​INTERVIU Experiența unui medic din Suceava infectat cu coronavirus: Am primit o singură mască de la spital. Am stat la o coadă de 100 de persoane să mă testez, dar s-au terminat testele. M-am tratat acasă, la spital sunt două băi la 50 de pacienți

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 30 aprilie 2020, 7:22 Actualitate | Coronavirus


Anatol Burlacioc
Foto: Arhiva personala
​"Experiența asta de pacient este foarte importantă, te transpui în acea suferință a lor, înveți să înțelegi mai bine pacientul." Anatol Burlacioc are 45 de ani, iar de 13 ani este medic la Spitalul Județean din Suceava, epicentrul epidemiei de coronavirus din România. Încearcă să trăiască sănătos și aleargă câteva maratoane pe an. Epidemia de coronavirus l-a prins cu o singură mască de protecție oferită de spitalul unde lucrează și complet neinstruit despre cum ar trebui să se ferească de noul virus, mărturisește el, într-un interviu acordat HotNews.ro. La fel ca pe toți colegii săi. Într-o seară de martie, când își făcea alergarea zilnică, a simțit că nu mai respiră normal.


E chirurg plastician, dar "zilele astea toți am devenit infecționiști"Anatol Burlacioc este chirurg plastician. În această perioadă însă, la fel ca toți colegii săi de la Spitalul Județean Sf. Ioan Cel Nou din Suceava, tratează doar pacienți infectați cu coronavirus. "Cum spunea cineva, zilele astea toți am devenit infecționiști, virusologi și epidemiologi", glumește el.

Medicul Anatol Burlacioc a fost el însuși pacient infectat cu coronavirus. A reluat lucrul în spital acum două săptămâni, pe 15 aprilie, imediat după ce s-a vindecat.

Militari dezinfectând în jurul spitalului din Suceava

Vestea bună este că pandemia de la Suceava a intrat într-un platou ușor descendent, "s-a potolit, nu mai este în ascensiune fulminantă", spune Anatol Burlacioc. Drumul până aici a fost însă lung, sute de cadre medicale au fost infectate, iar spitalul a avut nevoie de instalarea unei conduceri militare - primul spital din România unde s-a luat o astfel de decizie, în timpul crizei coronavirusului. În acest moment, spitalul din Suceava lucrează cu 66% din resursa umană.

Suceava este cel mai afectat județ din România, cu 2.733 de cazuri de îmbolnăviri, de la debutul epidemiei în România. Aproape 500 dintre acestea sunt cadre medicale.

Pe 19 martie, seara, Anatol Burlacioc, care în ultimele zile consultase pacienți în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, nu se gândea că în scurt timp avea să treacă el însuși de partea cealaltă - a bolnavilor infectați cu noul virus. A ieșit să își facă alergarea obișnuită. Își amintește perfect că era într-o seară de joi. "Mi-am dat seama că e ceva în neregulă, din punctul de vedere al respirației. În acea săptămână nu am avut acces la sala mea de spinning, unde merg de luni până joi, de mai bine de 6 ani. Dar mi-am dat seama, alergând în pantă, ascendent, că nu respir tocmai bine, cum eram obișnuit să respir. Eram la alergarea de joi, alergasem toată săptămâna, normal ar fi trebuit să fiu într-o formă bună, dar eu simțeam că sunt prea obosit."


"În martie, asistenta mea mi-a dat o singură mască"Pe 19 martie, pacienții infectați cu coronavirus curgeau deja la spitalul din Suceava. În plus, 10-20 de colegi ai medicului Anatol Burlacioc erau deja infectați. Anatol Burlacioc făcuse în acele zile consultații în Unitatea de Primiri Urgențe, "unde este principala poartă de intrare în spital, am făcut consultații și în ambulator, unde este altă poartă, am fost chemat la consultații interclinice la Boli infecțioase, la Cardiologie. Chiar lângă secția unde eram, lângă Neurochirurgie, era un focar, și nu s-a știut decât în momentul în care s-a infectat o parte din personal, apoi și cealaltă parte".


