Nevoia de distanțare socială pentru a evita infectarea cu Covid-19 va schimba designul spațiilor deschise de birouri și va aduce modificări în orice loc de muncă. Din Franța până în Australia se discută despre cum va arăta munca după ce vor fi ridicate restricțiile și câteva concluzii pot fi trase. Probabil vor fi de două ori mai puțini angajați în același spațiu, vor fi puse despărțitoare de plexiglas, lumea va purta măști și în unele locuri bucătăriile vor fi desființate. Companiile cu ”dare de mână” vor investi în sisteme sofisticate de filtrare a aerului și în posibilitatea de a chema liftul cu ajutorul comenzilor vocale.

BirouriFoto: Pixhere

Marea întrebare este dacă această criză va pune capăt tendinței birourilor de tip ”open space”, spații mari, deschise, în care lucrează mulți oameni în același timp. Părerea generală este că nu vor dispărea birourile de tip ”open space”, dar vor suferi multe modificări și nu vor mai fi așa deschise, ci suprafața de lucru și mai ales modul de dispunere a birourilor vor fi radical diferite.

Deja s-au deschis birouri din China și Coreea de Sud și câteva schimbări au fost aplicate. S-au pus despărțitori de plexiglas, în același timp jumătate dintre oameni sunt la muncă și s-au trasat săgeți pe podea, astfel încât oamenii pot merge prin unele zone doar în sensul acelor de ceasornic, pentru a se întâlni cu cât mai puțini colegi. Birourile vor fi altfel așezate, într-o ”geometrie variabilă”, iar oamenii vor sta la distanțe cât mai mari unii de alții. Evident că și curățenia și dezinfectarea se vor face mult mai des și vor costa mult mai mult orice companie.

Unele companii din aceste două țări fac teste cu măsuri radicale: senzori puși pe podea care să avertizeze vocal oamenii când ies din spațiul lor, dar și aplicații de smartphone care monitorizează mișcările angajaților și mai ales de câte ori s-au apropiat prea mult de un coleg. Sunt însă exemple extreme.

Se dezinfectează des spațiile și, în câteva locuri, oamenii pun o foaie de hârtie pe birou la începutul zilei și apoi la final de zi o aruncă, tot în ideea de a reduce la maxim posibilitatea ca unele particule periculoase să rămână mult timp pe birou. Companiile mari care au și resurse financiare investesc în tehnologii care să permită acționarea lifturilor cu comenzi vocale, pentru ca oamenii să atingă cât mai puține suprafețe pe care le-au atins și alții. Se vor lua diverse măsuri de siguranță pentru astfel de locuri atinse de sute de ori pe zi: telefoane, copiatoare, imprimante, întrerupătoare.

Tot companiile care au resurse financiare bune vor investi și în sisteme sofisticate de ventilație, dat fiind că unele studii arată că virusul se poate răspândi și din cauza sistemelor de ventilație care recirculă aerul și particulele periculoase. Mai ales un caz dintr-un call-center din Coreea de Sud, unde s-au infectat 90 de oameni, este dat drept contra-exemplu.

Cât mai multe dintre spațiile comune din companie, dar și dintre birouri, vor fi eliminate sau destinația lor se va schimba. Masca va fi probabil obligatorie și în timpul lucrului la birou, fapt ce va aduce dificultăți pentru o parte dintre angajați.

La fel cum se întâmplă acum în fabricile auto, și în clădirile de birouri vor fi trasate pe jos săgeți care să stabilească sensuri unice pentru oameni, astfel încât să se întâlnească pentru cât mai puțin timp. Sunt companii care luni de zile de acum înainte nu vor mai folosi sălile de ședințe, sau, dacă o vor face, vor ține ședințe foarte scurte și cu cât mai puțini oameni. Soluția care le înlocuiește ține de aplicațiile video online.

Per total, cam peste tot se vorbește despre faptul că vor fi prezenți în același timp în clădire jumătate dintre oameni față de câți erau într-o zi dinainte de criza Covid-19, iar oamenii vor veni la muncă la ore diferențiate, probabil între 7 și 11 dimineața (și vor pleca tot pe parcursul a trei - patru ore). Nu se știe încă în ce mod se poate face distanțarea în transportul în comun și, tocmai de aceea, oamenii trebuie să vină în etape la muncă, pentru a se evita pe cât posibil aglomerația la orele de vârf.

Oamenii nu vor reveni cu toții la birouri imediat după ce se termină starea de urgență, ci totul va dura săptămâni bune. Mulți nu se vor simți în siguranță să vină la birou și deci nu vor veni, iar alții au constatat că au productivitate extrem de bună și de acasă.

Surse: National Geographic, Fast Company, Le Monde, ZDNet