România are peste 12.500 de cazuri de COVID-19, conform ultimelor raportări transmise vineri. Bilanțul deceselor a ajuns la 744. Autoritățile îi avertizează pe oameni să stea acasă și să renunțe la picnicurile tradiționale de 1 Mai sau la minivacnața de la mare, pentru că altfel am putea avea o explozie de îmbolnăviri.

Testare coronavirusFoto: Vladimir Smirnov / TASS / Profimedia

LIVETEXT evoluția situației generate de coronavirus în România:

20.38Cea mai tânără victimă a COVID-19 în România: o tânără de 20 de ani din Vaslui

20.23 Alte 18 decese din cauza coronavirusului au fost raportate vineri seară. Bilanțul morților în România ajunge la 744, potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică. Printre cei decedați este o tânără de 20 de ani din Vaslui, care se întorsese la începutul lunii din Anglia. Ea avea și alte efecțiuni, respectiv hipertensiune arterială și obezitate.

15.59 Generalul Ionel Oprea explică de ce Spitalul Suceava a raportat cu întârziere decesele: Au spus că s-au temut că se interpretează

15.15 Cel mai tânăr pacient cu COVID-19 din Sibiu, un bebeluş de o lună, vindecat şi externat astăzi

13.40 Opt cadre medicale, între care 3 medici, de la Spitalul Municipal Dorohoi au fost spitalizate, joi seară, după ce au fost confirmate cu coronavirus, scrie Agerpres. Prefectura Botoșani a anunțat că a fost începută ancheta epidemiologică, ocazie cu care au fost testate alte peste 40 de cadre medicale şi pacienţii de pe ATI. La momentul actual se dezinfectează Secţia de chirurgie şi Secţia ATI, după care activitatea medicală va fi reluată.

13.08Aproape 100 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 s-au înregistrat în ultimele 24 de ore la Suceava, județ unde sunt în continuare cele mai multe cazuri de coronavirus - 2.859. Peste 500 de cazuri de îmbolnăvire sunt în județele Arad și Hunedoara, în timp ce în Capitală numărul de îmbolnăviri a ajuns la 1.298.

13.00: Numărul de cazuri confirmate de coronavirus din România a ajuns vineri la 12.567, după raportarea a 327 de cazuri noi. De la debutul pandemiei, s-au vindecat 4.328 de pacienți. La ATI, în acest moment, sunt internați 249 de pacienți.

10.20Alte trei decese raportate, bilanțul ajunge la 726. Pacienții ale căror decese au fost raportate vineri au vârsta între 52 și 76 de ani, iar 6 dintre ei erau internați la Spitalul Județean Suceava. Ei au murit la începutul și la jumătatea acestei luni, decesele fiind raportate abia vineri. Întrebați despre motivul cu care decesele au fost raportate, din nou, cu ântîrziere, reprezentanții Grupului de comunicare strategică au transmis că Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a cerut echipei militare care a fost coordonată de secretarul de stat Oprea o evaluare completă a situație de la Suceava, care include și modul de raportare a deceselor.

9.46 Alte șase decese din cauza coronavirusului în România au fost anunțate vineri, astfel că bilanțul a ajuns la 723. Cinci dintre pacienți au murit la Spitalul Județean din Suceava, în urmă cu câteva săptămâni.

------------------------

Autoritățile îi avertizează pe oameni să stea acasă și să renunțe la picnicurile tradiționale de 1 Mai sau la minivacnața de la mare, pentru că altfel am putea avea o explozie de îmbolnăviri.

"Pentru unii se pare că relaxarea deja a început. Şi deja a început într-un fel fără absolut nicio limită, adică circulaţia este aproape la fel ca înainte (...). Nu ştiu cum se comportă oamenii la ţară, tot auzim că acolo şi mai puţin se respectă regulile. Am trecut prin nişte sate în care oamenii aveau mască pe faţă. Adică, unii ascultă şi înţeleg situaţia, dar sunt unii care nu înţeleg. Ce spunem noi acum? Noi spunem următorul lucru: da, din 15 mai încercăm să începem relaxarea, gradual, cu adaptarea", a declarat, joi seară, la Antena 3, secretarul de stat Raed Arafat.

El a avertizat că vacanța nu trebuie să înceapă din 1 mai: "Cei care și-au calculat - că am citit pe Facebook - că mergem la mare pe 1 mai, mergem și facem totul de 1 mai, cum făceam până acum, asta, cu siguranță, nu se întâmplă”.

De asemenea, Poliția Română a avertizat că tradiționalul sejur la mare de 1 Mai nu este înscris în ordonanțele militare ca motiv de deplasare.

Și Poliția Capitalei i-a avertizat pe români că de data aceasta de 1 Mai trebuie să facă grătarul acasă, în familie, și că "nu vor fi tolerate abaterile de la normele de convieţuire socială" sau încălcările prevederilor Ordonanţelor Militare. Poliția reamintește că amenzile pentru nerespectarea ordonanțelor sunt cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei.