​Pacienții oncologici asimptomatici care fac chimioterapie sau care urmează să fie supuși unor intervenții operatorii sau manevre invazive, pacienții hemodializați, pacienții aflați înaintea unei proceduri de transplant și donatorii de organe, personalul de îngrijire din căminele de bătrâni și gravidele asimptomatice care se află în carantină/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat intră pe lista persoanelor care vor fi testate pentru coronavirus.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anunțul a fost făcut de conf. dr. Lucia Stănculeanu, medic oncolog, șef de secție la Institutul Oncologic din București și președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România.

S-a aprobat testarea pentru coronavirus pentru:

  • Pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant — 2 teste la 24 de ore interval.
  • Pacienți asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos la internare în spital — 2 teste la 24 de ore interval.
  • Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie — de 2 ori pe luna.
  • Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive.
  • Hemodializați simptomatici.
  • Hemodializați asimptomatici contacți cu caz confirmat, 2 testări, la 6-7 zile interval între ele; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați în sesiuni separate de restul pacienților
  • Gravidele asimptomatice care se afla în carantină/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat.
  • Personalul de îngrijire din cămine de bătrâni — de 2 ori pe lună.

În țara noastră s-au înregistrat până acum focare de coronavirus și numeroase decese în rândul pacienților care fac dializă în centre de dializă și în căminele de bătrâni.

Bolnavii cronici și persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sunt categoriile cele mai expuse să dezvolte forme grave ale bolii, în cazul infecției cu coronavirus. Cele mai multe decese, atât în țara noastră, cât și în alte țări afectate de pandemia de coronavirus, s-au înregistrat în rândul acestor categorii de persoane.