Moment tandru în Adunarea Națională de la Paris, capitală europeană descrisă de mulți drept ”orașul iubirii”. În cadrul dezbaterii de vineri seara privind criza medicală și relaxarea măsurilor restrictive, unul dintre parlamentari mișcării președintelui Emmanuel Macron a propus ”amendamentul îndrăgostiților”.

Paris, Tour EiffelFoto: fra2018.ehf-euro.com

Parlamentarul Mireille Clapot a sugerat ca ”iubirea” să fie trecută pe lista motivelor care justifică deplasările pe o distanță mai mare de 100 de km.

Amendamentul a fost avansat în cadrul discuțiilor privind măsurile de restricție care vor fi menținute până la 23 iulie, în condițiile în care starea de carantină totală expiră luni. Parlamentarul a argumentat prin faptul că măsurile de carantină totală care au fost impuse la mijlocul lunii martie au făcut ca multe cupluri să fie separate.

“Legea a impus atât de multe limitări ale libertății individului încât putem spune că, într-o oarecare măsură, a interzis iubirea”, a declarat Clapot în cadrul dezbaterilor parlamentare, potrivit Guardian.

Ea a mai susținut că multe cupluri, fie căsătorite, fie aflate în parteneriat civil sau pur și simplu care erau împreună au avut de suferit, fiind georgafic despărțite. Deocamdată, începând de luni, sunt permise deplasările pe distanțe lungi în interes profesional sau din motive familiale.

Ministrul Sănătății, Olivier Véran, a precizat însă că guvernul nu poate accepta amendamentul și nu dorește să extindă lista excepțiilor, pentru a nu risca o creștere a numărului de cazuri. Înainte de a fi acuzat că are o inimă de piatră, el le-a mulțumit însă parlamentarilor pentru ”tandrul moment” din cadrul dezbaterilor.