Încet-încet va trebui să conviețuim cu acest virus și vom vedea dacă scade transmiterea în perioada verii, când temperaturile vor fi ridicate, spune șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. "Sunt observații că în țările care sunt mai calde, unde temperaturile sunt ridicate, că răspândirea e mai lentă, dar acest lucru urmează să-l vedem", a afirmat Arafat.

Testare coronavirusFoto: Agerpres

Arafat a declarat vineri, la Digi 24, că dacă românii nu înțeleg să respecte regulile, peste două săptămâni s-ar putea să ne trezim cu o explozie de cazuri și să fie nevoie de noi restricții.

"Va trebui încet-încet să conviețuim cu acest virus și vom vedea care va fi comportamentul virusului în perioada verii, când temperaturile vor fi ridicate, dacă scade sau nu transmiterea, sperăm că da. Dar vom vedea acest lucru la momentul respectiv în viață reală, să vedem rezultatele, că nu mai avem multe cazuri, și să ne pregătim pentru un eventual val doi în toamnă”, a spus Arafat.

Întrebat de la ce temperaturi ar putea fi coronavirusul mai puțin periculos, șeful DSU a răspuns: "Există presupuneri, există clar observații că în țările care sunt mai calde, unde temperaturile sunt ridicate, că răspândirea e mai lentă, dar acest lucru urmează să-l vedem. Nu vrem să dăm o temperatură și să spunem că după 25 de grade e mai bine, că după asta se uită oamenii la termometru și spun: gata, după 25 de grade ieșim. Nu. Nu vom face acest lucru pentru că sunt mai mulți factori care intră în acest aspect și nu am să dau o temperatură de la care să spunem că suntem mai siguri, pentru că nu știm exact. O să vedem care va fi comportamentul virusului și răspândirea bolii la momentul potrivit”.