Cei mai mulţi angajaţi vor să lucreze de acasă şi după relaxarea măsurilor de restricţie - studiu

de RA     HotNews.ro
Luni, 4 mai 2020, 17:14 Actualitate | Coronavirus


angajati
Foto: PxHere
7 din 10 angajați români își doresc să continue să lucreze o bună parte din timp de acasă și după relaxarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului și ieșirea din starea de urgență, potrivit unui studiu realizat de Colliers International.

Dintre aceștia, 60% cred că lucrul la distanță ar fi util cel puțin 1-2 zile pe săptămână, iar 10% ar vrea să lucreze chiar 3-4 zile de acasă în perioada următoare. Clădirile de birouri din portofoliul administrat de Colliers International au continuat să fie funcționale în perioada stării de urgență, fără proiecte în conservare, astfel că este de așteptat ca activitatea să fie reluată gradual chiar începând din 18 mai.

Un sfert dintre angajați se așteaptă într-adevăr să revină la birou în luna mai, dar activitatea acestora în clădirile de birouri va fi reluată treptat, în funcție de evoluția epidemiei de coronavirus și de măsurile anunțate mai departe de autorități. Totodată, este de așteptat ca unele companii să continue să aplice politici de lucru de la distanță pe o perioadă mai îndelungată, cel puțin pentru angajații care au copii, în contextul suspendării activității unităților de învățământ până în toamnă.

„Distanțarea socială ar putea fi menținută pe perioade mai extinse, ceea ce poate însemna un mix între munca de la birou și cea de acasă la scară mai largă. Adaptarea și acțiunile rapide sunt cuvintele cheie în aceste zilele, dar și preocuparea pentru sănătatea oamenilor și a afacerilor sunt esențiale. De la începutul pandemiei, la Colliers am pornit acest proces cu un lucru clar în minte, anume că trebuie să acționăm imediat, cu soluții inovatoare, ținând cont că proprietarii și chiriașii din clădirile de birouri au nevoie să recalibreze serviciile în această perioadă, dar și mai departe”, spune Andrei Voica, Director Project Management and Workplace Consultancy, Office Advisory la Colliers International.

Pentru a asigura angajaților distanțarea socială la birou, angajatorii trebuie să ia în considerare unele modificări de amenajare a spațiului și a mobilierului, mai ales în cazul birourilor de tip open space. Este necesară asigurarea unei distanțe recomandate de doi metri liniari între angajați, ceea ce înseamnă că va fi necesară creșterea spațiului alocat per angajat de la 8 metri pătrați, cât este în prezent media în clădirile de birouri de clasă A, la peste 15 metri pătrați per angajat. În acest context, anumite companii vor trebui să permită unui procent din angajați să continue lucrul de acasă, astfel încât regulile privind distanțarea socială, dar și de rotație să poată fi respectate.

Printre măsurile care pot fi implementate de companii, pentru a-și pregăti birourile pentru revenirea angajaților, se numără rotirea birourilor din spațiile deschise astfel încât aceștia să nu stea față în față și direcționarea echipei către spații alternative de lucru din birou. Totodată, în recepții pot fi instalate bariere temporare de plastic transparent, pentru a separa vizitatorii de biroul de recepție, iar în birouri pot fi instalate partiții înalte între birourile care se află față în față. Nu în ultimul rând, în sălile de conferințe, după îndepărtarea unui număr de scaune, pot fi aplicate marcaje cu bandă pe pardoseală pentru a indica distanța de siguranță de doi metri între scaune, recomandă consultanții Colliers International.

Pentru a reduce atingerea mânerelor ușilor, este indicat să fie lăsate deschise ușile birourilor și sălilor de conferințe, cu excepția cazului în care există o nevoie absolută de confidențialitate. Din clădirile de birouri nu trebuie să lipsească nici indicatoarele care informează vizitatorii despre regulile de păstrare a distanței, de spălare și igienizare a mâinilor sau de purtare a măștilor în zonele publice. Folosind semnalizare, pot fi create căi unice, în sensul acelor de ceasornic prin spațiu, iar prin adăugarea de bandă cu săgeți pe pardoseala biroului poate fi indicată direcția recomandată.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3297 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  E normal (Luni, 4 mai 2020, 17:24)

  Nyk1 [utilizator]

  Cei care vor să muncească în liniște, nu mereu deranjați de colegi sau șefi, simt pe bună dreptate că sunt mai productivi așa. Unde mai pui 1-2 ore câștigate cu deplasarea casă-birou.

  Munca trebuie cuantificată în funcție de cât se realizează într-o zi de lucru; cei care lucrează 2-3 ore la birou și 5-6 sunt pe Solitaire și mai fac și ore suplimentare plătite NU mai trebuie încurajați și lăudați pentru aparențe!
 • +1 (1 vot)    
  Bineinteles ! (Luni, 4 mai 2020, 17:40)

  cosminas [utilizator]

  Ca asta va depinde de vestici, dupa care , in functie de ei operatorii vor lucra .Dar nu de acasa.It-istii , birocratii la ei se va putea telemunca.Dar forta bruta va fi mereu prezenta pe metereze.Oricum de cand cu virusu asta ,se vede lipsa birocratilor in zona de productie.
 • +1 (1 vot)    
  2m liniari (Luni, 4 mai 2020, 18:16)

  Captain Obvious [utilizator]

  si daca s-ar respecta aceasta distanta tot timpul, in 9h de respirat acelasi aer e inevitabila contaminarea.
  in cladirile noi nu se deschide nici geamul
 • 0 (0 voturi)    
  Un pic mai nuantat! (Luni, 4 mai 2020, 19:06)

  Jegul Cristian Ioan [utilizator]

  1. La noi la fabrica, cei de la plantare, montaj si de la testare nu au putut sa lucreze de acasa, si nici pe viitor nu vor putea - se duc la servici
  2. Noi cei cu softul de pe 17 martei lucram de acasa, dar s-au tot accumulat probleme ce necesita prezenta la fata locului pt rezolvare, nu se pot face de la distanta. Asa ca de pe 15 mai o sa ma duc si eu la servici!
  3. Sigur ca "as vrea" sa lucrez predominat de acasa, dar niciodata nu se va putea integral. Linstea de acasa este relativa, oare Nyk1 nu are soacra??
  Raman cele proape doua ore pierdute cu naveta in fiecare zi, dar si drumul spre sevici asigura ceva mers pe jos si socializare!
 • 0 (0 voturi)    
  pai daca tot se lucreaza de acasa (Luni, 4 mai 2020, 20:22)

  John_Re [utilizator]

  de ce sa nu externalizam joburile in India sau Africa.

  la pariu ca la aceeasi bani platiti se poate lucra cu mult mai eficient.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by