Ludovic Orban: Decizia Curții Constituționale este aproape un îndemn la anarhie, la nerespectarea regulilor

de C.P.     HotNews.ro
Joi, 7 mai 2020, 14:53 Actualitate | Coronavirus


Ludovic Orban
Foto: Ford
Premierul Ludovic Orban a criticat în termeni foarte duri decizia Curții Constituționale referitoare la amenzile date pe perioada situației de urgență. "Această decizie este aproape un îndemn la anarhie, la nerespectarea legilor, a regulilor. Eu nu pot să înțeleg cum poate o Curte Constituțională să dea o asemenea decizie", a declarat joi Orban. Acesta susține că se va reveni la vechile amenzi. Însă nu explică modul în care se poate reveni la vechile amenzi, deoarece art.28 din OUG 1/1999 care le reglementa a fost declarat neconstituțional.

"Noi am mărit amenzile pentru a crește gradul de conformare la reguli și faptul că s-a luat această decizie a Curții Constituționale nu înseamnă că nu se mai dau amenzi. Se dau amenzile la nivelul anterior Ordonanței de Urgență", a spus Orban.

Acesta spune că "a fost declarat neconstituțional un articol al unei Ordonanțe de urgență care a modificat o ordonanță de urgență anterioară, declararea ca neconstituțional articolului respectiv poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi".

Orban a mai afirmat că i se pare o "decizie anticonstituțională, împotriva ordinii de drept dată în favoarea minorității care nu a respectat regulile și dată în disprețul milioanelor de români care au respectat regulile, s-au comportat responsabil și au contribuit la menținea în niște limite rezonabile a răspândirii coronavirusului".

De ce nu se poate reveni la vechile amenzi.
Curtea Constituțională a stabilit în primul rând că art. 28 din OUG nr.1/1999, adică cel care stabilea că se dau amenzi pentru nerespectarea regulilor din situație de urgență, este neconstituțional. În forma inițială, cea din 1999, se prevedea că "nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (1) constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune, și se sancționează cu amendă de la 2.000.000 lei la 5.000.000 lei". Prin modificări ulterioare, amenzile au fost stabilite de la 100 lei la 5.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice (Legea 164/2019).

A venit apoi Guvernul Orban cu OUG 34/2020 care prevedea printre altele modificarea art. 28 din OUG 1/1999 astfel: Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.

În situația în care CCR a declarat neconstituțional art 28 din OUG 1/1999 nu mai pot fi puse în aplicare nici vechile amenzi. Aceasta înseamnă că sunt neconstituționale amenzile indiferent de cuantumul lor. CCR susține că este neconstituțional art 28 din OUG 1/1999 din cauza sintagmei ”nerespectarea prevederilor art.9 constituie contravenţie”. Stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, spune CCR.

În al doilea rând, CCR spune că OUG 34/2020 care completează OUG 1/1999 este neconstituțională în integralitatea sa, fiindcă ar fi trebuit să fie lege adopată în Parlament, nu OUG, pentru a putea restrânge unele drepturi și libertăți. Vezi aici comunicatul CCR.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2725 vizualizari

 • -1 (25 voturi)    
  Nu zău? (Joi, 7 mai 2020, 15:02)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ăsta s-a relaxat cam devreme.
 • +1 (17 voturi)    
  Cine stabilește (Joi, 7 mai 2020, 15:03)

  Un cititor [utilizator]

  că o regulă e legală sau nu? Ce spune principiul separării puterilor în stat?
 • +3 (11 voturi)    
  Amenzi nesimtite (Joi, 7 mai 2020, 15:11)

  TinuF [utilizator]

  La banii pe care ii invart au ajuns acum toti politicienii si militienii sa creada ca 2000-20000 sunt bani putini pentru populatie. Reveniti cu picioarele pe pamant altfel va luati adio de la guvernare. Dati amenzi, ca sunt necesare, dar raportate la nivelul de salarizare din mediul privat si nu va raportati la salariile bugetarilor de lux. O fi CCR populata de personaje corupte dar nici cu politrucii nu-mi este rusine.
 • +2 (14 voturi)    
  Nu spui o noutate (Joi, 7 mai 2020, 15:13)

  DiDiRo [utilizator]

  KGBistul dorneanu de asta a fost numit acolo de pesederea ca sa aduca anarhie si apoi pe rusi sa ne salveze kipurile.
 • -4 (16 voturi)    
  Eu zic ca e un indemn sa va faceti treaba bine (Joi, 7 mai 2020, 15:14)

  Je__ [utilizator]

  si correct

  Dictatura instaurati voi dupa ureche

  Pentru mine nu am nevoie de un Kim Jong Ung, am nevoie ca drepturile mele sa fie bine reglementate si nu abuzate chiar si pe vremuri de urgenta
 • +9 (13 voturi)    
  De ce nu la legi mai clare ? (Joi, 7 mai 2020, 15:15)

  CezarN [utilizator]

  Nu voi spune ca sunt de acord cu CCR si cu Dorneanu căci nu trebuie sa te asociezi cu dracu nici pentru a face bine. Nici dacă s-ar discuta ca 1+1=2 nu m-as asocia cu Dorneanu.

  Insă ... De ce TU, nu eu, apleci urechea doar la ce spune Dorneanu? De ce nu ai aplecat urechea la zecile de mii de postări venite imediat după ce acele limite absurd de mari ale amenzilor au fost stabilite și lăsate la aprecierea unor milițieni sa paznici contractuali cărora li s-au dat puteri cum nici dacă ar fi avut pile la ursitori nu ar fi primit vreodată?

  Dorneanu, PSD și rusii te-au făcut cu incompetența ta și a celor care scriu aceste ordonanțe militare. Ai fost prea plin de sine, domnule Orban. Asta iți poți și iți putem reproșa cu siguranță. Nu PSD sau sluga de Dorneanu te-au terminat ci vanitatea ta nemăsurata. Englezii ii spun hubris, adică acea nebunie, amețeala data de puterea prea mare primita de un personaj politic pe care acesta nu o poate gestiona căci nu are calitățile necesare sa o facă, fără a-ți contesta buna credința. Iar dacă nu ai acele calități și funcția de prim-ministru este un cartof prea fierbinte pentru dumneata, ei bine ... dacă vrei sa fii de buna credința pana la capăt, trebuie sa recunoști asta (măcar dimineața când te bărbierești, în fata oglinzii) și apoi sa te uiți atent în jur și sa lași pe altul.

  Politica nu ar trebui sa se facă pentru bani, funcții și protecție în fata justiției, ci pentru o cauza, pentru un ideal. Dacă dumneata și PNL aveți așa ceva, ei bine, domnule Orban, dumneavoastră sunteți o vulnerabilitate în atingerea acelui țel.
 • +6 (10 voturi)    
  Cam harababura ... (Joi, 7 mai 2020, 15:28)

  inmono [utilizator]

  Am inteles, s-au marit amenzile, dar in functie de ce ? Politia decide cat iti da amenda pe strada intre atata si atata, dar dupa ce criteriu ? Daca ai iesit mai putin sau mai mult din casa ? Daca le place fata ta sau nu ?

  Eu am stat in casa ca fraierul 2 luni, altii au batut strazile, hai si la un gratar, au incasat o amenda pe care o contesta si scapa.

  Toata chestia a fost gandita prost de cine a sfatuit presedintele si guvernul. Fapta nu creaza un prejudiciu mai mic sau mai mare, gen evaziune fiscala, ca sa justifice amenda de la pana la. O suma fixa nu aveau motiv sa o declare neconstitutionala, faptul ca au lasat la alegerea politistului lasa loc de abuzuri.
  • +1 (1 vot)    
   pai, (Joi, 7 mai 2020, 17:27)

   Cezy [utilizator] i-a raspuns lui inmono

   nu ai stat ca fraierul ci ca un om responsabil, caruia ii pasa de sine, de familie si chiar de iresponsabilii care s-au plimbat chiauni..parca pt. a da ocazia CCR sa dea verdicte electorale!
 • +4 (14 voturi)    
  Orbane, stai jos ca bati campii (Joi, 7 mai 2020, 15:34)

  Eu38 [utilizator]

  Decizia CCR nu e o invitatie la nerespectarea regulilor, pentru simplul fapt ca voi nu ati prevazut regulile.

  Asta a spus CCR: nu poti impune niste amenzi daca nu stabilesti in mod clar pentru ce le dai. In alte tari, s-a prevazut fapta si sanctiunea aferenta. Ma rog, nici nu mai zic ca in alte tari, prima data erai avertizat, nu sarea nimeni pe tine cu amenda.

  Dar voi ati crezut ca merge si asa, romaneste, sa decida militianul dupa cum ii place fata ta. Orbane, serios, mai si conduci un partid numit liberal, nu mai iesi cu aceste prostii, nu faci decat sa ii enervezi si pe oamenii anti-PSD. Sau poate ti se pare ca nu ai coborat suficient partidul asta in sondaje.
 • +2 (14 voturi)    
  Anarhie e in capul lui (Joi, 7 mai 2020, 15:41)

  alfa1 [utilizator]

  Adica intai recunosc ca au dat amenzi abuziv si si-au batut joc de unii oameni si acum spun ca e indemn la anarhie ? Cine il mai crede pe asta ??
 • +3 (7 voturi)    
  O mare șansă (Joi, 7 mai 2020, 15:42)

  gebica [utilizator]

  Să se enerveze Sică și să dea de pămînt cu CCR-ul ăsta de slugi PSD, iar apoi să alegem un parlament care să schimbe constituția și să adauge trei cuvinte la dreptul la pensie: calculat pe baza contributivității PUNCT
 • +1 (13 voturi)    
  nu (Joi, 7 mai 2020, 15:42)

  martel55 [utilizator]

  aproape, este chiar un indemn la nerespectarea legilor, dar nu e deloc surpinzator, CCR a devenit utlima reduta a infractorilor in aceasta tara, cand terece ceva de parlament, are griha ccr sa nu treaca mai departe.
 • 0 (12 voturi)    
  CCR apără infractorii. (Joi, 7 mai 2020, 15:45)

  asavreau [utilizator]