Medicul Anatol Burlacioc

Cu toate că problemele de la Suceava luau deja amploare, Anatol Burlacioc spune că "Nu am fost instruiți absolut deloc. Mi s-a dat o mască de protecție, nici măcar nu am semnat pentru ea. A fost ciudat, a fost ca și cum nu ar fi vrut să ia niciun fel de măsuri de protecție. În prima sau a doua săptămână din martie, asistenta mea mi-a dat o singură mască FF2, cred. Atât. Nici măcar nu era cea mai performantă, FFP3."

Chiar dacă activitatea spitalului fusese restrânsă din cauza cazurilor de coronavirus, angajații spitalului nu erau testați și nici nu fuseseră create circuitele necesare.


"Aveau tot ce era necesar în magazia spitalului. Este criminal!"O lună mai târziu și după ce spitalul din Suceava a fost primul din România pus sub conducere militară în timpul epidemiei de coronavirus, situația arată complet altfel. În acest moment există măști și echipamente de protecție, iar personalul medical este instruit să trateze pacienți infectați și să se ferească de virus.

Dar "lucrurile ar fi trebuit să stea așa cum stau acum încă de acum o lună-două". Mai ales că, subliniază Anatol Burlacioc, "aveau tot ceea ce era necesar în magazia spitalului, cum s-a și demonstrat. De ce nu le-au folosit atunci? Este o nebuloasă. Cu materialele și-au dat cu stângul în dreptul, adică nu i-am înțeles. Erau materiale, cum a spus și generalul Oprea (secretar de stat în Ministerul Sănătății - n.red.). Erau materiale, trebuiau date. Era conform normelor, personalul are nevoie de protecție. Să nu le dai materiale este criminal!"


"Atunci m-am gândit că sunt infectat cu COVID-19"Anatol Burlacioc nu știe nici acum care a fost momentul în care s-a infectat, dar își amintește perfect momentul în care și-a dat seama că ceva era în neregulă - acea seară de 19 martie, când a ieșit să alerge. A simțit că respiră greu, că se simte obosit.

A doua zi, vineri, "m-am simțit cumva amețit, dar nu am simțit încă ceva deosebit. Sâmbătă am simțit un mic frison, dar nimic care să mă îngrijoreze foarte tare. Duminică a început un frison serios, cu transpirații. Temperatura era undeva la 37 - 37,5, durere în gât și atunci am spus că poate am răcit la alergare, poate am o faringită. Am avut frisoane toată noaptea de duminică, de pe 22, până luni. Luni, 23 martie, dimineața, mi-am dat seama că nu sunt apt pentru a merge la spital și bine ar fi să rămân acasă."

Atunci s-a gândit "inclusiv la eventualitatea că sunt infectat cu COVID-19."

Și-a anunțat colegii de la spital și medicul de familie, care i-a scris un concediu medical până vineri, pe 27 martie.


A stat câteva zile la coadă până să fie testat"Colegii de la spital mi-au spus să vin să mă testez. Am reușit să ajung marți, pe 24 martie. Am stat două ore la o coadă de vreo 100 de persoane, dar nu am reușit să mă testez, pentru că au spus că s-au terminat testele."

A doua zi, miercuri, nu a mai încercat să se testeze. Se simțea tot mai rău, așa că a rămas acasă. "Am rugat o asistentă de a mea, care era la coadă, și pe asistenta mea șefă, care devenise între timp asistentă șefă pe spital, să mă anunțe când se mai face testare. Miercuri, pe 25, nu s-a mai făcut testare."

