Premierul Ludovic Orban spune că știe că sunt foarte mulți părinți care riscă să își piardă locurile de muncă din cauză că stau acasă cu copiii pentru că nu au cu cine să îi lase, dar că încă nu poate răspunde dacă vor fi redeschise anumite creșe sau grădinițe.

GradinitaFoto: Agerpres

Întrebat joi despre posibilitatea redeschiderii în vară a unor after-school-uri, creșe sau grădinițe, Orban a spus că există discuții, dar că trebuie "o fundamentare foarte serioasă și mai ales garanția existenței unui set de măsuri care să reducă la maximum posibilitatea răspândirii virusului".

Întrebat, din nou, dacă creșele și grădinițele se mai deschid în acest an, Orban a spus că toată lumea așteaptă răspunsuri, dar că el încă nu le poate da.

El a vorbit din nou despre ridicarea treptată a unor restricții, începând din 15 mai și a spus că pentru redeschiderea unor creșe sau grădinițe trebuie pregătite măsuri de protejare, la fel ca în cazul restaurantelor.

"Restricțiile le vom ridica gradual și vom aștepta 14 zile să vedem dacă sunt efecte privind răspândirea virusului, apoi trecem la următoarele măsuri. Trebuie pregătite și măsuri de protejare, dacă se deschid restaurante, la fel și creșe și grădinițe.. (...)

Știu că e o problemă legată de copii. În familiile monoparentale, chiar dacă beneficiază de Legea 19, cu plata a 75% din salariu, sunt foarte multe mame și tați care riscă să își piarda locul de muncă pentru că stau acasă, iar angajatorul le cere sa revină la serviciu. Trebuie găsită o modalitate de a putea organiza un sistem în care să poată să aibă grijă de copii, suplimentar de alocarea stabilită prin legea 19", a afirmat Orban.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale Violeta Alexandru a declarat, miercuri, că există posibilitatea ca anumite servicii pentru copii, de genul creşă, after-school sau alte activităţi de educaţie pentru copii, să fie permise pe perioada vacanţei de vară. Ministrul a sublinat că nu s-a luat încă o decizie în acest sens dar că se analizează această variantă.