INTERVIU Ce se întâmplă cu pacienții non-COVID în vremea pandemiei: Au murit oameni din cauză că până s-a intervenit pe accident vascular, i-au testat pentru coronavirus. A durat 7 ore

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 11 mai 2020, 8:36 Actualitate | Sanatate


Radu Ganescu
Foto: AGERPRES
Sistemul medical din România își diagnostica, trata și opera cu întârziere pacienții, în multe cazuri, și înainte de pandemie, dar problema s-a acutizat în ultimele 2-3 luni, odată cu recomandarea autorităților ca în spitale să mai fie tratate doar urgențele, în afara pacienților infectați cu COVID-19, virusul care a speriat întreaga planetă. Țara noastră are cam 5 milioane de bolnavi cronici, estimează Radu Gănescu, președintele COPAC, una dintre cele mai mari asociații de pacienți din România, într-un interviu acordat HotNews.ro. Doar estimează, pentru că statul român nu are nici măcar registre cu numărul exact al bolnavilor.

Pentru cel puțin pentru o parte dintre aceste 5 milioane de bolnavi cronici, lipsa accesului în spitale, pentru investigații și intervenții chirurgicale, poate fi fatală în această perioadă. În România mai sunt și alți bolnavi care au nevoie de tratament, de medici, de spital, în afara celor infectați cu COVID-19, atrage atenția Radu Gănescu, în interviul acordat HotNews.ro. Radu Gănescu este președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), una dintre cele mai mari asociații de pacienți din România și este el însuși diagnosticat cu o boală cronică - talasemie.


"De 2-3 luni în România nu mai există pacienți, decât cu COVID-19"


O mare parte dintre pacienții non-COVID au fost lăsați, practic, în afara spitalelor în ultimele 2-3 luni, chiar dacă, pentru unii dintre ei, lipsa accesului la investigații medicale sau la o intervenție chirurgicală poate însemna agravarea bolii sau moartea. "Avem o pacientă despre care știm cu toții, a apărut în toată presa, că a căzut, pe stradă, și-a fracturat coloana și a murit acasă. Pentru că de la UPU au trimis-o acasă", spune Radu Gănescu.

"La noi în România au murit pacienți în UPU pentru că până li s-a făcut intervenția pe accident vascular, au zis să le facă triajul pe COVID. Eu nu am nimic împotrivă și înțeleg siguranța, a echipei medicale și a spitalului, dar - pentru numele lui Dumnezeu! - nu putem să tratăm un accident vascular sau un infarct miocardic la 7 ore după ce îi facem testul PCR pentru coronavirus", atrage atenția Radu Gănescu."La ora actuală, de 2-3 luni, în România nu mai există pacienți, decât cu COVID-19. Nu s-a mai diagnosticat niciun pacient, nu mai avem pacienți noi diagnosticați, nu mai avem pacienți care să intre în tratament - și vorbim aici de pacienți cu hepatite, cu boli cardiovasculare etc., de pacienți care, în mod normal, ar trebui să facă niște investigații care la ora actuală nu se mai fac, pentru că totul este orientat doar pe urgențe și pe COVID. În România mai sunt și alți bolnavi care au nevoie de tratament, de medici, de spital", spune președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Radu Gănescu este de părere că "noi ar trebui să reluăm activitatea în spitale, iar spitalele ar trebui să ia pacienții care sunt cu anumite simptome și să îi investigheze pentru diagnostic. Pentru că va începe să crească numărul de bolnavi cronici cu probleme mult mai complicate și cu cheltuieli foarte mari".

El cere găsirea unui echilibru între pacienții infectați cu coronavirus și ceilalți pacienți care au nevoie de acces la servicii medicale: "Dacă noi, acum, nu diagnosticăm un pacient cu o boală cardiovasculară, vom avea infarcturi, vom avea accidente vasculare și vom avea un număr de pacienți decedați mult mai mare decât cel al pacienților cu COVID. Cumva, ar trebui să găsim un echilibru și să reluăm și activitatea asta de serviciu medical, pentru că în 3 luni de zile s-au adunat pacienți nediagnosticați. Ce facem cu ei? Trebuie să găsim o soluție."


A căzut pe stradă, și-a fracturat coloana și a murit acasă


La nivel european s-a făcut recent un studiu care a arătat că numărul pacienților diagnosticați cu boli cardiovasculare a scăzut în această perioadă cu 50-60%. În România nu s-au făcut astfel de studii, dar Radu Gănescu spune că îi este teamă să se gândească la cum ar putea arăta aceste cifre în țara noastră, "unde s-au interzis internările, în afara de intervențiile de urgență, care nici acelea nu s-au mai făcut."

