Guvernul a introdus în ședința de joi, pe ordinea de zi suplimentară, un proiect de OUG privind organizarea și desfășurarea unor campanii de informare publică în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19, a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului. Acesta a explicat că este vorba de "un mecanism de sprijin atât al industriei mass-media, cât și al jurnaliștilor din România, fără de care informarea populației în acest context (n.r. pandemia de coronavirus) nu ar fi posibilă".

Ludovic Orban si Ionel DancaFoto: Guvern

Ionel Dancă a spus că prin această Ordonanță de Urgență este instituit un mecanism pentru derularea unei campanii de informare a cetățenilor (...) cu privire la măsurile ce trebuie respectate atât pe perioada stării de urgență, dar mai ales după încetarea stării de urgență". Este necesară și pentru a limita răspândirea infecției cu coronavirus, și pentru a comunica românilor măsurile pentru realuarea activităților economice și sociale în noul context legat de coronavirus, a mai spus Dancă.

Întrebat de premierul Ludovic Orban despre opinia CNA, Ionel Dancă a spus că a fost transmis un aviz favorabil, fără obiecții. "Este în definitiv o măsură de asigurare a dreptului constituțional al românilor la libera și corecta informare într-o perioadă în care aceste informări sunt esențiale pentru a limita riscurile răspândirii infecției cu coronavirus", a adăugat Dancă.

Tot pe ordinea de zi se mai află și un memorandum pentru aprobarea încheierii acordului de furnizare de servicii gratuite oferite de către Google pentru promovarea informațiilor din surse autorizate referitoare la criza COVID-19.