Francezii vor ieși la începutul săptămânii din starea de carantină totală care a fost impusă în urmă cu opt săptămâni, pentru a combate epidemia de coronavirus. Guvernul va permite redeschiderea afacerilor, oamenii se vor putea întoarce la muncă, iar unii elevi se vor întoarce la cursuri.

Coronavirus FrantaFoto: Bardos Florent/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Măsurile stricte de izolare la domiciliu care urmează să fie relaxate treptat, începând de luni, au fost impuse pe 17 martie. Decizia revenirii la cursuri a unora dintre elevi este însă una controversată, părinții dezbătând în continuare dacă să-și trimită copiii la școală sau nu.

Potrivit deciziei guvernului de la Paris, doar școlile primare ar urma să fie redeschise, cu condiția ca în sala de curs să fie doar 10-15 elevi, notează Guardian.

Conducerile unităților de învățământ sunt obligate să facă instructajul în special pentru copiii de 5, 6 și 10 ani, astfel încât aceștia să respecte normele de distanțare socială și igienă.

Prezența la cursuri nu va fi însă obligatorie, în această etapă, astfel încât rămâne la latitudinea părinților să decidă dacă trimit copiii la școală sau nu. Profesorii vor asigura lecții online, ca și până acum.

Ministrul francez al educației, Jean-Michel Blanquer, a estimat că în jur de 80% - 85% dintre școli își vor relua activitatea, în timp ce gimnaziile din regiunile care au înregistrat un număr mic de cazuri de infecții ar urma să își deschidă porțile de la 18 mai. O dată nu a fost încă stabilită pentru licee.