Pacient în România

Radu Gănescu dă câteva exemple triste: "La noi în România au murit pacienți în UPU, pentru că până li s-a făcut intervenția pe accident vascular, au zis să le facă triajul pe COVID. Eu nu am nimic împotrivă și înțeleg siguranța, a echipei medicale și a spitalului, dar - pentru numele lui Dumnezeu! - nu putem să tratăm un accident vascular sau un infarct miocardic la 7 ore după ce îi facem testul PCR pentru coronavirus. Avem o pacientă despre care știm cu toții, a apărut în toată presa, că a căzut, pe stradă, și-a fracturat coloana și a murit acasă. Pentru că de la UPU au trimis-o acasă."

Președintele COPAC spune că principalul motiv este că personalul medical se teme de virus, dar, în același timp, regulile recomandate de autorități nu sunt clare, ci mai degrabă interpretabile: "Din câte știu eu, motivul este că personalul medical se teme, și mi se pare normal să se teamă, în condițiile în care ordonanța spune să se facă doar interveții medicale de urgență. S-a făcut această ordonanță, dar nu au precizat ce înseamnă urgență: a, b, c, d, e, f, g. Aia este urgența. Și atunci înțelegeam cu toții. Dacă nu o să fie negru pe alb, nu se înțelege."


"Orice intervenție chirurgicală e o urgență. Să spunem că se sistează operațiile, în afara celor de urgență, e o absurditate enormă"


Reprezentantul pacienților cu afecțiuni cronice este nemulțumit de faptul că autoritățile au interzis, practic, intervențiile chirurgicale în afara celor de urgență. El spune că, de fapt, orice intervenție chirurgicală este o urgență, deoarece reprezintă ultima soluție terapeutică pentru acel pacient, după ce celelalte s-au dovedit ineficiente sau insuficiente: "Orice intervenție chirurgicală este ultimul pas la care ajunge pacientul, în ideea că nu se mai poate face altceva. Nu se duce nimeni la intervenții chirurgicale, în afara celor estetice, de dragul de a se opera. Fie că vorbim de o patologie cronică, fie că vorbim despre un accident, în momentul în care ai ajuns la cuțit, cum se zice pe românește, aceea este ultima linie, deci este clar că este urgență. Ori noi, în România, să spunem că se sistează intervențiile chirurgicale, în afara celor de urgență, e o absurditate enormă din toate punctele de vedere. Orice intervenție chirurgicală este clar că e urgență, s-a terminat cu tratamentul medicamentos, cu pastile, cu ceaiuri, cu alifii, cu uleiuri, e clar că ai ajuns la cuțit. Este ultima linie pe care o poți accesa ca să te tratezi, oriunde în lume."


Radu Gănescu e dezamăgit și de faptul că, cu toate că medicii știu aceste lucruri, "Din păcate, mulți dintre medici nu prea ies public să spună aceste lucruri. Dar se știe clar că un pacient oncologic, de exemplu, dacă nu este diagnosticat la timp, nu este făcută intervenția la timp și nu se începe tratamentul cât mai repede după intervenție, este un pacient pierdut. 90% îl pierzi. Din multe motive și chiar dacă nu îl pierzi, apar complicații și îl tratezi mult mai greu și mult mai scump decât dacă l-ai trata cu o simplă intervenție la momentul potrivit."

"Lucrurile sunt de o logică atât de elementară, încât nici măcar nu ai ce să comentezi. Nu am înțeles și nu o să înțelegem niciodată de ce acești pacienți, nu numai cei oncologici, ci marea majoritate a pacienților cronici, sunt puși în această situație, care era valabilă de multe ori și înainte de pandemie - diagnosticăm târziu, nu reușim să facem analizele la timp, intervențiile sunt pe listele de așteptare și intervenim târziu. Și atunci, noi ne uităm că cheltuim foarte mult în sănătate și pierdem vieți. Dacă ne uităm statistic, în Europa, suntem pe primele locuri, cu cei mai mulți morți în oncologie, în natalitate, în tot ce vrei. Păi normal și logic: dacă nu tratezi un pacient la timp și nu intervii la timp și îl amâni, pierzi vieți și pierzi bani", subliniază reprezentantul pacienților cronici.


Suceava, haosul lăsat fără soluții


Radu Gănescu mai spune că este de acord ca, în vreme de pandemie, să fie protejați pacienții și spitalele, dar amintește ce s-a întâmplat la Suceava, unde spitalul a fost închis complet pentru pacienții non-COVID, fără ca acestora să li se ofere alte soluții: "Vedem ce s-a întâmplat la Suceava. Dar trebuie să ne gândim că urgență în România este orice pacient care este diagnosticat și are nevoie să i se dea tratament și să primească intervenție cât mai repede, pentru a nu cheltui mai mult peste 3 luni sau pentru a nu îl pierde peste 3 luni. Și cred că nimeni nu vrea să pierdem vieți, cred că nu este dorința nimănui."


Militari dezinfectând în jurul spitalului din Suceava

"Un haos a fost când s-a închis spitalul din Suceava, care era un centru și trata pacienți de toate categoriile. Și nu numai că s-a închis spitalul, dar au intrat și medicii în izolare. Toți acei pacienți au rămas cumva descoperiți, nevenind nimeni să le spună unde trebuie să se ducă, la cine, ce trebuie să facă. Acest lucru depindea de autorități, să găsească soluții și circuite și soluții de back up. Este ceva ilogic. În momentul în care carantinezi, că vorbim de o comună de 10 oameni, că vorbim de un oraș de 100.000 sau 300.000 de oameni, în zona respectivă sunt diverse categorii de pacienți, cu diverse nevoi și problematici, și tu trebuie să ai în vedere, în momentul în care aplici o măsură de siguranță, pe care este normal să o aplici, dar trebuie să găsești și soluții pentru toți pacienții de acolo. Sunt acolo zeci, sute de oameni, care au anumite nevoie speciale de tratament. Când iei niște decizii, dacă nu iei în calcul toate datele necesare, vei lua niște decizii prin care tai în carne vie: spui gata, s-a închis și nu mă mai interesează ce fac ăia, unde se tratează ceilalți. Nu ne mai interesează, noi închidem. Noi suntem de acord cu soluțiile astea de carantinare, dar trebuie găsite și soluții pentru oamenii de acolo. Nu închizi prăvălia și pleci acasă", spune președintele COPAC.


Majoritatea spitalelor au acum materiale de protecție, personalul medical nu mai are o scuză pentru a refuza pacienți


Radu Gănescu mai spune că, din informațiile pe care le au el și colegii săi din asociațiile de pacienți, în acest moment în majoritatea spitalelor există materiale de protecție, spre deosebire de perioada de început a crizei, iar personalul medical nu are neapărat o scuză pentru a refuza pacienți: "Din ce știu și eu și din informațiile colegilor mei, cam în fiecare unitate medicală, spital, există în acest moment materiale de protecție pentru personal, iar acesta este un lucru pozitiv. La început au lipsit, dar nu doar la noi, am văzut asta și în alte țări, și pe americani i-a prins această criză pe piciore greșit, fără echipamente. A fost nebunia aceea de la început. Cu toate că, din punctul meu de vedere, nu ar fi trebuit să existe acea nebunie de la început, pentru că în ultimele 4-5 luni, vedeam ce se întâmplă în China, iar pe logica elementară, era de așteptat ca această criză să evolueze așa și să ajungă și la noi."


Radu Gănescu

''În momentul în care ai echipament, soluția ar trebui să fie cea care s-a discutat de la început: acestea sunt spitale pentru COVID și acestea sunt spitale pentru pacienții cronici. Trebuie să realizăm că sunt anumite cazuri - dacă vorbim de pacienți cu boli rare, de exemplu - unde nu există decât 2-3-4 centre de tratament în România, care tratează sute de pacienți. Dacă în unul dintre centrele respective medicii sunt expuși sau este transformat în centru COVID, rămân pacienți netratați. Spre exemplu, dacă un spital din București care tratează o anumită patologie este transformat în centru COVID sau se închide, rămâne zona de sud a României cu zeci sau sute de pacienți care trebuie să se trateze la Iași sau la Timișoara. Astea sunt lucruri care trebuie avute în vedere în momentul în care creionezi un circuit. În acel moment nu trebuie să uiți pacienții cronici și nu trebuie să uiți că lor trebuie să le lași la dispoziție zonal, regional, centre unde se pot trata", mai spune Radu Gănescu.


"Va trebui să învățăm să trăim cu COVID-19 printre noi"


Radu Gănescu și-ar dori să știe câți pacienți cronici au murit în această perioadă, iar statul român să prezinte aceste date în mod transparent: "Eu acum sunt foarte curios și aș cere public să văd niște date: între 1 ianuarie și 31 martie câți bolnavi cronici au murit? Câți pacienți oncologici au murit? Câți pacienți cu diabet au murit? Câți pacienți cu scleroză? Cu Parkinson? Cu boli rare? M-ar interesa niște statistici. Bun, am înțeles, avem 10.000 de pacienți cu COVID-19. Nu contestă nimeni și nu zice nimeni nimic. Dar hai să vedem și în viața de zi cu zi, unde avem milioane de pacienți cu boli cronice, milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani, haide să vedem ce se întâmplă. Nu interesează pe nimeni? Pe mine mă interesează."


"Dar noi nu aveam nici înainte de coronavirus registre de pacienți în România și asta este o mare slăbiciune a sistemului de sănătate care ne afectează din toate punctele de vedere. Pentru că, neavând registre, nu știi numărul exact, neavând numărul exact, nu știi care este costul per pacient să îl tratezi și care ar fi costul total, neștiind costul total nu știi câte medicamente trebuie pentru categoria respectivă. Așa ajungem la lipsa de medicamente. Păi știi câți pacienți ai pe o anumită patologie, ca să știi care este cantitatea necesară de medicamente ca să îi tratezi? Nu știi. Acestea sunt lipsuri pe care le-am moștenit de mult timp. Marea întrebare este de ce nu există transparență", subliniază Radu Gănescu.

