​În majoritatea orașelor mari ale lumii sunt impuse în acest moment diverse măsuri pentru a limita apropierea și contactul fizic dintre oameni, în scopul prevenirii sau măcar al încetinirii pandemiei de coronavirus. Mulți oameni trebuie să circule însă prin oraș în această perioadă pentru a ajunge la serviciu, pentru aprovizionare, pentru a merge la doctor sau pentru a acorda sprijin persoanelor vulnerabile. Cum putem să ne protejăm de COVID-19 și să circulăm în siguranță cu mijloacele de transport în comun?

AutobuzFoto: PMB

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o serie de măsuri.

Înainte de toate, OMS recomandă evitarea deplasării cu mijloacele de transport în comun, în cazul în care acest lucru este posibil:

  • În primul rând, experții OMS recomandă să nu circuli prin oraș dacă ai febră, tușești sau ai dificultăți de respirație. În acest caz, trebuie să stai acasă și să apelezi la medic.
  • Dacă este posibil, mergi pe jos sau cu bicicleta. În acest fel păstrezi distanța fizică față de ceilalți și faci și activitate fizică în fiecare zi.
  • Dacă ești în situația de a călători alături de alte persoane cu un vehicul privat, trebuie înainte de toate să practici o bună igienă respiratorie: când tușești sau strănuți, acoperă-ți gura și nasul cu cotul îndoit sau cu un șervețel. Apoi aruncă șervețelul folosit cât mai curând, într-un coș de gunoi cu capac.

Dacă este totuși nevoie să călătorești cu un mijloc de transport în comun, iată ce măsuri de protecție poți lua:

  • Foarte important: Când cobori dintr-un mijloc de transport în comun sau dintr-un taxi, curăță-ți mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool sau spală-te cât mai curând cu apă și săpun.
  • Evită orele de vârf, dacă acest lucru este posibil.
  • Practică distanțarea fizică. În măsura în care acest lucru este posibil, stai la distanță de cel puțin un metru față de ceilalți călători atunci când cumperi bilete, aștepți să urci în mijlocul de transport și când te deplasezi în stații (de exemplu când folosești scările rulante).
  • Practică igiena respiratorie. Când tușești sau strănuți, acoperă-ți gura și nasul cu cotul îndoit sau cu un șervețel. Apoi aruncă șervețelul folosit cât mai curând, într-un coș de gunoi cu capac.
  • Evită să atingi balustradele și alte suprafețe. Dacă este nevoie, folosește un șervețel pentru a te ține de bare când călătorești cu transportul în comun. Aruncă șervețelul folosit cât mai curând posibil, de preferat într-un coș de gunoi cu capac.
  • Evită să îți atingi ochii, gura și nasul.
  • Dacă ești sănătos, nu este nevoie să porți mască în mijloacele de transport în comun. Poartă mască dacă tușești sau strănuți. Măștile sunt eficiente doar dacă sunt folosite în combinație cu spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau curățarea acestora cu dezinfectant pe bază de alcool, atrag atenția reprezentanții OMS. Dacă porți mască, este important să știi cum să o porți și să o arunci corect.
  • Nu trebuie să porți mănuși de cauciuc atunci când mergi cu transportul în comun, întrucât acestea nu previn infecția cu COVID-19. Poți lua COVID-10 prin contaminare de pe mănușile de cauciuc. Dacă îți atingi fața cu mănușile, contaminarea trece de pe mănușă pe față și te infectează. În schimb, trebuie să te speli pe mâini cu apă și săpun sau să-ți cureți mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool.
  • Evită folosirea în comun a taxiurilor. Dacă trebuie să mergi cu taxiul, evită să mergi împreună cu alți pasageri, întrucât distanțarea socială nu este posibilă.
  • Notează-ți indicativul taxiului sau numărul de înmatriculare și păstrează-l cel puțin 14 zile. Asta va ajuta la identificarea contacților de către autoritățile sanitare, dacă este nevoie. Practică igiena respiratorie. Când tușești sau strănuți, acoperă-ți gura și nasul cu cotul îndoit sau cu un șervețel. Apoi aruncă șervețelul folosit cât mai curând, într-un coș de gunoi cu capac.