Spitalul modular pentru bolnavii de coronavirus construit de Asociația Dăruiește Viață în curtea Spitalului Elias din București, exclusiv din donații și sponsorizări, ar urma să fie gata luna aceasta. Containerele au fost amplasate în curtea spitalului Elias.

Spital modularFoto: Daruieste viata

Spitalul modular va avea o suprafață de 1.200 mp și o capacitate de 38 de paturi (echipate cu gaze medicale, astfel încât să poată fi transformate în paturi de terapie intensivă), a explicat președintele Asociației Dăruiește Viață, Carmen Uscatu, pentru HotNews.ro.

Spitalul este format din 3 module (unul pentru pacienți testați și neconfirmați, unul pentru pacienți care nu sunt în stare gravă, unul pentru cazurile critice de ATI), zonă de sterilizare, zonă de laborator, platformă tehnică, filtre pacienți, triaj la intrare și zonă donning & doffing pentru cadrele medicale (vor putea ieși doar după dezinfectare și duș).

În total se vor folosi 71 de containere, amplasate pe o structură metalică.

Spitalul este unul temporar și va crește capacitatea de tratare a pacienților infectați cu COVID-19. După pandemie, el va putea fi refolosit ca spital pentru mari arși, costurile de relocare și refolosire fiind mici, spun reprezentanții Dăruiește Viață.

Dăruiește Viață gestionează ridicarea lui, iar funcționarea și dotarea lui intră în responsabilitatea Spitalului Elias și a Ministerului Sănătații. Asociația fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu spune însă că a început deja să achiziționeze și o parte din echipamente, pentru a sprijini autoritățile.

Proiectul tehnic a fost pus la dispoziția autorităților pe data de 25 martie, pentru a fi replicat în țară, spune Carmen Uscatu. Până acum, doar Consiliul Județean Brașov a solicitat proiectul tehnic pentru a îl implementa și a fost sprijinit de Asociația Dăruiește Viață cu adaptarea acestuia la nevoile de acolo (spațiul și numărul de paturi dorit).

Potrivit președintelui Asociației Dăruiește Viață, Carmen Uscatu, reprezentanții Guvernului i-au transmis că costurile unui astfel de spital - 2 milioane de euro - sunt prea mari pentru Executiv, care nu și-ar permite să multiplice proiectul în mai multe zone din țară.

Dăruiește Viață a strâns până acum 1 milion de euro din donații pentru construcția acestui spital și mai are nevoie de încă 1 milion de euro. "Mai avem nevoie de mulți bani. De cel puțin 1 milion de euro. Nu ne temem. Sunt sigură că îi vom strânge. Trebuie să-i strângem", spune Carmen Uscatu.

Din momentul izbucnirii crizei coronavirusului în România, Asociația Dăruiește Viață a direcționat toate donațiile primite către sprijinirea spitalelor în lupta împotriva coronavirusului - aparatură și materiale de protecție. La începutul lunii aprilie, asociația fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu a anunțat că începe construcția unui spital modular în curtea Spitalului Elias din București, unde urmează să fie tratați pacienți infectați cu coronavirus.

Poți dona pentru spitalul modular și proiectele Dăruiește Viață pe www.daruiesteviata.ro sau prin SMS (2 euro) cu textul IMPREUNA la 8826.