"Statul trebuie să mă trateze și dacă nu sunt bolnav de coronavirus, și dacă am altă boală. Așa ar fi logic, mă gândesc eu. România are 18 milioane de cetățeni și, probabil, vreo 5 milioane de pacienți cronici. Nu avem registre, dar presupunem", mai spune președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Radu Gănescu crede și că va trebui să învățăm să trăim cu COVID-19 printre noi: "Asta este, avem un virus printre noi, care, cel mai probabil, va rămâne printre noi o perioadă lungă, până când vor exista soluții de tratament, de vaccinare sau alte soluții. Asta e realitatea, nu avem ce face. Dacă până ieri trăiam cu poluare, cu secetă, cu alte lucruri, acum mai avem un lucru în plus. De ceea ce nu cunoști și nu știi te sperii, este ceva normal. Dacă peste 6-7 luni vine cineva și spune că "acesta este tratamentul, vei lua acel tratament și nu vei mai ajunge în comă, la terapie intensivă", lucrurile se vor liniști."

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

33515 vizualizari

 • +32 (48 voturi)    
  Da (Luni, 11 mai 2020, 8:40)

  idealogul [utilizator]

  Si care e problema. Pacientul cu coloana rupta trebuie trecut pe lista ca mort de Coronavirus si gata.
  • +25 (35 voturi)    
   Pai da (Luni, 11 mai 2020, 9:40)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   Asta s a si intamplat, a murit din cauza Covidului. Vai de capul nostru.. murim cu zile
   • +22 (28 voturi)    
    pai in fond asa si este (Luni, 11 mai 2020, 10:59)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    a murit din cauza covidului. Daca nu era covidul, era tratat cum trebuie, si nu murea.
  • +23 (31 voturi)    
   Numai pe nenea Ciolacu l-au rezolvat in 3-4 ore, (Luni, 11 mai 2020, 10:35)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   toate analizele, inclusiv test de coronavirus.
   Asta e statul roman, pentru unii muma, pentru altii ciuma ( rosie ) !

   Asta e de pe vremea cand imbuibatii nomenclaturisti aveau acces la Cantina Partidului, in timp ce muncitorimea statea la cozi la adidasi de pui. S-o mai fi schimbat cate ceva de atunci, dar nu prin partile esentiale!
   • 0 (20 voturi)    
    Din pacate, (Luni, 11 mai 2020, 11:45)

    LuzhinAcademy [utilizator] i-a raspuns lui clint

    chiar si de dinainte de Cantina Partidului. Nici in vremurile "glorioase" ale monarhiei, pe care o regreta atatia, situatia pentru cetateanul obisnuit nu era mai grozava.
    • +4 (12 voturi)    
     Hai sa relativizam. (Luni, 11 mai 2020, 13:49)

     clint [utilizator] i-a raspuns lui LuzhinAcademy

     Noi am avut Gulag, dar ce, ei nu au somaj si droguri? Ca si cum somaj e la fel de grav cu a-ti omori propriul popor. De pe vremea monarhiei ne-au ramas primele cai ferate, poduri peste Dunare, Universitate, Academie. De pe vremea comunismului ne-au ramas Casa Poporului, fabrici transformate in mall-uri sau ruin bars pentru hipsteri, si o masa manevra condusa de fostii borfasi PCR.
   • +8 (12 voturi)    
    3-4 ore cu tot cu stat la cafea,țigări. (Luni, 11 mai 2020, 12:36)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Cum pe Ciolacu l-au testat instant de COVID și un bolnav care necesită analize și tratament urgent este ținut până moare?Eu cred că Ciolacu nu a avut nimic,că materialul a fost făcut de altcineva și citind sa speriat de grozăviile scrise.O asemenea variantă i-ar mai redresa onoarea veștejită de ieșirile impardonabile.
  • +6 (8 voturi)    
   In cazul asta statisticile sunt ok (Luni, 11 mai 2020, 12:13)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   Oamenii aia chiar au murit de coronavirus; indirect, dar asta e fost cauza.
   Bine, asta și incompetenta angajaților din spitale. Cum oficial asta nu e o cauza, rămâne Covid cauza.
   • -1 (1 vot)    
    aha (Miercuri, 20 mai 2020, 21:27)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

    deci nu stilul de viata nesanatos, genele slabe, poluarea, stresul negativ, chimizarea alimentatiei samd sunt de vina, chiar indirect, ci un rahatel de coronavirus? ca sa vezi unde zacea geniul medical :)))
 • +32 (40 voturi)    
  asta a fost problema (Luni, 11 mai 2020, 8:51)

  EuInsumi [utilizator]

  ca majoritatea medicilor si-au luat banii si n-au mai facut nimic. s-au ascuns in spatele situatiei de urgenta si au stat degeaba. te duceai cu o problema la spital si te trimiteau acasa ca nu e urgenta
  • +21 (25 voturi)    
   stiu caz (Luni, 11 mai 2020, 9:39)

