La numai o zi după ce secretarul de stat al SUA Mike Pompeo declara că există ”dovezi imense” potrivit cărora Covid-19 provine dintr-un laborator din China, unul dintre cei mai cunoscuți experți americani și membru cheie al comisiei speciale a Administrației prezidențiale, Anthony Fauci, a infirmat acest lucru.

Anthony FauciFoto: Hotnews

Într-un interviu pentru National Geographic, expertul în boli infecțioase și membru al echipei de gestionare a crizei coronavirusului de la Casa Albă a spus că nu există dovezi științifice care să ateste faptul că acest virus a fost fabricat de om sau a ajuns să fie răspândit ca urmare a unui accident produs într-un laborator din Wuhan.

”Dacă privești evoluția virusului la lilieci și ce se întâmplă, (dovezile științifice) înclină foarte, foarte mult spre concluzia că acesta nu putea fi manipulat artificial sau deliberat... Tot ce ține de evoluția în timp a virusului indică faptul că acesta a evoluat în natură”, a declarat expertul în interviul citat.

“Bazându-se pe probe științifice, Fauci nu susține nici teoria alternativă potrivit căreia cineva a găsit virusul în natură, l-a adus în laborator și de aici a scăpat din cauza unui accident”, mai notează National Geographic.

Teoria a fost evocată atât de președintele Donald Trump, cât și de secretarul de stat Mike Pompeo. Fauci a făcut trimitere atât la Organizația Mondială a Sănătății, cât și la surse din serviciile de informații americane atunci când a respins această teorie.

Vaccinul ar putea fi disponibil în ianuarie

Fauci a mai spus că speră ca un vaccin să fie disponibil pentru uzul general în ianuarie, ceea ce ar reprezenta doborârea oricăror recorduri în ceea ce privește dezvoltarea rapidă a unui antidot.

El a precizat că este optimist și a vorbit despre un ”candidat promițător” care este în faza de testare și va trece într-o fază avansată de verificare clinică la începutul verii.

Expertul a avertizat asupra unui al doilea val al pandemiei, comentând că SUA ar trebui să se pregătească. “Nu cred că există vreo șansă ca virusul să dispară. O să rămână prin preajmă și, dacă i se va da oportunitatea, va lovi din nou”, a mai spus el.