O echipă de medici şi cercetători de la Abu Dhabi Stem Cell Center (ADSCC) a dezvoltat un tratament inovator şi promiţător pentru infecţiile cu COVID-19 folosind celule stem. Acesta constă în extragerea celulelor stem din sângele pacientului şi reintroducerea lor după ce sunt activate, potrivit www.mofaic.gov.ae, citat de Agerpres.

Celule stemFoto: PhotoExpress

Noul tratament a fost administrat în Emiratele Arabe Unite la 73 de pacienţi cu COVID-19, care au fost trataţi cu succes şi vindecaţi de virus prin inhalarea medicaţiei în plămânii lor după ce a fost nebulizată într-o ceaţă fină. Se presupune că efectul său terapeutic este regenerarea celulelor pulmonare şi modularea răspunsului imun astfel încât să împiedice sistemul imunitar să reacţioneze prea mult la infecţia cu COVID-19 şi să provoace deteriorarea suplimentară a celulelor sănătoase.

Metoda a trecut cu succes faza iniţială a studiilor clinice, demonstrând siguranţa medicaţiei. Niciunul dintre pacienţii trataţi astfel nu a raportat efecte adverse imediate şi nu au fost interacţiuni cu protocoalele convenţionale de tratament pentru pacienţii cu COVID-19. Ministerul Economiei din Emiratele Arabe Unite a acordat un brevet pentru metoda inovatoare în care sunt colectate celulele stem în vederea dezvoltării noului tratament.

De menţionat că tratamentul a fost administrat pacienţilor împreună cu intervenţia medicală convenţională şi va continua să fie aplicat ca adjuvant la protocoalele de tratament stabilite, mai degrabă decât ca înlocuitor, potrivit Agerpres.