Autoritățile analizează dacă românii vor putea să facă nunți după data de 15 mai, când se ridică starea de urgență, a afirmat ministrul de Interne, Marcel Vela, pe pagina sa de Facebook, unde a răspuns mai multor întrebări adresate de români. El spune că pentru a ajunge într-o fază optimistă după 15 mai românii trebuie să fie în continuare "foarte conştiincioşi și foarte responsabili": "Depinde de comportamentul nostru, să mai răbdăm un pic, încă două săptămâni".

nuntaFoto: Hotnews

Vela a răspuns, joi, pe pagina de Facebook, mai multor întrebări ale românilor, iar mulți dintre cei care i-au scris au vrut să știe dacă vor putea fi organizate nunți după data de 15 mai.

"Nunţile se pot organiza şi acum, deci vă puteţi căsători în pace şi linişte, dar într-un număr restrâns de persoane, cu 8 persoane, pe perioada stării de urgență (...).Din 15 maia, în funcţie de cum evoluează situaţia epidemiologică, vom lua o decizie în cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență legat de numărul de persoane care pot participa la evenimente personale, gen nuntă. (...) Cât și cum va fi o analiză absolut științifică, făcută de către epidemiologi şi infecţionişti, analiză care va fi ulterior evaluată în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă”, a afirmat Vela.

El a mai spus că pentru a ajunge într-o fază optimistă românii trebuie ca până în 14-15 mai să fim "foarte conştiincioşi, foarte responsabili", să respecte prevederile ordonanţelor, distanţarea socială și să aplice toate măsurile de igienă personală.

"Dacă toate acestea se respectă, cu siguranță ]n 14 mai putem avea o analiz[ optimisa. Dacă nu se respectă și peste două săptămâni numărul de cazuri va fi în crestere, nu putem face o analiză optimistă. Așadar, acest raspuns nu este la mine (...) Cheia este la fiecare dintre noi. Depinde de comportamentul nostru, să mai răbdăm un pic, încă două săptămâni”, a mai spus ministrul.