  Ca de obicei.Când au fost eliberați din pușcărie niște infractori,anulându-se condamnările,tot CCR a hotărât,la cerea PSD,ALDE.Hoții cer și CCR aprobă.
 • -3 (11 voturi)    
  CCR are dreptate aici! (Joi, 7 mai 2020, 15:49)

  Alui [utilizator]

  Drepturile fundamentale nu pot fi restranse prin OUG!
  • +1 (1 vot)    
   poate recitesti definitia Starii de urgenta (Vineri, 8 mai 2020, 11:31)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Iar ordonanantele nu degeaba se numeau Militare.
   Daca ne ataca rusii si se declara mobilizare generala, CCR-ul actual e in stare sa declare ordinul neconstitutional.
 • -2 (14 voturi)    
  Nivelul amenzilor (Joi, 7 mai 2020, 15:53)

  florian3619 [utilizator]

  este aberant dat de Lucovid, Vale si sirianul DSU; adica - nu este nicaieri in Europa o amenda de 500 - 5000 E, pe care sa ti-o pata "prescrie " un porac de bulan cu soala de 6 luni in ale militiei. Ori, CCR a cerut ca salvatorii natiei -Lucovid,Raahat si Valea; sa ceara avize lagale pt. cea ce dispun; aidca de la organismele specializate si sa nu mai dea ordonante militienestei - de obicei tot "noapate ca hotii" precu ale lui Ciordache si scrise pe genunchele lui Pop de Mara`mu!
  • +1 (5 voturi)    
   6 luni tot îi ceva (Joi, 7 mai 2020, 16:09)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui florian3619

   da îs ăilalți plătiți gras de primari, gardienii publici, așa zișii milițieni locali...știe cineva ce școală au ăia?...de unde i-o fi luat primaru?...aia-i altă lege aiurea, oameni fără școală de poliție sînt numiți polițiști locali...și ăia dau amenzi, curat constituțional, coane Fănică
 • +3 (13 voturi)    
  E mai usor sa dai vina pe altul (Joi, 7 mai 2020, 15:56)

  mmagic [utilizator]

  Inainte sa arunce cu anarhia ...
  Ar trebui sa isi vada de propria lui OGRADA(PNL) pentru ca aparent echipa din guvernul lui nu este capabil sa scoata legi constitutionale.

  Ce face conducerea PNL este mai aproape de a fii stare de tiranie, nu de urgenta sanitara.
 • +3 (7 voturi)    
  Cum se iau decizii (Joi, 7 mai 2020, 15:59)

  mirceapanait [utilizator]

  Eu nu inteleg cum se iau decizii in tara asta. Nu se consulta, dracu', intre ei?
 • -1 (1 vot)    
  stiati ca (Joi, 7 mai 2020, 16:08)

  bobo2 [utilizator]

  anagramand numele Ludovic rezulta Covidul?
 • -1 (5 voturi)    
  ultimul cuvant are CCR... (Joi, 7 mai 2020, 16:10)

  Cactus Jack [utilizator]

  ...primul ciuma rosie. Ei propun, CCR executa. Nimic nou, asta de ani de zile. Pana CCR ramane o institutie politica. Dorneanu va fi primul om in Romania, Johannis doar al doilea.
 • 0 (6 voturi)    
  Orban ia bombe in freza cam des si incepe (Joi, 7 mai 2020, 16:24)

  Susufler0 [utilizator]

  sa vorbeasca prostii !

  PS. Macar de ar lauda CCR pt ca totusi le-a tras-o si pesedeilor o data ! :))))))))))
 • +1 (3 voturi)    
  sa se faca pe el (Joi, 7 mai 2020, 18:12)

  florian3619 [utilizator]

  adica - fiind, printre altele si jurist calificat, trebuie sa renunte la aroganta ca numai el are dreptate! Si-a alaturat o echipa de oameni care habar nu au de legislatie si crede ca are drept de veto in decizii, dar mai periculos, nu are autoritate ca sa-si conduca echipa guvernamentala - exemple:
  - nu stie nici el cine si ce trebuie sa comunice in conferintele de presa; se incalaca "zisele" lui Valea, cu "spusele" lui Arahat + agramatismele din ordonantele militienesti + lamuririle GCS;
  - institutii de stat care prin sefi sau "purtatori de vorbe" disemineaza informatii contradictorii pe felurite canale media - una in ca-comunicat oficial, alta in conferinta de prasila si mai ales, "surpriza la Antene" s-apoi pa fes...(Sica)!
  Asa o sa duca PNL langa PNT-CD-ul ui A. Pavelescu - dar, cu ragreteul ca prin statura sa nu poate fi si "idiotul ala mic cu gura mare" pomenit de Basescu.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by