România a trimis în Republica Moldova 20 de camioane ale Armatei și Pompierilor cu medicamente, dezinfectanți, dispozitive medicale și materiale sanitare necesare asigurării prevenției și tratării afecțiunilor asociate COVID-19. Convoiul a ajuns joi în republica Moldova, iar la trecerea graniței a fost întâmpinat cu aplauze și steaguri tricolore.

Ajutor umanitar trimis de România în Republica MoldovaFoto: Captura de ecran

Fostul premier Maia Sandu a postat un video cu imagini de la trecerea graniței și a transmis un mesaj de mulțumire.

„Mulţumim, România, pentru ajutorul tău necondiţionat şi dezinteresat. Mulţumim, România, pentru lecţia de modestie, răbdare şi cumpătare. Ştim că nu te-ai aşteptat la un pod de flori, dar nici n-ai meritat flori sub pod. Dar nu pentru flori ai venit azi aici. Ai venit să salvezi vieţi. Mulţumim, România!”, a scris Maia Sandu.

Ajutorul trimis de România în Republica Moldova constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aprox. 80 000 litri alcool sanitar. Transportul se realizează cu camioane aparținând Ministerului Apărării Naționale și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. La misiunea de transport participă peste 40 de militari din MApN și IGSU.

Convoiul umanitar a fost precedat de o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății, care a plecat săptămâna trecută în Republica Moldova pentru a completa echipele medicale din această țară în lupta împotriva pandemiei.