   EuInsumi [utilizator] i-a raspuns lui EuInsumi

   un copil de 25 de ani cu o durere in ureche ingrozitoare trimis acasa de la Hociota ca nu curge inca sange...gasit loc la privat si platit sa-i scoata ceara care apasa pe timpan. asta ce e?
   • -4 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 mai 2020, 14:16)

    [anonim] i-a raspuns lui EuInsumi

    • +5 (9 voturi)    
     prezența (Luni, 11 mai 2020, 17:11)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui

     de ceară în urechi nu e lipsă de igienă.
     Sebumul secretat de ureche poate fi mai abundent sau nu, în primul caz fiind nevoie de o curățare periodică la doctor.
  • +16 (18 voturi)    
   Exact (Luni, 11 mai 2020, 10:12)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui EuInsumi

   Asa am patit eu cu o masea cu probleme.
   Medicii non covid stateau poractic degeaba in birouri
 • +12 (30 voturi)    
  Asta spune tot (Luni, 11 mai 2020, 8:57)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Spune tot despre competenta lui alde Nelu Mățarul, Calafat sau Raphila, politruci sau funcționari de rang trei si papagali care tururie de dimineata până noaptea pe la toate televiziunile. Cazurile raportate COVID sunt max 2,5% din total decese lunare în RO, tară cu cea mai redusa speranță de viata si cel mai mare număr de decese la mia de locuitori din UE: Cu incompetenti ca Nelu Taătaru si un sistem mizerabil, indolent și șpăgar de sanatate, nimic nu se va schimba.
  • +2 (12 voturi)    
   acesti doctori (Luni, 11 mai 2020, 14:03)

   Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   sunt vinovati de genocid, si trebuiesc judecati de instantele competente.
 • +31 (43 voturi)    
  Isterie mondiala (Luni, 11 mai 2020, 8:58)

  alxxx [utilizator]

  Multumim celor care au pornit si raspandit aceasta isterie mondiala.
  • -17 (29 voturi)    
   alt terminat (Luni, 11 mai 2020, 10:42)

   Ciacnoris [utilizator] i-a raspuns lui alxxx

   E o problema reala, nu e o "isterie". Faptul ca afecteaza si oamenii sanatosi, si economia in felul asta, arata cat de fapt e mare problema. Multumim celor care nu au luat-o in serios si s-au plimbat pe strazi pana azi, raspandind boala incontinuu.
   • +13 (15 voturi)    
    Nu virusul afecteaza economia (Luni, 11 mai 2020, 16:29)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Ciacnoris

    Noi o afectam, prin masurile pe care le luam.
    Nu le mai prezentati ca si cum ar fi fost unice si inevitabile, nu se poate face nimic altceva etc.
    Altfel, nu-i condamn prea tare pe guvernantii nostri. Nu prea aveau de ales, suntem la remorca Europei - o tara de subcontracori, cum spunea cineva de curand - si au facut si ei ce i-au vazut pe ailalti facand.
 • +22 (28 voturi)    
  las' ca-i bine (Luni, 11 mai 2020, 9:14)

  sentenced [utilizator]

  la final toti vor fi trecuti la 'excess death', o dovada irefutabila ca am trecut printr-o pandemie.
 • -10 (28 voturi)    
  "a fost nevoie sa moara oameni" (Luni, 11 mai 2020, 9:15)

  cucuveauamov [utilizator]

  pentru a intelege ce bine e #sastamacasa
  • -4 (16 voturi)    
   bre (Luni, 11 mai 2020, 9:50)

   hanu [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   multi ar sta acasa dar nu pricepi ca SHAFU in vrea la birou?? Sa faca dreq ceva lege sa poti lucra de acasa si sa fie de preferat si pt SHAFI sa isi lase angajatii acasa.
 • 0 (26 voturi)    
  asta este peste tot in lume (Luni, 11 mai 2020, 10:01)

  liviu_ [utilizator]

  poate la noi este procentual mai mare, dar o intarziere a tratarii celorlalti pacienti exista.

  sa nu uitam ca si in romania si in alte tari, operatiile non-urgente se amana. si asta poate duce la probleme pentru acei pacienti!

  probleme sunt, dar hai sa nu urlam ca doar in romania.
  cam tot ce se urla despre aceasta pandemie ca se intampla numai la noi.... se intampla peste tot!

