Bucuroși să iasă din case sâmbătă după 48 de zile de izolare strictă, spaniolii au mers să se plimbe, să alerge sau să pedaleze profitând de un soare plăcut și posibilitatea de a face din nou sport în aer liber, scrie AFP.

Coronavirus Spania, relaxare restrictiiFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

"Ieri am fost ca un copil în ajunul Crăciunului. După atâtea săptămâni de izolare, mi-am dorit cu adevărat să ies, să alerg, să văd lumea", se entuziasmează un consilier financiar în vârstă de 42 de ani, Marcos Abeytua, care făcea jogging în centrul Madridului.

Trăind în cartierul din Chueca, el spune că s-a trezit în mod special de la ora 7:00, în timp ce acum șapte săptămâni, când barurile și restaurantele erau încă deschise, ar fi dormit dimineața pentru a se reface după o ieșire cu prietenii.

În apropiere de Retiro, cel mai cunoscut dintre parcurile capitalei, care vor rămâne închise, mulți locuitori din Madrid aleargă îmbrăcați lejer, în haine de vară, uneori chiar în grupuri.

„Vă mulțumim că ați alergat pe trotuare”, se aude portavocea unui polițist municipal, nu departe de muzeul Prado, care a fost, de asemenea, închis.

Mulți se opresc pentru un „selfie” în fața Porții Alcala, decorată cu o panglică neagră în semn de doliu, pandemia ucigând peste 8.000 de oameni în regiunea Madrid din totalul de peste 25.000 de decese înregistrate în țară.

După ce a permis deja copiilor sub 14 ani să iasă din 26 aprilie, guvernul lui Pedro Sanchez a relaxat din nou condițiile de izolare impuse încă din 14 martie, care au fost unele dintre cele mai stricte din lume.

Purtarea măștii va fi o obligație în transportul public din Spania începând de luni pentru a evita o revenire a epidemiei de coronavirus, a anunțat sâmbătă șeful guvernului Pedro Sanchez. "Luni, oricine va folosi transportul public va trebui să poarte o mască", a spus Sanchez la un post de televiziune.

Numărul deceselor cauzate de COVID-19 în Spania a ajuns la 25.100 după ce 276 de persoane au murit în timpul nopții, potrivit unui anunț al ministerului sănătății, relatează Reuters. Numărul total de infecții a crescut la 216.582 de la cele 215.216 raportate vineri.

Spania a fost una țările cele mai afectate de noul coronavirus, dar a trecut de vârful pandemiei și autoritățile au început să relaxeze gradual restricțiile.