O redeschidere a școlilor ar face "imediat" să repornească în creștere pandemia de coronavirus, a apreciat joi Institutul superior al sănătății (ISS) din Italia, unde elevii nu vor reveni la clase înainte de septembrie, scrie AFP.

Coronavirus Italia. Soldați din Napoli în timpul carantineiFoto: Salvatore Laporta/IPA/ Profimedia Images

"Redeschiderea școlilor ar aduce imediat R0 (rata de reproducere a virusului) la 1,3", a afirmat joi cercetătorul Stefano Merler, de Fundația Kessler.

R0 (R zero) sau rata de reproducție de bază a virusului, arată câte persoane sunt infectate în medie de o persoană contaminată de acest virus.

Dacă este peste 1, un bolnav va infecta peste o persoană și deci epidemia va progresa. Dacă este sub 1, bolnavii vor infecta mai puțin de o persoană și epidemia va regresa sau chiar va dispărea.

În prezent, rata este în Italia între 0,2 și 0,7. Spre comparație, R0 pentru rujeolă, boală foarte contagioasă, este între 15 și 20.

Președintele ISS, profesorul Silvio Brusaferro, a confirmat că R0 este în prezent sub 1 în toate regiunile Italia, "chiar luând în calcul ipotezele cele mai pesimiste".

Europa avansează în ordine dispersată în ceea ce privește redeschiderea sau nu a școlilor: dacă Italia, Spania, Portugalia sau Irlanda au optat pentru închiderea până în septembrie, Germania și Franța au ales o redeschidere progresivă începând cu 4 și, respectiv, 11 mai.

Conferința de presă a ISS a vizat prezentarea unui studiu prealabil înainte de începerea "Fazei 2", sinonimă cu reducerea restricțiilor, care urmează să fie ridicate progresiv începând de luni.

Potrivit datelor prezentat, 30% dintre cazurile Covid-19 în Italia sunt asimptomatice sau cu puține simptome, 17,2% sunt în stare gravă și 1,9% în stare critică. Un bolnav din 10 lucrează în domeniul sănătății.