Ce donații au primit spitalele de la ONG-uri, de la debutul crizei coronavirusului: aproape 2 milioane de măști, peste 40 de mii de combinezoane și peste 100 de ventilatoare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 30 aprilie 2020, 17:48 Actualitate | Coronavirus


Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu (Daruieste viata)
Foto: Facebook
​Aproape 2 milioane de măști (peste 1,5 milioane de măști chirurgicale simple și 455 de mii de măști cu filtru), 41.500 de combinezoane de protecție și 875 de mii de mănuși au fost donate de ONG-urile din România spitalelor, de la debutul epidemiei de coronavirus în țara noastră. De asemenea, ONG-urile au donat 116 ventilatoare, 21 de aparate de testare și peste 30 de mii de teste PCR. Totul din bani strânși din donații de la oameni și sponsorizări de la companii.

"Nu mai au măști mai deloc. Au început sa le sterilizeze".
"Arad ar putea fi Suceava, în câteva zile". "Avem o lampă cu ultraviolete pe toată secția pe care o mutăm pe rând". Așa arată multe dintre mesajele pe care ONG-urile din România le-au primit, de la începutul pandemiei COVID-19. În vreme ce autoritățile publice ne asigurau că unitățile medicale sunt pregătite, organizațiile pregăteau primele transporturi de donații către unitățile medicale.


Donațiile ONG-urilor către spitale, în cifre:

 • Peste 140 de unități medicale au primit sprijinul organizațiilor nonguvernamentale.
 • Peste 80 de ONG-uri au cumpărat echipamente de protecție și aparatură medicală în valoare de 13,95 milioane de euro.
 • Sectorul nonguvernamental a dotat spitalele cu echipamente și aparatură în valoare de 14 milioane de euro și a sprijinit mii de persoane vulnerabile în toate județele.
 • Suma cheltuită pe aparatură și echipamente: 13,95 milioane euro.
 • Ventilatoare: 116
 • Aparate de testare: 21
 • Teste PCR: 30.793
 • Monitoare: 72
 • Peste 60.000 de aparate medicale (injectomate, panouri, pulsoximetre, tuneluri decontaminare, lămpi sterilizare, defribilator etc.)
 • Consumabile medicale: aprox 81.000
 • Combinezoane: peste 41.500
 • Măști chirurgicale: peste 1,5 milioane
 • Măști cu filtru: 455.000
 • Protecții ochi (viziere și ochelari): 66.000
 • Mănuși: aprox. 875.000
 • Dezinfectant: 137.000 litri
 • 28 de containere
 • Alte echipamente de protecție: peste 60.000 (botoși, bonete, cearșafuri, costume de unică folosință etc.)
 • Peste 10 tone de produse alimentare și de igienă pentru personalul medical, pacienți, persoane carantinate, izolate, vârstnici, persoane din centre sociale etc.
 • Sprijinul organizațiilor a ajuns în toate județele țării.

Printre cele 80 de ONG-uri care au contribuit în această perioadă la dotarea spitalelor se numără Asociația Dăruiește Viață, Asociația pentru Relații Comunitare, Asociația Inima Copiilor, Asociația Zi de Bine, Casa Share, Cetatea Voluntarilor Arad, Dăruiește Aripi, Federația Fundațiile Comunitare din România, Fundația Comunitară Alba, Fundația Comunitară Bacău, Fundația Comunitară Banatul Montan, Fundația Comunitară Brașov, Fundația Comunitară București, Fundația Comunitara Buzău, Fundația Comunitara Cluj, Fundația Comunitară Covasna, Fundația Comunitară Dâmbovița, Fundația Comunitară Galați, Fundaţia Comunitară Iaşi, Fundația Comunitară Mureș, Fundația Comunitară din Odorheiu Secuiesc, Fundația Comunitară Oradea, Fundația Comunitară Prahova, Fundația Comunitară Sibiu, Fundația Comunitară Timișoara, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, Fundația Comunitară Vâlcea, Fundația Prețuiește Viața, MagiCAMP, Salvați Copiii România, Un Singur Cluj, VeDem Just - Voci pentru Democraţie şi Justiţie.

