​Organizația Mondială a Sănătății a pus pe o listă cele mai întâlnite simptome ale Covid-19: fiind febră, oboseală și tuse seacă. De asemenea, sunt trecute secrețiile nazale, durerile în gât, nasul înfundat, dureri, diaree și pierderea gustului sau mirosului. Dar, scrie Guardian, există și alte simptome la pacienții cu boala provocată de noul coronavirus.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Degetul Covid”

Pacienți din mai multe țări au prezentat erupții cutanate pe degetele de la picioare, asemănătoare cu degerăturile, în multe cazuri fără a fi însoțite de simptomele obișnuite ale infecției cu virusul. Simptomul a fost supranumit ”deget Covid”. Erupțiile pot lua forma unor leziuni roșii sau purpurii și, în ciuda numelui, pot apărea și pe talpă sau pe partea laterală a labei piciorului, sau chiar și pe mâini.

Jurnalul European de Dermatologie Pediatrică a scris despre o ”epidemie” de astfel de cazuri printre copii și adolescenți din Italia. În articol se spune că, spre deosebire de alte erupții asociate cu coronavirusul, acest tip nu a mai fost remarcat până acum.

Conjunctivită/Ochi înroșiți

Conjunctivita este un simptom rar la cazurile de Covid-19, particule virale fiind găsite în lacrimi. În Marea Britanie, Colegiul Regal al Oftalmologilor și Colegiul Opticienilor au spus că:

”Se cunoaște că o infecție a tractului respirator superior poate duce la o conjuctivită virală ca o complicație secundară, la fel se întâmplă și cu Covid-19. Totuși, este puțin probabil ca o persoană să aibă conjuctivită virală Covid-19 fără alte simptome precum febră sau tuse persistentă, în condițiile în care conjunctivita pare să fie un efect întârziat al acestora”.

Livedo sau necroză

Un studiu spaniol verificat de alți oameni de știință, publicat în Jurnalul Britanic de Dermatologie, arată că 6% dintre cele 375 de cazuri studiate au prezentat necroză a țesuturilor din cauza lipsei de flux sanguin sau decolorare a pielii. Pielea poate deveni pătată și să prezinte zone purpurii sau roșii, acestea putând apărea sub o formă dantelată.

În cadrul studiului s-a observat că acest simptom apare, în general, la pacienții mai în vârstă cu forme mai grave de Covid. Totuși, nu a apărut numai la acestea, fiind consemnat și la unele persoane cu coronavirus care n-a avut nevoie de spitalizare.

Amețeli / Dureri de cap

Un studiu pe 214 pacienți din China, publicat în Jama Neurology luna trecută, arată că peste o treime dintre aceștia (36,4%) au avut simptome neurologice precum amețeli sau dureri de cap, procentul fiind de 45,5% la cei cu infecții severe cu coronavirus.

Ian Jones, profesor de virusologie la Universitatea Reading a comentat rezultatele sutdiului spunând că ”se mai întâmplă, nu așa fac de obicei coronavirusurile. La acest moment, complicațiile neurologice ar fi cel mai bine să fie considerate drept o consecință a severității bolii Covid-19, nu drept o altă problemă”.

Senzație de gâdilătură / furnicături

Unii pacienți s-au plâns de o senzație de gâdilătură, de furnicături sau chiar de arsură. Doctorul Waleed Javaid, director pentru prevenirea infecțiilor la spitalul Mount Sinai din New York, a declarat pentru Today.com că este vorba, cel mai probabil, mai degrabă de reacția imunitară a pacientului la Covid-19 decât de acțiunea virusului.

”Este vorba de un răspuns imun generalizat. Celule noastre imune se activează, așa că multe substanțe sunt eliberate în corpul nostru și pot da senzația de efervescență. Când răspunsul nostru imun acționează, oamenii pot avea diferite senzații… am auzit de chestiuni similare în trecut, cu alte boli”, a adăugat acesta.