege poate sa mentina starea de alerta indefinit
  Adica :"Va tinem in alerta cit vor muschii nostri si iarasi nimeni nu va putea spune nimic "
  Sper din toata inima ca Parlamentul Romaniei sa pice acest proiect de lege care are tendinta de dictatura .
  PS:Nu imi place PSD./ALDE /etc dar de data aceasta ii rog sa pice prostia asta de proiect de lege
  Pentru mine valorile democratiei sint mai presus de orice, mai bine mor de coronavirus decit sa traiesc intr-o dictatura Orban PNL


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by