De la începutul pandemiei COVID-19, sectorul nonguvernamental s-a implicat în dotarea spitalelor și protejarea personalului medical. Multe din ONG-uri au pornit noi campanii sau au modificat programele pe care le aveau în derulare, pentru a strânge fonduri pentru protejarea comunităților.

De asemenea, cu ajutorul societății civile, a crescut capacitatea de testare în puncte vulnerabile ca Iași, Nădlac, Deva sau Timișoara; cu ajutorul organizațiilor, peste 30.000 teste PCR au ajuns în spitale (numărul este egal cu testele făcute de stat în toată luna martie). De asemenea, crește capacitatea de tratare a pacienților cu COVID-19 prin ridicarea de spitale modulare.

Cele peste 80 organizații care au răspuns chestionarului realizat de Asociația pentru Relații Comunitare au reușit, în șapte săptămâni, să cumpere echipamente și aparatură medicală în valoare de peste 13,95 de milioane de euro. Suma provine din calculul făcut de Asociația pentru Relații Comunitare și are la bază datele comunicate de respectivele organizații.

Alte zeci de organizații din România au acționat în această criză, venind în ajutorul medicilor și al spitalelor, iar contribuția lor nu se regăsește în aceste cifre, însă a avut un impact important în nenumărate comunități afectate de pandemie. De asemenea, merită menționat rolul esențial pe care o mulțime de alte organizații îl au în sprijinirea grupurilor vulnerabile și care fac tot ce e posibil pentru a-și îndeplini misiunea și pentru a sprijini în continuare beneficiarii, în ciuda contextului în care ne aflăm.

"Cifrele arată impactul pe care sectorul îl are în cazul acestei crize, cât și dorința oamenilor de a se implica, prin donațiile pe care le-au făcut. Donatorii au încredere în capacitatea noastră de a găsi soluții, iar companiile văd în noi un partener care poate produce schimbare la nivel local și național", arată reprezentanții ONG-urilor.

"Sistemul medical ne privește pe toți, iar întărirea sa este o prioritate. Obiectivul major este echiparea spitalelor și protejarea personalului medical, iar acest lucru nu poate fi făcut doar de ONG-uri, în lipsa statului. De la începutul pandemiei, organizațiile au fost primele care au acoperit nevoi în țară, înaintea statului",
spune Dana Pîrțoc, CEO al Asociației pentru Relații Comunitare.