  Si apropos de aoleo, murim ce naspa e: https://www.biziday.ro/statistica-oficiala-anunta-ca-in-februarie-si-martie-2020-s-a-inregistrat-in-romania-o-scadere-a-numarului-total-de-decese-fata-de-2019/
  • +6 (8 voturi)    
   Dar INS spune ca Biziday este de kko. (Luni, 11 mai 2020, 10:35)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Anume ca ar fi mai multi.
   https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23988576-pandemia-dus-scaderea-aproape-900-numarului-divorturi-oficiali-ins-din-luna-martie-2020-criza-sanitara-incepe-aiba-efecte-asupra-fenomenelor-demografice.htm
   Acuma sa ne intrebam cine manipuleaza :))))))
   Raspunsul e ca deobicei ... toti.
   • -4 (8 voturi)    
    sa caut (Luni, 11 mai 2020, 15:23)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    alte siteuri care raporteaza aceasta statistica?! pt ca aparent problema ta e cu ziarul, nu cu ce scrie in statistica...
    interesant

    repet, nu zic ca nu sunt probleme si in romania, poate sunt mai mari decat in alte tari. dar practic toate problemele pe care le are romania le au si al de germania, sua, china etc dar doar romanii urla ca "doar in romania se intampla asa ceva"
    • +8 (8 voturi)    
     Atata timp cat am doua informatii contradictorii (Luni, 11 mai 2020, 16:12)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     Mai conteaza ce spun cifrele? Nu am incredere nici in Biziday nici in INS. Deci per total nu stiu nimic. E ideal.
     • +4 (4 voturi)    
      Well fuck. Nu am avut timp sa trec prin tot (Luni, 11 mai 2020, 16:26)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      articolul. De fapt bate, dar oricum nu este semnificativ deoarece nu este peste variatia naturala. Din datele furnizate de INS nu poti lua vreun trend.
    • +2 (4 voturi)    
     Uita-te la focare, nu la general... (Luni, 11 mai 2020, 16:23)

     Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     Sunt cateva judete in care s-a raportat exces de mortalitate si unele in care a scazut. Per total e posibil ca au scazut. Dar asta e ideea? E posibil ca daca stam doar in case vom avea vieti lungi. Asta nu spune nimic despre calitatea lor.
  • +12 (20 voturi)    
   Asa si?! (Luni, 11 mai 2020, 10:45)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Daca e in toata lumea nu se pune?! Trebuie sa stam ca molustele si sa nu spunem nimic?
   • +1 (7 voturi)    
    nu (Luni, 11 mai 2020, 15:24)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    normal ca nu. dar nu e vorba de asta
    e vorba ca "doar in romania se intampla asa ceva"

    ne comportam ca si cand romania ar fi singura tara cu probleme si toate celelalte sunt perfecte!

    da , trebuie sa tanjim sa o ducem mai bine, sa crestem etc... dar asa nu se face prin lamentari...
  • +12 (20 voturi)    
   Circumstante atenuante (Luni, 11 mai 2020, 10:56)

   Pacientul_2020 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Deci cei care gestionează într-un mod atât de iresposabil aceasată "Criză Covid-19" au circumstanțe atenuante pentru că și în alte țări se procedează la fel ?
   Mai mult, noi ne permitem să ținem internați cu forța în spitale și pacienții asimptomatici. Cel puțin cei care declarau că pot sta izolați la domiciliu trebuiau să fie lăsați acasă. Dar toți au fost priviți ca niște infractori în "combaterea zadarnicirii bolilor". Doar sistemul nostru de sănătate era supradimensionat, cu spitale , echipamente și personal medical mult peste nevoile populației.
   • -5 (9 voturi)    
    da (Luni, 11 mai 2020, 15:29)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Pacientul_2020

    exact asta spun...
    tocmai faptul ca si alte tari cu sisteme medicale si asigurari sociale infinit mai bune decat noi au cam aceleasi probleme, arata ca nu a fost gestionata atat de iresponsabil cum crezi tu!

    mai mult "toti au fost priviti ca niste infractori"?! unde ?!
    pe mine m-a si oprit politia sa-mi verifice declaratia si nu m-am simtit o secunda ca un infractor!

    ce vroiai sa faca? sa lase totu la latitudinea oamenilor?! nu dealta dar aia din hunedoara, ala care a fost cu amanta in israel, ala cu covid care a fugit cu avionu in romania ne arata cat de misto stiu oamenii sa se descurce!

    sa te trateze ca un infractor inseamna sa iti vina amenda prin posta si apoi tu sa dovedesti ca de fapt nici n-ai iesit din casa...
    cand politia te opreste si isi da seama ca nu aveai nustiu ce acte la tine NU inseamna ca s-au comportat cu tine ca si cand ai fi un infractor!

    si dragnea gandea fix la fel... eu zic sa-l eliberam pe saracul om acum ca vedem toti ce naspa e sa te verifice politia, nu?!
    • +5 (9 voturi)    
     Dialogul surzilor... (Luni, 11 mai 2020, 16:50)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     Ce-a spus preopinentul si ce-i raspundeti dvs...

     Omul a scris "...noi ne permitem să ținem internați cu forța în spitale și pacienții asimptomatici. Cel puțin cei care declarau că pot sta izolați la domiciliu trebuiau să fie lăsați acasă...." iar dvs. ii dati inainte cu politia care v-a oprit pe strada...

     Da, si pe mine m-au oprit de cateva ori. Au fost foarte civilizati, eu la fel, multumesc, la revedere, nicio problema.

