Rusia a raportat joi 11.231 de cazuri noi de infecţii cu coronavirus în ultimele 24 de ore, un nou record zilnic, ce ridică la 177.160 totalul cazurilor de Covid-19 înregistrate până în prezent, bilanţ care plasează statul rus pe locul cinci în lume la numărul de contaminări, devansând Germania şi Franţa, anunță Agerpres.

Coronavirus RusiaFoto: Profimedia Images

Mai mult de jumătate din aceste cazuri şi decese provin din Moscova - epicentrul epidemiei în Federaţia Rusă - care a raportat joi o creştere record de 6.703 cazuri noi în ultimele 24 de ore.

Numărul total de decese în Rusia din cauza Covid-19, mult mai scăzut decât în alte ţări, a crescut la 1.625, după moartea a 88 de persoane în ultimele 24 de ore, a informat grupul de lucru pentru criza generată de coronavirus.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a explicat miercuri numărul mare de cazuri confirmate în capitala rusă prin extinderea testării în rândul populaţiei, adăugând că situaţia s-a stabilizat într-o oarecare măsură.

Rusia afirmă că a realizat peste 4,8 milioane de teste pentru noul coronavirus.

Cu toate acestea, Sobianian a declarat joi că numărul real de cazuri de coronavirus în capitala rusă este de aproximativ 300.000, cifră de peste trei ori mai mare decât totalul oficial, a informat agenţia de presă TASS.

Autorităţile au raportat 92.676 de cazuri de contaminări cu noul coronavirus la Moscova, conform agenţiei de presă citate.

Preşedintele Vladimir Putin şi-a declarat miercuri sprijinul pentru un plan avansat de Sobianin cu privire la începerea ridicării treptate a restricţiilor după 12 mai, permiţând - de exemplu - unor unităţi industriale să-şi reînceapă activitatea.

Moscova şi alte regiuni ruse sunt în a şasea săptămână de izolare.

Locuitorii capitalei ruse au primit ordin să stea acasă cu anumite excepţii, cum ar fi ieşirea după hrană şi medicamente. Ei trebuie să obţină un permis digital pentru a putea călători cu transportul public sau privat.

Moscoviţii vor trebui să poarte obligatoriu măşti în transporturile publice, a anunţat joi primarul. „Începând din 12 mai, regulile în transporturile în comun vor fi înăsprite: toate persoanele vor trebui să poarte măşti şi mănuşi”, a anunţat Serghei Sobianin la televiziunea publică Rossia-24.

El a explicat că odată cu redeschiderea la această dată a şantierelor şi a reînceperii funcţionării uzinelor, jumătate de milion de persoane suplimentare vor fi autorizate să circule în capitala rusă, făcând necesară această măsură, potrivit AFP.

Moscova a decis miercuri să prelungească izolarea pentru cea mai mare parte a populaţiei: birouri, principalele magazine, restaurante şi alte servicii individuale vor rămâne închise. „Viteza cu care vom reveni la normalitate va depinde de noi înşine, de disciplina noastră. Nu vreau să mă joc cu ghicitul, dar cred că revenirea la o viaţă normală fără restricţii nu va fi prea curând”, a avertizat el.

Rata relativ scăzută a deceselor în Rusia i-a determinat pe unii critici ai Kremlinului să sugereze că autorităţile ruse ar putea acoperi adevăratul bilanţ al epidemiei întrucât au eşuat în identificarea corectă a deceselor provocate de coronavirus ca atare, notează AFP.

Autorităţile neagă aceste acuzaţii, subliniind că epidemia de coronavirus în Rusia a început mai târziu decât în numeroase alte ţări, ceea ce le-a permis să se pregătească mai bine pentru pandemie.