Datele prezentate se bazează pe răspunsurile și comunicările publice ale peste 80 de organizații: Asociatia 13 Cu Atitudine , Asociatia Act for Tomorrow, Asociatia Adventure Life, Asociatia Casa Share, Asociatia CERT-Transilvania, Asociatia Change for Change, Asociatia COpii pentru Viitor, Asociatia Daruieste Aripi, Asociatia Divers, Asociatia E-civis, Asociatia Educalise, Asociatia Happy Minds prin depreHUB, Asociatia Hercules, Asociatia Inima Copiilor, Asociatia Maini Intinse, Asociatia Manute Pricepute, Asociatia Nord, Asociatia One Source Timisoara, Asociatia Platforma Reset, Asociatia Rotary Club Castrum Deva, Asociatia Transilvania pentru promovarea bolnavilor psihici, Asociatia Triada, Asociatia Umanitara "Dreptul la viata" Huedin, Asociatia Umanitara Sabina, Asociatia Verde Urban, Asociatia Zi de Bine, Asociația ”Maria Holtzhauser”, Asociația ”Salvează o inimă”, Asociația Aradul Civic, Asociația Declic, Asociația Farmecul Vietii Asociația Județeană Babywearing Botoșani - Împreună pentru personalul medical din Botoșani, Asociația Nike de dezvoltare și ajutorare, Asociația pentru Relații Comunitare, Asociația Română a Tinerilor cu Inițiativă, Asociația Solidaris, Asociația Unda Verde, Asociația Voci pentru Democrație și Justiție - VeDem Just, Beard Brothers, Cetatea Voluntarilor, Crucea rosie, Dăruiește Viață, Fundatia Comunitara Bacau, Fundatia Comunitara Banatul Montan, Fundatia Comunitara Brasov, Fundația Comunitară București, Fundatia Comunitara Buzau, Fundatia Comunitara Cluj, Fundatia Comunitara Galati, Fundatia Comunitara Mures, Fundatia Comunitara Oradea, Fundatia Comunitara Prahova, Fundatia Comunitara Sibiu, Fundatia Comunitara Valcea, Fundatia Conservation Carpathia, fundatia Light into Europe, Fundatia pentru Copii Ronald McDonald, Fundatia pentru Parteneriat, Fundatia Terre des hommes, Fundatia UBB, Fundația Comunitară Dâmbovița, Fundația Comunitară din Odorheiu Secuiesc, Fundaţia Comunitară Iaşi, Fundația Comunitară Timișoara, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, Funky Citizens, Impreuna Ajutam Vatra Dornei, JCI Targu-Mures, MagiCAMP, Mixideashub SRL, Părinte Implicat-Grup de inițiativă, Politehnica Timisoara, Pretuieste Viața, Salvati Copiii Romania, Un Singur Cluj, ViitorPlus - asociatia pentru dezvoltare durabila,Vivid Neamt. Patru organizații au ales să rămână anonime.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5709 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  Dar banii din impozitele noastre unde sunt? (Joi, 30 aprilie 2020, 18:06)

  Raoke [utilizator]

  De ce trebuie privații, prin ONG-uri, să doneze bani statului? DE CE? STATUL CE FACE CU BANII NOȘTRI? Unde sunt banii din impozite, taxe și accize? că sunt mulți bani.
  • +3 (5 voturi)    
   cel mai mic procent din PIB in UE alocat sanatatii (Joi, 30 aprilie 2020, 20:21)

   Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui Raoke

   in schimb cel mai mare numar de popi platiti de stat la mia de locuitori din UE (pe locul 3 in UE ca numar de popi dar primele 2 clasate, Franta si Polonia , au populatii mult mai mari). Vezi unde sunt banii care ar trebui sa finanteze santatea. Plus alte cheltuieli in constructii de biserici si catedrale cu turle aurite si limuzine de lux pentru sarlatanii cu barbi.
  • +4 (6 voturi)    
   Nu banii conteaza in aceasta stire ! (Joi, 30 aprilie 2020, 21:19)

   Thomas_Carlyle [utilizator] i-a raspuns lui Raoke

   Nu fii naiv / naiva ! Aceasta stire este platita din banii ONG-urilor si nu ca ar fi ceva anormal, este una din metodele de marketing practicata peste tot in lume asa ca bravo lor ! Cunosc o persoana care a donat pe jumatate din cifrele prezentate aici (atentie, vorbim de 1 persoana, da din sectorul privat si intr-adevar cu relatii si capacitati financiare sporite). Intrebarea este de ce se doreste aceasta reclama ? Incearca sa vezi padurea de copaci . Cand ai de-a face cu mass-media (ca-i in sfera online, ca-i in sfera audiovizualului) intotdeauna sa ai in vedere conceptul de Frame-Game (un ex. : https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/105846000198422) - sper sa nu ai mintea deja politizata si sa tot crezi in stanga, dreapta, comunistii si capitalistii - nu-i vorba de conspiratie, doamne fereste, lumea-i prea haotica sa poata fi manevrata asa de fin dar pana si haosul are un feedback loop constant.
   • 0 (0 voturi)    
    N-ai priceput ce-am scris? (Sâmbătă, 2 mai 2020, 13:34)

