Un focar de COVID-19 a fost descoperit într-un alt centru de neuropsihiatrie, de această dată din județul Bacău. Au fost confirmați cu coronavirus 64 de pacienţi şi angajaţi ai Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Dărmăneşti.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prefectul de Bacău, Liviu Miroșanu, a declarat la Digi 24 că pacienții simtomatici au fost transferați la spitalul din Onești, iar cei asimptomatici și cei care au teste negative rămân în centru. El a precizat că pacienții și angajații care nu au virusul vor fi mutaţi într-un corp administrativ al centrului.

Potrivit prefectului, este vorba despre 43 de pacienți și 21 de angajați, iar testările au fost făcute începând din 3 mai, după ce Ministerul Sănătății a decis testarea pacienților și angajaților din centrele sociale.

"Beneficiarii depistaţi negativ, împreună cu personalul depistat negativ, vor fi mutaţi în structura exterioară a unităţii (corp administrativ). Reprezentanţii D.S.P. Bacău efectuează verificări pentru a stabili modalitatea optimă de a utiliza acest spaţiu. Personalul unităţii, care se afla la domiciliu anterior acestei testări, rămâne la domiciliu cu întreaga familie, până la împlinirea termenului de 14 zile de la ieşirea din centru; acest personal urmează a fi testat", a precizat, într-un comunicat de presă, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bacău, Mihaela Arim.

Centrul se află în subordinea Consiliului Judeţean Bacău, iar preşedintele instituției, Sorin Braşoveanu (PSD), susține că vinovată pentru acestă situație este conducerea DSP, care a testat prea târziu pacienții și angajații. El acuză "inconștiența și iresponsabilitatea cu care au acționat autoritățile liberale care conduc Prefectura și Direcția de Sănătate Publică Bacău" și a susținut că a cerut testarea din 21-23 aprilie testarea personalului de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești.