Analizarea datelor cu privire la Covid-19 de la începutul epidemiei şi până în prezent constituie un pas fundamental în încercarea de a înțelege ce s-ar putea întâmpla în faza a doua, cea de semilibertate pentru toţi, scrie Euronews, potrivit Rador.

Coronavirus in ItaliaFoto: Profimedia

Numărul oficial al morţilor, precum şi cel al persoanelor spitalizate în Italia și în alte țări europene este în scădere, însă misterul privind numărul pozitivilor rămâne. Câți erau? Câți sunt acum?

Toate acestea, în țări cum ar fi Italia, care se confruntă cu cea mai severă depresiune economică pe timp de pace din istoria lor. Producția italiană, potrivit ministrului dezvoltării Economice, Stefano Patuanelli, a înregistrat o scădere de 50%.

În acelaşi timp, epidemia a afectat moralul multor cetățeni. Chiar și în locuri relativ ferite de infecție. Într-o piață din Roma, cu bariere și semne care delimitează distanța între persoane, un bărbat de vârstă mijlocie nu-şi ascunde temerile şi spune: "Încet, încet, revenim la un sentiment de normalitate. Dar trebuie să ne gândim și la siguranţă, pentru că de asta avem nevoie pentru a merge înainte, altfel, ne vom întoarce din nou în izolare, într-o țară care nu funcționează".

În timp ce autorităţile din Italia declară 29.000 de morți, în Franța sunt peste 25.000. Hexagonul va relaxa măsurile de restricţie începând cu 11 mai. Dar nu toată lumea este de acord. Senatul transalpin a votat simbolic împotriva măsurilor guvernamentale de relaxare progresivă, aprobate săptămâna trecută de adunarea națională. Președintele Macron a intervenit în apărarea măsurilor, declarând: "Vom vota săptămâna aceasta. Deocamdată ne organizăm la nivel local. Joi, vom anunța toate detaliile. Ne pregătim. Astfel, vom face ce-i corect pentru toată țara".

De cealaltă parte a canalului, în Marea Britanie, Isle of Wight, în Hampshire, pregătește aplicația de trasabilitate NHS Covid-19. Graţie acestui sistem, oricine prezintă simptome poate informa serviciul național de sănătate pentru a anunța persoanele întâlnite. Dar nu toată lumea este de acord cu această soluție. Un cetățean are anumite îndoieli: "Persoanele în vârstă nu au cea mai vagă idee despre cum să folosească aplicația. Deci, este inutilă. Pentru că ei sunt cei mai vulnerabili". Alţii însă, gândesc diferit: "Desigur, să folosim aplicația, dacă poate fi de ajutor pentru a reveni la normal”.

La nivel mondial, coronavirusul a ucis peste 250.000, conform Universității Johns Hopkins. Numai că măsurile din domeniul sănătăţii au început să se relaxeze. Este momentul alegerilor, între riscul unei recidive și cel al prăbușirii organizației economice mondiale, așa cum o cunoaștem din ultimii 40 de ani.