O analiză comparativă privind numărul total de morți, indiferent de cauză, înregistrat în luna aprilie a acestui an și media raportată în aceeași perioadă a anilor trecuți demontează conspirațiile care spun că epidemia este o manipulare și că, de fapt, cei care sunt declarați ca morți de COVID mor din cauza afecțiunilor preexistente, relatează Recorder. Afirmația „acei oameni ar fi murit oricum” nu stă în picioare în fața statisticilor.

Dezinfectare coronavirus in RomaniaFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Recorder a obținut statistica oficială a numărului total de morți (indiferent de cauză) înregistrat în luna aprilie în mai multe județe din țară. Datele arată cum a evoluat mortalitatea în România în perioada de vârf a epidemiei de coronavirus.

Institutul Național de Statistică n-a mai publicat date despre mortalitate din luna ianuarie, așa că jurnaliștii au căutat aceste informații la direcțiile județene de evidență a persoanelor, care centralizează numărul deceselor la sfârșitul fiecărei luni.

Recorder a colectat datele din opt județe: patru județe care au fost printre cele mai afectate de epidemie (Suceava, Arad, Hunedoara, Mureș) și patru județe în care epidemia a avut un impact redus (Dolj, Giurgiu, Buzău, Harghita).

Întrucât fiecare perioadă a anului are un specific în ceea ce privește mortalitatea (în lunile de iarnă se moare mai mult decât în lunile de primăvară/vară), jurnaliștii au comparat numărul deceselor din aprilie 2020 cu numărul deceselor din aceeași lună a ultimilor patru ani.

Graficele rezultate din această comparație demontează conspirațiile care spun că epidemia este o manipulare și că, de fapt, cei care sunt declarați ca morți de COVID mor din cauza afecțiunilor preexistente. Afirmația „acei oameni ar fi murit oricum” nu stă în picioare în fața statisticilor.

Numărul total al morților din județul Suceava, în luna aprilie 2020, este cu peste 30% mai mare decât media ultimilor patru ani, adică „cei care mor oricum” în fiecare aprilie.

Mortalitatea din luna aprilie pentru întregul teritoriu al României va arăta, practic, impactul real pe care epidemia l-a avut asupra țării noastre.

Ținând cont că, din datele obținute de Recorder, în cele mai afectate județe din țară s-au înregistrat creșteri ale mortalității de maximum 20-30%, România pare, totuși, departe de situația înregistrată în țări precum Belgia, Italia sau Marea Britanie, unde mortalitatea a crescut cu până la 90%, sugerând un impact mult mai mare al epidemiei decât cel prezentat în datele oficiale. Statisticile sunt și mai dramatice atunci când sunt concentrate pe regiuni: creștere de 463% a mortalității în regiunea Bergamo (Italia) și de 600% în orașul New York.

Citiți analiza integrală AICI