Persoanele de culoare din Marea Britanie au un risc de deces de patru ori mai mare din cauza Covid-19decât persoanele albe, iar o serie de alte grupuri etnice sunt, de asemenea, la un risc crescut, potrivit noilor date publicate joi de Oficiul pentru Statistică Națională, citat de CNN.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Avpics / Alamy / Profimedia

Autorii raportului au descoperit că femeile de culoare (definite de studiu ca Black Caribbean, Black Africa și Black Other) au un risc de deces de 4,3 ori mai mare decât femeile albe, în timp ce bărbații de culoare au un risc de 4,2 mai mare.

Raportul a constatat că oamenii din etnii provenind din Bangladesh, Pakistan sau India aveau un „risc crescut semnificativ statistic”. Diferențele sunt „parțial rezultatul unui dezavantaj socio-economic și al altor circumstanțe, dar o parte a diferențelor nu au fost încă explicate”, se arată în studiu.

Chiar și după ce au luat în considerare vârsta, factorii demografici și problemele de sănătate raportate, oamenii de culoare erau încă aproape de două ori mai susceptibili să moară din cauza Covid-19 decât oamenii albi.

"Este urgent să se investigheze cauzele acestei disproporționalități", a arătat joi secretarul de stat, David Lammy, numind rezultatele „îngrozitoare”. „Trebuie luate măsuri pentru a proteja bărbații și femeile de culoare - precum și oamenii din toate mediile - de virus”, a adăugat el.