O pisică a fost testată pozitiv la noul coronavirus, pentru prima dată în Franța, după ce, probabil, a fost infectată de proprietarii săi, a anunțat Școala națională veterinară din Alfort, în estul Parisului, care recomandă persoanelor infectate să păstreze distanța față de aceste animale de companie, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Unitatea mixtă de studii în virologie a Școlii naționale veterinare din Alfort (ENVA), a Agenției naționale de securitate sanitară a alimentelor, a mediului și muncii (Anses) și Inrae, în legătură cu Institutul Pasteur, a detectat prima pisică purtătoare de SRAS-CoV-2 în Franța", scrie pe site-ul ENVA.

Această unitate a efectuate teste, cu ajutorul medicilor veterinari din regiunea pariziană, pe zece pisici ai căror proprietari erau posibil contaminați. Una dintre pisici, situată în "apropiere de Paris, a fost testată pozitiv și prezenta "semne clinice respiratorii și digestive".

"La acest stadiu al cunoștințelor științifice, se pare că pisicile nu sunt infectate cu ușurință de virusul SRAS-CoV-2, chiar în contact cu proprietari infectați", subliniază ENVA, "cu doar patru pisici infectate natural semnalate în lume" până acum.

"Nu este neapărat surprinzător să găsești o pisică purtătoare a acestui virus deoarece acest lucru a mai fost descris, la Hong Kong (un caz), în Belgia (un caz) și la New York (două cazuri) dar rămâne un fenomen rar deoarece chiar dacă s-a căutat de manieră pro-activă, într-o regiune unde SARS-CoV-2 circulă de manieră importantă, nu am detectat pentru moment decât un singur animal pozitiv", a precizat Sophie Le Poder, profesor de virologie la ENVA și coautoare a studiului.

Școala recomandă persoanelor bolnave de Covid-19 "sp limiteze contactele apropiate cu pisica lor, să poarte mască în prezența sa și să-și spele mâinile înainte de a o mângâia", "pentru a proteja animalul".

În ciuda mai multor studii legate de acest subiect nu există în continuare nicio dovadă că rarele animale de companie infectate de noul coronavirus pot contamina oamenii.