     Dar nu despre asta era vorba. Era vorba ca ti se spune sa te testezi (eventual pe banii tai). Bun, si daca sunt pozitiv, asimptomatic sau cu simptome usoare, ce se intampla?
     Pai, foarte simplu. te bagam in spital, cu forta daca e nevoie. In spitale, care spitale au devenit - dupa cum chiar grangurii mari de prin sanatate o spun - principalele focare de covid. Acolo esti expus la concentratii ale virusului de 100 sau 1000 de ori mai mari decat la tine acasa sau pe strada si ti se ofera ocazia nesperata sa experimentezi cum o viroza se poate transforma intr-o boala mortala, "multumita" inteleptelor Masuri.

     Cateodata, tot mai des, am imrpesia ca oamenii astia isi doresc un numar mai mare de victime si intrucat, al naibii roman, buruiana rea, se incapataneaza sa nu dea coltul in numere satisfacatoare, las-ca le dam noi o mana de ajutor...

     Dar asta ar fi deja o conspiratie si eu nu cred in ea. Cred insa in prostie pura si dura, in habarnism si indolenta.
    • -1 (3 voturi)    
     Nu doar "surzenia" este problema (Marţi, 12 mai 2020, 0:13)

     Pacientul_2020 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     "toți au fost priviți ca niște infractori" se referă evident la cei care au fost depistați pozitivi, chiar dacă nu am scris explicit în fraza respectivă. Se deduce fără echivoc din frazele de mai înainte, deoarece toți nu se referă la ceva anume trebuie citit contextul în dare apare acestă afirmație. Nu am mai precizat exact la cine se referă pentru că am consiferat că oriceine poate deduce, inclusiv motorarele actuale de "inteligența artificială".
     Problema nu este doar dacă nu suntem surzi si nu auzim, sau analfabeți și nu putem citi, problema este să și înțelegem ce citim.

     Dacă ești așa de responsabil cine te oprește să mai ieși pe stradă fără mască până după Crăciun, sau la anu după vacincarea și imunizarea populației?
     Sau te doare așa de mult de alți iersonsabili de ăla .. sau de ăla .... Fii fără grijă ,ăia dacă s-au îmbolnavit ori s-au vindecat și sunt imuni, ori au murit si așa le trebuie că doar sunt iresponsabili. Și nu poate să-l îmbolnăvească pe un resposabil care a stat în casă sau a ieșit cu mască.
     Normal că există și adevărați iresponsabili, care nu vor să se vaccineze ... etc. dar nu-i putem trata pe toți pornind de la acest principiu.
 • +15 (19 voturi)    
  proceduri fara cap (Luni, 11 mai 2020, 10:49)

  noi2013 [utilizator]

  Nu inteleg cine s-a gandit la astfel de proceduri... de ce nu s-au considerat cazurile de urgenta ca find covid, sa trateze oamenii luand niste masuri de precautie si apoi sa vada daca trebuie izolati sau nu. cand sunt pacienti infectati cu alte virusuri cu potential mortal (ex HIV) ce se face?

  Foarte multi avem in cercul apropiat astfel de cazuri de greseli grave si oameni morti sau care au fost la un pas....

  Mai ridicam in slavi eroii din linia intai si cerem donatii
 • +13 (15 voturi)    
  Asta e sistemul nostru de sanatate (Luni, 11 mai 2020, 11:42)

  LuzhinAcademy [utilizator]

  Cam asa se intampla cand toti oamenii cinstiti pompeaza ani de zile cota-parte din salariu unei prea-corupte Case de Asigurari Nationale de Sanatate. Avem un sistem medical public in care nu poti avea incredere nici in vremuri normale, fara legatura cu pandemia. Acum nu ai, ca poti merge cu alta afectiune si te poti trezi purtator de Covid.
  Cat despre munca de acasa, e geniala, dar sa-i oblige cineva si pe sefii aia fara viziune si care nu stiu ce-i acela un calculator... Lucrul de acasa e pana la urma ca orele online in invatamant. Profii nu mai pot sa zbiere la copii, sa-i faca handicapati, sa-si verse nervii pe ei. Seful, daca nu vede angajatul umilindu-se in fata lui, nu simte ca-i sef.
  • +5 (5 voturi)    
   da (Luni, 11 mai 2020, 21:05)

   zgubilitix [utilizator] i-a raspuns lui LuzhinAcademy

   Asa este, multi avem in jur cazuri de acest gen - cunosc personal om cu boala cronica ce trebuie tinuta permanent sub supraveghere iar cand merge la spital acolo unde i se face controlul de regula, la date bine stabilite, constata ca sectia e inchisa si i se spune sa revina dupa 15 mai "sa vedem cum or sta lucrurile de atunci incolo".

