​În Norvegia s-a deschis una dintre cele mai importante stațiuni de schi din țară, dar cu reguli de distanțare socială ce arată cum vor fi în viitor vacanțele de schi în multe părți din Europa. Barurile și hotelurile sunt închise, oamenii sunt sfătuiți să nu meargă pe cele mai grele pârtii, iar în gondole sunt permise foarte puține persoane, scrie Telegraph. Mai sunt cam șapte luni până la deschiderea noului sezon de schi și nu este prea clar cum vor arăta vacanțele.

MyrkdalenFoto: myrkdalen.no

Stațiunea Myrkdalen, la două ore și jumătate de Bergen, permite schiatul între o altitudine maximă de 1.060 și una minimă de 550 metri, însă zăpadă este din belșug: între 120 și 340 cm. În aceste condiții, oficialii au decis să o deschidă cel puțin până în 3 mai dacă măsurile de distanțare sunt respectate și spun că sunt condiții excepționale de schi.

Totul este însă schimbat în stațiune din cauza pandemiei.

Barurile și hotelurile sunt închise, turiștii se pot caza doar în apartamente și trebuie să-și asigure singuri hrana, fie din supermarket-uri, fie de la câteva restaurante care vând ”la geam”.

La Myrkdalen sunt permise doar grupuri de maxim cinci persoane, locurile unde s-ar putea crea aglomerație sunt închise, în gondole jumătate dintre locuri rămân neocupate și schiorii sunt sfătuiți să nu se ducă în zone ce le depășesc nivelul de dificultate, pentru a nu fi nevoie să cheme salvamontul și deci să aibă contact cu salvatorii.

Turiștii trebuie să cumpere online cartelele de schi, trebuie să poarte tot timpul mănuși când folosesc instalațiile de transport și tot timpul trebuie să păstreze distanța de minim 2 metri față de alți oameni.

Doar norvegienii pot vizita Myrkdalen, iar autoritățile au anunțat că stațiunea poate fi oricând închisă, dacă nu se respectă noile reguli.

În Norvegia s-au înregistrat aproape 8.000 de cazuri de infectare cu Covid-19 și au fost 207 decese.

Una dintre cele mai cunoscute stațiuni montane din Austria, Ischgl, celebră pentru viața de noapte, a fost ”arătată cu degetul” pe motiv că anchetele epidemiologice au arătat că de acolo au plecat mai ales spre Italia multe persoane infectate cu Covid-19.