    Raoke [utilizator] i-a raspuns lui Thomas_Carlyle

    Să mai scriu o dată?
    Eu întrebam unde sunt banii din impozite? Banii ONG-urilor ar trebui să aibe alte destinații, nu să înlocuiască ceva din buget.
 • +1 (9 voturi)    
  ! (Joi, 30 aprilie 2020, 18:06)

  tudorr [utilizator]

  Asta in timp ce bor se lauda cu... 2 ventilatoare donate, si alea luate evident din banii adunati de la cetateni :))
 • +5 (9 voturi)    
  Statul (Joi, 30 aprilie 2020, 18:38)

  robyzs [utilizator]

  Statul ne cere taxe si impozite pentru Pensii Speciale si contracte de milioane de euro semnate de PNL cu bucatarese si prieteni de partid. Aceasta pandemie a îmbogățit multi politicieni.
 • -2 (10 voturi)    
  societatea civila laica vs BOR-ime (Joi, 30 aprilie 2020, 19:13)

  Coresponedntu [utilizator]

  In timp ce ONG urile s-au mobilizat ca de obicei in sprijinul societatii, colectand bani , aparatura medicala, cum se practica in toata lumea dezvoltata, luminata, de la cei cu posibilitati materiale mai mari, patroni de firme, actionari, mici intreprinzatori ,simpli cetateni binevoitori si din alte surse BOR nu numai ca nu face nimic pentru poporul roman, dimpotriva, consuma resurse financiare importante.
  Nici in momente de cumpana si in perioade de criza cum e cea prin care trecem, aceasta organizatie antinationala, frana cea mai mare in calea bunastarii, emanciparii si dezvoltarii Romaniei, care are un aparat de cca 15 mii de popi trantori sarlatani , platiti de la bugetul statului din contributiile noastre (inclusiv ale ateilor, agnosticilor, ne practicantilor de fetisuri religioase), nu se sfiiste sa consume fonduri importante necesare de altfel finantarii sanatatii si altor sectoare vitale. Resurse importante se cheltuie pe salarii, pe constructia de temple inutile cu cupole aurite si alte investitii nesustenabile cum ar fi limuzunele de lux pentru preafericitii sarlatani cu barbi.
  • -2 (6 voturi)    
   BOR vs 2% 'liber-cugetatori' (Joi, 30 aprilie 2020, 19:57)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Patriarhia Română anunță că valoarea ajutoarelor oferite de Biserică în perioada 20-27 aprilie 2020 a fost de 2.278.396 lei. Valoarea totală a măsurilor de sprijin oferite de eparhii de la începutul crizei de sănătate Covid-19 și până la data de 27 aprilie se ridică la 14.876.474 lei (3.080.015 euro)(Bazilica.ro).
   • -1 (5 voturi)    
    fa-ne un serviciu (Joi, 30 aprilie 2020, 23:44)

    g01an [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    scoate banii folositi de biserica pentru prozelitism, pastreaza doar partea de binefacere si pe urma stam de vorba legat de cat a donat.

    m-ar bucura sa fie doar banii folosit de biserica pentru ajutorarea celor nevoiasi sau chiar a bolnavilor, dar biserica nu calculeaza asa aceste chestiuni. iar din punctul meu de vedere, daca pe durata "actiunii caritabile" se tine slujba, se sfinteste sau mai stiu eu ce, ala nu este ajutor dat de dragul de a ajuta pe cineva ci utilizarea banii altora pentru a-ti promova religia.

    ori ce vedem la ONG-uri este strict ajutorul de care este cea mai mare nevoie, fara alte conditii. desigur, in cazul asta insuficient, desi cifrele sunt oarecum impresionante.
   • 0 (2 voturi)    
    sume mici oferite de BOR de fatada (Vineri, 1 mai 2020, 9:48)

    Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    Numai catedrala mantuirii neamului a costat bugete stat, primarii etc cel putin 200 milioane Euro si costurile cresc in continuare. Dna FIIREA si alti decidenti stiu mai bine. Dar catedrala e varful aisbergului. Estimey ca dupa anul 1990, in 30 ani de la Revolutie, cateva zeci de miliarde Euro au fost investiti inutil in biserici, din sate izolate pana in centrele municipiilor. In plus, se pare ca salariile sarlatanilor 9cca 15000) costa bugetul statului anual cca 500 milioane lei. Cate spitale ultramoderne, cati medici am avea acum suplimentar, cercetatori platiti acum cu salarii de mizerie? Problema cu biserica si naivii incuiati ar fi ca ar trebui sa isi suporte singuri investitiile nesustenabile. Si sa plateasca taxe si impozite ! in rest ma doare in pantofi ce fac ei cu banii lor!
    • -1 (3 voturi)    
     "Naivii incuiati" (Vineri, 1 mai 2020, 11:41)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

     Conform INStatistica-2011, 98% dintre romani s-au declarat ca apartinand unuia din cele 18 culte recunoscute de statul roman(87%-ortodocsi) si doar 2% ca fiind fara nici un dumnezeu. Din taxele celor 98% de "incuiati" s-au ridicat si biserici si stadioane si scoli si drumuri, se platesc si subventii la ong-uri ateiste care nu fac decat sa injure credinta romanilor. Iar Catedrala Mantuirii Neamului (monument inchinat eroilor romani din toate timpurile) a ajuns sa coste cat gazonul depe National Arena, ala de se schimba de 2-3 ori pe an...Cat priveste taxele si impozitele' liber-cugetatorilor 'acelea se duc in salariile si, mai ales, in pensiile speciale ale comunistilor, securistilor si militienilor atei ai vechiului regim. Si tot nu ajung, asa ca "naivii incuiati" le platesc si pe alea.Dar sigur, ca urmas de aplaudac comunist,te doare la pantof, pe astea nu le vezi, tu doar injuri biserica ..
  • +2 (4 voturi)    
   Bazilica.ro (Joi, 30 aprilie 2020, 20:00)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale continuă să susţină în mod constant ajutorarea persoanelor aflate în dificultate, în izolare voluntară la domiciliu sau în situaţii dificile, atât în Bucureşti, cât şi în alte localităţi din România.
   Voluntarii au sprijinit şi persoanele vulnerabile din mediul rural prin suport moral şi ajutor material constând în pachete cu alimente de bază, produse de igienă şi alte produse.
   De la începutul restricţiilor cauzate de pandemie, ei au acţionat în 28 de localităţi din 8 judete: Ilfov, Prahova, Olt, Teleorman, Argeş, Călăraşi, Giurgiu şi Dâmboviţa.
  • +1 (3 voturi)    
   Bazilica.ro (Joi, 30 aprilie 2020, 20:18)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Arhiepiscopia Iașilor a acordat, de la declararea stării de urgență, ajutoare în valoare de 1.852.000 lei prin intermediul platformei .'Fii de ajutor.'
   Sprijinul a fost oferit atât unităților medicale cât și persoanelor aflate în dificultate din județele Iași, Botoșani și Neamț. Din suma amintită, 987.000 reprezintă ajutoare medicale, iar 865.000, ajutoare alimentare.
  • -1 (3 voturi)    
   Bazilica.ro (Joi, 30 aprilie 2020, 20:23)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Parohia Căzănești din Arhiepiscopia Râmnicului a donat în 23 aprilie Secției UPU-SMURD a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea un tunel dezinfectant.Arhiepiscopia Romanului | Sprijin de 63.000 lei în ultima săptămână pentru limitarea efectelor Covid-19.Arhiepiscopia Bucureștilor, Protopopiatul Ploiești Nord și Protopopiatul Ploiești Sud au făcut joi noi donații către spitalele din județul Prahova care luptă împotriva Covid-19, informează Trinitas TV.
   Este vorba despre zece dispozitive de ventilare automată și asistatre respiratori, filtre și consumabile pentru acestea, 140 de sonde traheale și 120 de seturi de intubație endo-traheală necesare procedurii de tratare a bolnavilor infectați cu noul coronavirus, donate Spitalului Județean de Urgență Ploiești.
  • +2 (6 voturi)    
   Ti-am oferit (Joi, 30 aprilie 2020, 21:33)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   cateva din actiunile si donatiile BOR dar HotNews refuza sa le publice. Vezi Bazilica.ro
   • +5 (7 voturi)    
    Cenzura pe HN (Joi, 30 aprilie 2020, 22:20)

    justin puscasu [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    e din ce in ce mai activa.
    Ce e deranjant este ca trec comentarii injurioase si stupide, dar se cenzureaza opinii sustinute de argumente si exprimate in termeni decenti.
 • +1 (3 voturi)    
  Bazilica.ro (Joi, 30 aprilie 2020, 20:05)

  Altiro [utilizator]

  Opt copii cu o situație financiară delicată din parohia bucureșteană Apărătorii Patriei 1 pot participa de azi(30.04.2020)la cursurile tip teleșcoală organizate de Ministerul Educației Naționale.
  Pentru a facilita accesul la acest mod de instruire, biserica Aparatorii Patriei 1 a oferit copiilor opt calculatoare prin intermediul centrului de cateheză.
 • +1 (3 voturi)    
  Bazilica.ro (Joi, 30 aprilie 2020, 20:08)

  Altiro [utilizator]

  Spitalul de boli infecțioase „Victor Babeș” și Maternitatea Bega din Timișoara au primit din partea Arhiepiscopiei patru stații de diagnostic și monitorizare, aparatură medicală de înaltă performanță, destinată pacienților aflați în stare critică în contextul actualei crize medicale.
  Echipamentele au fost primite și testate miercuri la Centrul Eparhial din Timișoara, informează Mitropolia Banatului.
 • +1 (3 voturi)    
  Bazilica.ro (Joi, 30 aprilie 2020, 20:16)

  Altiro [utilizator]

  Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Fălticeni a făcut o donație financiară de 50.000 de lei pentru dotarea noului spital municipal. Episcopia Sloboziei și Călărașilor a oferit, în perioada 10-23 aprilie 2020, ajutoare materiale în valoare de 105.229 lei prin proiectul 'Împreună să fim buni, împărtășind Dragostea lui Hristos!'
  Ajutoarele au ajuns la 1.208 persoane vârstnice și în dificultate. Protopopiatul Turda, ajutor concret în valoare de 52.400 lei de la începutul stării de urgență.Spitalul Județean Sălaj a beneficiat de un nou ajutor financiar de 10.000 lei din partea Episcopiei Sălajului.
  • 0 (0 voturi)    
   bor doar redristibuie niste bani (Vineri, 1 mai 2020, 20:23)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   Primiti moca de la stat, si care stat se declara laic dar da bani unora care cred in povesti cu barbosi.
 • 0 (2 voturi)    
  Frumos (Joi, 30 aprilie 2020, 21:01)

  Georgiana1995 [utilizator]

  Mulţumim pe această cale companiei de tutun Phillip Morris :)
 • +2 (8 voturi)    
  Sunt peste 80 de ONG-uri, (Joi, 30 aprilie 2020, 21:14)

  adi_69 [utilizator]

  dar HN pune in titlu poza celor 2 cucoane ultra-mediatizate,
  "4 organizatii au ales sa ramana anonime". Bravo lor!
  • +1 (7 voturi)    
   Cucoanele alea doua au facut (Joi, 30 aprilie 2020, 22:17)

   justin puscasu [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   mai mult decat Primaria Capitalei, care praduieste un buget de ordinul miliardelor.
 • +2 (2 voturi)    
  Chiar asa, cenzura HN pe ce criterii se face? (Vineri, 1 mai 2020, 5:44)

  radu222 [utilizator]

  Am observat si eu, din pacate HN accepta toate comentariile manipulatorii ale postacilor pzdisti, pline de minciuni, si cenzureaza comentarii pertinente, facute intr-un limbaj decent care chiar vin cu argumente. Care sunt criteriile dupa care se face canzurarea?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by