Cel puțin 90.000 de muncitori din domeniul sanitar ar fi fost infectați cu noul coronavirus la nivel mondial, însă numărul ar putea dublu, potrivit Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, relatează Reuters.

Doctori tratand un pacient cu coronavirusFoto: Profimedia Images

COVID-19 a ucis peste 260 de asistenți medicali, a anunțat asociația într-o declarație, îndemnând autoritățile să țină o evidență mai bună a cazurilor, pentru a preveni răspândirea virusului printre pacienți și personalul medical.

Asociația cu sediul în Geneva a anunțat în urmă cu o lună că 100 de asistenți medicali au murit din cauza pandemiei COVID-19 izbucnite în orașul Wuhan la sfârșitul anului trecut.

„Cifra infecțiilor în rândul muncitorilor din domeniul sanitar a crescut de la 23.000 către peste 90.000, credem, dar aceasta ar fi o subestimare întrucât nu urmărim datele de la fiecare țară din lume”, a declarat Howard Catton, directorul executiv al Consiliului.

Estimarea de peste 90.000 se bazează pe informațiile colectate din peste 30 de țări de la asociații ale asistenților medicali, cifre guvernamentale și informații din media.

Catton a precizat că, dat fiind numărul de 3,5 milioane de cazuri COVID-19 raportate la nivel mondial, „dacă rata de infecție în rândul personalului medical este în jur de 6%, asta înseamnă că peste 200.000 de angajați din domeniul sanitar ar putea fi infectați astăzi”.

„Este scandalos că guvernele nu colectează și raportează date cu privire la acest lucru. Pentru noi arată ca și cum preferă să închidă ochii și credem că asta este complet inacceptabil și va duce la pierderea și mai multor vieți”, a adăugat Catton.

Organizația Mondială a Sănătății a estimat în 11 aprilie că numărul infecțiilor în rândul personalului medical ar fi în jur de 22.000, o cifră despre care Consiliul Internațional al Asistenților Medicali susține că nu reflectă realitatea.