   Pe de alta parte cei din linia intai da, trebuie aplaudati in continuare. Situatia de fata nu e din cauza lor ci din cauza celor care gestioneaza sistemul.
 • +12 (14 voturi)    
  Corect (Luni, 11 mai 2020, 12:16)

  blacksheep [utilizator]

  Mi se pare o analiza corecta. Are curaj sa arate lipsa de profesionalism a celor care au manageriat aceasta criza.
  Problema sistemului medical este veche. De mult timp nu se mai face preventie, au fos dati afara din spitale, biologi chimisti, laboratoare desfiintate prin decizie politica. Spitalele au fost nepregatite total, au fost primele care au cazut in fata virusului, deci pacientii ce puteau face? Va amintiti poate de scandalul legat de biocidul folosit in spitale, oare cati oameni au fost infectati sau au murit. Nu pot sa cred ca nimeni nu a stiut, ca nu exista un laborator care sa demonstreze ca acele substante erau necomforme. Eu consider ca a fost un atentat la siguranta nationala. La fel ca si Institutul Cantacuzino care a fost falimentat, pentru ca cineva a considerat ca nu mai avem nevoie de el.
  In continuare " merge si asa " este lozinca in Romania, iar cei care o aplica si fac economii la buget sunt premiati. Defapt profesionalismul si munca in general sunt pedepsite. Vedeti cati dintre alesii neamului si-au praticat meseria inscrisa pe diplome, sau cati au lucrat pentru o firma serioasa, inainte de a veni in Parlament.
  Prea multi sunt crescuti doar in gradina partidului si promovati in functie de "competente", a se citi contributii pecuniare la partid, fara absolut nici o experienta practica. Acestia ne conduc acum.
  Inca inainte de aceasta criza multora le era frica de internarea in spitale pe buna dreptate, intri cu o boala si iesi cu mai multe.
  Se pare ca in Romania avem acum 20000 cazuri de rujeola, de ce oare? Evident ca sunt si alte boli cum ar fi TBC, dar cui ii pasa. Boli care au fost eradicate deja pot apare din nou ( saracia este principalul motiv ). Copii sau si adultii care nu au fost vaccinati pentru acele boli eradicate vor fi victime sigure.
  Deja deprofesionalizarea afecteaza toate structurile statului. Atat timp cat politica de HR ramane aceeasi pe care o cunoastem, Romania se va depopula iar nivelui de trai va scade in continuu.
 • +2 (6 voturi)    
  Bolnavii cronici redirectionati spre privat? (Luni, 11 mai 2020, 12:55)

  luciannn [utilizator]

  Poate ar fi fost o idee ca in momentul in care statul a inceput sa inchida spitale pentru pacienti non-covid, sa redirectioneze aceti pacienti spre spitalele private, acoperind costurile de consultatii/tratamente facute in privat...
  • +10 (10 voturi)    
   Si eu la ce platesc taxe pentru sanatate? (Luni, 11 mai 2020, 13:28)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui luciannn

   Ca de educatie nici nu vreau sa mai vrobesc ca o platesc degeaba la patrat.
 • 0 (8 voturi)    
  . (Luni, 11 mai 2020, 13:05)

  Mihai Panet [anonim]

  "Țara noastră are cam 5 milioane de bolnavi cronici"

  Deci clienti covid cu comorbiditati avem gramada. Nasol! Acum e clar ca nu-i de joaca cu epidemia asta. Si cam cu nici o epidemie, dar macar la gripa exista vaccin.
  • 0 (0 voturi)    
   ce aberatie! (Miercuri, 20 mai 2020, 21:32)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

   asta ai retinut tu din tot articolul, o scuza pentru nemernicia autoritatilor?
 • +10 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 mai 2020, 14:19)

  [anonim]

 • +11 (11 voturi)    
  Virusul inflameaza mai mult lumea decat plamanii (Luni, 11 mai 2020, 15:56)

  mmagic [utilizator]

  Vrem se pare, sa uitam ca sunt in continuare probleme suficient de grave de rezolvat pe toate planurile, de la care oricum se moare si se va muri mult, care fac mult mai mult rau, dar ne uitam numai in gura alora de la WHO care au distrus totul, economii, alte boli ignorate, alte probleme ignorate, uitandu-se numai la COVID.

  Ca natie, suntem precum copilul ala care fuge pe strada uitandu-se obeste dupa mingea covid-19 si il loveste grav din lateral masina vietii reale.
 • -1 (7 voturi)    
  Deci bolnavii cronici stau acasa (Luni, 11 mai 2020, 16:43)

  Fu Leng [utilizator]

  Sa moara acasa, zic!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Covidu' (Marţi, 12 mai 2020, 9:23)

  Dyonisos [utilizator]

  Spitalele au fost golite de pacienți în așteptarea celor cu COVID iar personalul se uita unii la alții și nu știu ce sa facă, timp în care oamenii mor cu zile pentru ca nu se fac cele mai banale intervenții. Orice om care ajunge în spital este un potențial infectat și toți se feresc de el. Doctorii iau 5-6000 de euro salariu doar ca se deplasează pana la spital. Unde sunt toți pacienții care pana acum doua trei luni stăteau și date doi în pat? Unde sunt pacienții care stăteau la rand la chirurgie?
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 mai 2020, 15:33)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by