Din 23 februarie s-au întors în ţară, în special din țări afectate de pandemia de coronavirus, 1.279.000 de cetăţeni români, a declarat luni seară premierul Ludovic Orban. El a spus că, potrivit estimării Guvernului, numărul de persoane care vor fi în căutarea unui loc de muncă se va ridica la 300-350.000.

Coada la granita de la NadlacFoto: Captura Facebook

"Din 23 februarie, de când, practic, am monitorizat toate intrările în România, s-au întors 1.279.000 de cetăţeni români, iar cei mai mulţi au venit din ţări europene, Italia, Spania, Germania, Franţa, Marea Britanie, unde a existat cea mai mare răspândire a virusului. România a fost expusă unui pericol major datorită numărului extrem de mare de români care au intrat în ţară. (...) Noi am carantinat şi am decis izolarea la domiciliu a sute de mii de români, iar aceste decizii, de fapt, au întârziat în primă fază şi, ulterior, au redus intrarea în faza de răspândire în comunitate. Foarte puţine ţări au avut curajul să facă aşa ceva", a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă.

El a spus că estimarea Guvernului cu privire la numărul de persoane care vor fi în căutarea unui loc de muncă este de 300-350.000.

"De altfel, şi pe o evaluare a Comisiei Europene, există un risc de creştere a şomajului până la 6%. Tocmai din acest motiv generăm aceste măsuri economice, întrucât cea mai bună formă de protecţie a unui român este să aibă un loc de muncă", a susținut Orban.