Medici la spitalul din Suceava / Sursa: TVR

Abia joi, 26 martie, Anatol Burlacioc a reușit să se testeze. La o săptămână după debutul simptomelor și după alte 3 ore de stat la coadă, de această dată în fața DSP Suceava: "Testare s-a mai făcut pe 26 martie. M-am prezentat după ce am primit mesajul de la colegele mele, am mai stat 3 ore pe trotuar, în fața Direcției de Sănătate Publică Suceava, la coadă cu alte colege și colegi."

Vineri i-a expirat concediul medical, iar sâmbătă "am anunțat la Direcția de Sănătate Publică, printr-un telefon pe care l-am aflat stând la coadă joi, că trebuie să mă înregistrez, pentru că intru în autoizolare, am anunțat când m-am testat".

Duminică, pe 29 martie, Anatol Burlacioc a aflat că este infectat cu coronavirus. Rezultatul testului a venit și era pozitiv. Era și cea mai grea zi a bolii: "Eu am primit diagnosticul exact în cea mai proastă zi, în cea mai grea zi a bolii - se spune că în ziua a 7-a - a 8-a este vârful bolii. Atunci m-am simțit într-adevăr cel mai rău, a fost apogeul bolii, a mai urcat puțin și temperatura"

Anatol Burlacioc mărturisește că a fost afectat și emoțional în momentul în care a aflat că este infectat, dar "eu sunt un luptător. Am luat această boală ca atare. I se putea întâmpla oricui."


Ce simptome a avut: "Nici acum nu inspir așa cum trebuie"Până să afle că este infectat cu COVID-19, Anatol Burlacioc luase tratament pentru răceală, "eu crezând că am o faringită pe care o am de câțiva ani în fiecare primăvară, la trecerea dintre frig și cald. Am luat până atunci Paracetamol dimineața și seara și Augmentin, deci tratament pentru faringită. Și preventiv, ca să nu se extindă mai jos, să devină o bronho-pneumonie. Eu având și o bronșită astmatiformă - în perioada de primăvară tușesc o lună-două, până se încălzește definitiv."

Anatol Burlacioc

Ce simptome a avut? "Respirator nu am avut probleme deosebite, dar am avut senzație de presiune în piept, nu puteam să inspir profund, până la capăt. Nici acum nu inspir așa cum trebuie, dar oricum mai bine decât atunci."

A luat tratament de răceală până în acea duminică. După ce a aflat de testul pozitiv, și-a sunat colegii care erau de serviciu la spital, la boli infecțioase. Dar "nu era un infecționist, erau de alte specialități. Am conversat prin mesaje cu colega care era la boli infecțioase și mi-a spus ce am de făcut."


De ce a ales să se trateze acasă: "La spital sunt două băi la 50 de pacienți"Luni, pe 30 martie, "am discutat cu o asistentă de la spital care era dispusă să ne aducă tratamentul atât mie, cât și soției mele, care care avea cam aceleași simptome, dar le-a dus pe picioare. Eu nu puteam nici fizic și nici legal să ies din casă. Nu a reușit luni, așa că ne-a adus marți tratamentul cu Kaletra, un antiviral folosit în tratamentul HIV-SIDA. Am luat 5 doze de Kaletra, soția a luat 3, după care a urmat pauza, am renunțat la acel tratament pentru că două zile am avut diaree, dureri de cap, o slăbiciune mai mare, dureri de burtă. Eram ca două cadavre ambulante amândoi. Soția mea a avut dureri mai mari, i-a afectat probabil și fierea. Acel tratament afectează ficatul... Am simțit din plin lucrul ăsta. Ne-am alimentat doar așa, ca să nu spunem că nu mâncăm. Poftă de mâncare nu aveam. Rezistență la deplasare nu aveam, deci stăteam mai mult în pat."

După ce au întrerupt tratamentul, "ușor-ușor ne-am revenit, în câteva zile ne-am revenit".

Pe 10 aprilie, când s-au încheiat cele 14 zile de carantină, "ne-am prezentat la primul test, am fost testat. Atunci l-am cunoscut pe domnul general Ionel Oprea (secretar de stat în Ministerul Sănătății care a gestionat situația Spitalului din Suceava - n.red.), care era în curte."

Anatol Burlacioc își amintește că "nu se schimbase nimic în modul de testare, în continuare era coadă în curte și i-am spus acest lucru generalului Oprea. Nu se găsise un spațiu mai bun pentru a se testa personalul medical, testarea se putea face în alte condiții."

Anatol Burlacioc a fost testat pe 10 aprilie, la finalul celor 14 zile de carantină, dar nu a primit rezultatul imediat: "De pe 10 aprilie, de când a fost primul test, am primit răspuns oficial prin mesaj pe telefon, iar de pe 12 aprilie, după al doilea test, am primit rezultatul oficial pe 14 aprilie, tot pe telefon. Adică total neproductiv. Colegele mele m-au anunțat prin mesaj pe telefon care au fost rezultatele testelor."

Spitalul Județean Suceava

După cele două teste negative, șeful de secție l-a întrebat dacă este bine. "Nu eram refăcut 100%, dar am preferat să merg la spital, să nu mai stau în concediu. Mi-am dorit să mă întorc cât mai repede la serviciu pentru că nu sunt o persoană care să stea acasă, nu îmi place."

L-am întrebat pe Anatol Burlacioc de ce a ales să se trateze acasă: "Am avut o internare de zi, am fost întrebat de colegele de la triaj de la infecțioase cum mă simt și dacă vreau să rămân internat, dar am preferat să stau acasă și să mi se prescrie acel tratament. Pentru că în acel moment spitalul era plin, condițiile la Boli infecțioase erau așa cum erau - 50 de pacienți la două băi. După priza de Kaletra, între o oră și două ore apare diareea, iar acele reprize de diaree sunt câteva pe parcursul zilei. După tratamentul cu Kaletra m-am deshidratat cam 5 kilograme, am pierdut 5 litri de apă."

"Dar starea mea generală nu a impus să mă internez - respiram bine, temperatura era sub 37, prima săptămână a fost cu transpirații, poate că în prima săptămână aș fi putut să mă internez. Dar deja, după ce am fost testat, boala era pe traseu descendent, și atunci am spus că nu are niciun rost să mă internez în spital. Atunci era posibil, acum am înțeles că nu mai există altă variantă, decât internarea, tocmai pentru a reduce contactul cu persoanele de acasă. Dar persoanele de acasă, soția, fusese deja infectată. Copiii au stat separat în camerele lor, iar noi, eu și soția mea, ne-am ajutat unul pe altul. Cel care era mai bine îl ajuta pe celălalt. Pentru că am fost mai bine ba unul, ba celălalt, nu am fost concomitent", adaugă el.


"I se putea întâmpla oricui. Am luat boala ca atare"Anatol Burlacioc spune despre el că este un luptător și a luat boala ca atare. "I se putea întâmpla oricui."

S-a convins că, în cazul coronavirusului, nu te ajută nici practicarea sportului, nici alte măsuri. În plus, spune medicul sucevean, "trăim într-o lume în viteză, veșnic avem de făcut ceva, stresul este la cote alarmante, întâlnim diverse situații zilnic, aproape permanent, care ne pun la încercare sistemul imunitar, a fost o iarnă atipică, cu temperaturi peste tot ce a fost până acum. A fost cald-frig, cald-frig, iar un organism nu poate să se adapteze atât de rapid. Chiar acum, în aprilie, au fost zile când au fost 20 de grade, iar apoi la Suceava a nins, erau 2-3 grade. Nu ne putem adapta în câteva ore de la frig extrem la cald extrem."

Anatol Burlacioc

"Au fost niște condiții parcă artificial create pentru ca această pandemie să evolueze conform celui mai prost scenariu. Și încă nu este gata, nu știm ce ne așteaptă în viitorul apropiat, în zilele și săptămânile următoare. Poate să fie în descreștere sau în ușoară creștere sau poate să crească brusc", crede Anatol Burlacioc.


Acum sunt suficiente echipamente de protecție: "Ar fi trebuit să fie așa încă de acum o lună-două"Anatol Burlacioc a revenit la spital pe 15 aprilie, după ce s-a vindecat de infecția cu coronavirus. A găsit aici conducerea militară, în locul vechii conduceri. A fost instruit pentru prima dată cum să se ferească de virus și cum să îngrijească pacienți infectați. Înainte ca el însuși să se îmbolnăvească, acest lucru nu s-a întâmplat.

I s-a explicat care este noul circuit din spital și a fost repartizat pe secția Ginecologie, "unde sunt internați pacienți infectați cu COVID-19 cu diverse alte patologii. Până acum am făcut ture, de dimineață, după-amiază sau de noapte."

"La început, înainte să mă infectez, nu am fost instruiți, nu s-a emis niciun ordin în sensul ăsta, nu ni s-au eliberat materiale de protecție, nu am fost instruiți în privința felului în care se vor desfășura activitățile în acea perioadă. În afară de restricția privind tratarea cazurilor de pacienți cronici, care au fost amânate până la noi ordine și se acceptau doar urgențele", își amintește medicul Anatol Burlacioc.

El povestește că, în acele zile, "a fost șeful de secție și ne-a rugat să avem pregătit un băgăjel pentru eventualitatea în care trebuie să rămânem la spital sau să fim cazați în altă parte, ca să nu ne mai întoarcem la familii, să nu le expunem. Dar în afară de acest ordin verbal, primit tot verbal, și nu scris, la o ședință, în rest nimic. Cu toate că ședințe făceam în fiecare zi. Normal ar fi fost ca la aceste ședințe să stabilim niște lucruri care să ajute în această situație. La ședințe, șefii de secție sunt chemați pentru a li se aduce la cunoștință o conduită sau o doleanță a conducerii, care se face și în scris. Iar dacă este necesară instruirea personalului, ea trebuie făcută imediat."

Spitalul Județean Suceava

"Acest lucru nu s-a întâmplat. În prima sau a doua săptămână din martie, asistenta mea mi-a dat o singură mască FF2, cred. Atât. Nici măcar nu era cea mai performantă, FFP3", spune medicul.

În momentul acesta sunt suficiente măști și echipamente în spital. "Mai sunt momente când este schimb de tură și se mai epuizează soluțiile, dar după aceea vin infirmierele, fac curățenie, aruncă echipamentul uzat, îl duc la un container special și se înlocuiesc apoi stocurile."

Anatol Burlacioc subliniază însă că "Lucrurile ar fi trebuit să stea așa cum stau acum încă de acum o lună-două. Ar fi trebuit să se gândească la eventualitatea în care acea epidemie, care nu era încă declarată pandemie, putea scăpa de sub control. Tot timpul, prevenția costă mai puțin decât tratamentul, în orice boală. A preveni înseamnă mai ieftin."

El mai spune că în magazia spitalului au existat încă de la început echipamente de protecție, dar personalul medical nu le-a primit: "Cum a declarat Râmbu, aveau tot ceea ce era necesar în magazia spitalului, cum s-a și demonstrat. De ce nu le-au folosit? Este o nebuloasă. Este adevărat că au mai venit materiale și după. Dar, pentru acel moment, era suficient să aplice niște măsuri de carantină severe. Mai bine să exagereze, să facă asta în scris și să instruiască personalul. Și să facă asta sub semnătură. Era bine ca atunci Râmbu, managerul, să fi fost la fel de dur cum era de obicei, în situații care nu impuneau duritatea, dimpotrivă."

"Cu materialele și-au dat cu stângul în dreptul, adică nu i-am înțeles. Erau materiale, cum a spus și generalul Oprea. Erau materiale, trebuiau date. Era conform normelor, personalul are nevoie de protecție, și asistentele, și infirmierele. Să nu le dai materiale este criminal. Și tot ei sunt cei care susțin că nu li se respectă drepturile, că sunt acuzați pe nedrept, că nu este așa. Dar nu iese niciodată fum fără foc."


"De câte ori mi-am exprimat indignarea, îmi spuneau că nu așa se face"Pandemia la Suceava a intrat într-un platou ușor descendent, s-a potolit, nu mai este în ascensiune fulminantă, spune medicul Anatol Burlacioc.

El susține însă că nimic din ceea ce s-a întâmplat la Suceava în ultimele aproape două luni nu este întâmplător: "Ce se întâmplă la Suceava are niște rădăcini adânci și vechi. Nu este întâmplător deloc. Aici au fost cultivate niște relații interumane de o anumită factură. Unii am fost apropiați și consiliați, introduși în bucătăria internă a spitalului. Alții au fost folosiți doar pentru a-și face treaba și supravegheați, în caz că mai calcă strâmb, să fie penalizați, pentru a fi ușor de controlat, ca să nu comenteze. Cum este cazul meu."

Medicul Anatol Burlacioc spune că în spitalul în care lucrează de 13 ani au mai fost probleme pe care le-a semnalat în ultimii ani, dar "De câte ori mi-am exprimat indignarea, îmi spuneau că 'Nu așa se face'. Mi-o spuneau chiar asistentele mele. Le spuneam că așa se face, că adevărul nu poate fi ascuns după deget, iar funia ajunge la par de fiecare dată. Mulți colegi mi-au spus că nu au curajul ăsta. Nu e vorba neapărat de curaj, e vorba de a fi onest și sincer cu tine însuți."


"Ce știți dumneavoastră? Eu sunt pacient și dumneavoastră doctor"Anatol Burlacioc vede acum partea bună din această experiență și spune că l-a ajutat: "Este foarte importantă experiența asta de pacient, pentru că sunt pacienți care îți mai zic, din când în când, ei sigur, suferă, și trebuie să încerci să te transpui în acea suferință a lor, îți mai zic: 'Ce știți dumneavoastră? Eu sunt pacient și dumneavoastră doctor.' Dar când treci prin experiența asta ca pacient, înveți să înțelegi mai bine pacientul, nu ești arogant, nu mai ești atât de doctor, ci înveți să îl înțelegi ca de la om la om. Adică să îi faci bine din punct de vedere profesional, dar și să îl tratezi ca pe un om. Să nu se simtă mai rău decât se simte deja. Și fizic, și moral. Moralul dacă îl susții, boala e 50% ameliorată. Și asta mi-au spus-o foarte mulți pacienți."

Cînd are timp, obișnuiește să stea de vorbă cu pacienții săi, "chit că unii vorbesc lucruri care nu țin de relația noastră. Dar e foarte important ca omul să se exprime, să se știe apreciat, înțeles și ascultat. Până la urmă, omul îți spune orice, doar să vadă interesul în ochii tăi".

"Din păcate, cum mi-a spus o profesoară de-a mea de germană, această meserie ne dezumanizează. Din păcate, tind să cred că are dreptate. Dar, în același timp, este una dintre cele mai umane meserii, din toate punctele de vedere. Îți oferă posibilitatea să faci bine. Odată ce tratezi un pacient, devine ca o rudă a ta. Și o bucățică din tine rămâne la el. O bucățică din sănătatea medicului rămâne la pacient. Dând sănătate, fiecare pacient ne lasă o cicatrice acolo, un semn, o amintire. Răsplata pentru acea amintire e atunci când ne întâlnim cu pacientul pe care l-am tratat acum mulți ani, ne salută și ne mulțumește. Lucrul ăsta este extraordinar și îți recompensează tot efortul și toată suferința de care ai avut parte în actul medical și în pregătirea pentru meserie", mărturisește Anatol Burlacioc.


"Noi nu eram pregătiți. M-au sunat mulți oameni să le dau un sfat"Medicul Anatol Burlacioc povestește că în această perioadă l-au sunat mulți oameni care i-au cerut sfatul - cum să se protejeze de virus.

Crede cu tărie că "Trebuie să învățăm din experiența asta ceva, iar cel mai important lucru învățat este educația sanitară, care ni s-a făcut forțat acum. Vorbim despre prevenție. Dacă se făcea, nu eram aici. Sau chiar dacă făceau mulți boala, nu o făceau toți odată. Nu s-ar fi întâmplat ceea ce s-a întâmplat la Suceava și în alte locuri. Nu numai Suceava este afectată, și alte zone sunt, dar au știut să se organizeze mult mai bine."


Suceava, focar de coronavirus

Medicul sucevean spune că "Trebuie să învățăm ceva din asta. Medicii de familie ar trebui să facă educație sanitară. Toți specialiștii la care apelăm ar trebui să facă educație sanitară. Și eu fac cât pot și cât îmi permite timpul. Lucrurile astea ar trebui poate și mediatizate puțin mai mult, în afară de ce să mâncăm și cum să ne îmbrăcăm."

"Igiena, prevenirea bolilor, e importantă. Poate că ar trebui introdusă de televiziuni să atragă publicul, pe internet sau în reclame. Educația sanitară contează. Noi nu eram pregătiți. Spălatul pe mâini, ăla este esențial, să nu punem mâna la gură, pentru că mâna o pui peste tot. Să nu mai dăm mâna, să găsim o altă soluție pentru a ne saluta. Asta toate le-am învățat acum. Toate astea se învață, la nevoie, omul învață foarte bine. Și învață repede, acum important este să nu uite ceea ce a învățat", este concluzia lui Anatol Burlacioc.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23937 vizualizari

 • -25 (51 voturi)    
  Asta nu conteaza....Io napot, Suceava! (Joi, 30 aprilie 2020, 7:42)

  Seby30 [utilizator]

  Important e ca politicienii nostri sunt patrioti si au scos din naftalina la reciclare proiectul autonomiei Tinutului secuiesc, care este o utopie pentru unii, o ocazia de a se da patrioti, pentru altii. "Io napot, PSD!" arata ca noul regizor este Rares Bogdan, el a fost cel care facea acest circ ieftin la emisiunile sale de la Realitatea. Super! Show must go on........
  • +3 (9 voturi)    
   ???? (Joi, 30 aprilie 2020, 12:30)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Seby30

   Ai gresit articolul...
   • -3 (5 voturi)    
    iahinis a decorat spitalul din suceava in 2019 (Joi, 30 aprilie 2020, 15:50)

    snowflake [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    si spitalul avea 2 toalete la 50 de pacienti
    Acest lucru spune tot despre sistemul sanitar romanesc de la cap la coada.
    Intre timp i-a retras decoratia dar nu am auzit sa dea afara vreun consilier care i-a recomandat o asa mostruozitate. Sii tine aproape sa il mai sfatuiasca si in viitor.
   • -1 (1 vot)    
    Nu e nimic gresit... (Joi, 30 aprilie 2020, 16:43)

    Seby30 [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    Ca sa nu vedem realitatea ni s-a transmis showul cu Tinutul secuiesc.....
 • +13 (15 voturi)    
  Soareci și oameni (Joi, 30 aprilie 2020, 7:44)

  clencix [utilizator]

  Soluția nu este să stai, soluția este să faci. Poți să stai nițel să te gândești ce să faci, dar să nu stai, ca șobolanul în vizuină, de frica vulpii de afară.
  • -3 (11 voturi)    
   Vulpea (Joi, 30 aprilie 2020, 10:20)

   __Anonim__ [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   Solutia asta sa o aplici tu si daca patesti ceva, sa nu dai vina pe altul.
  • +4 (22 voturi)    
   Medic să te plângi că nu ai fost instruit?! (Joi, 30 aprilie 2020, 10:27)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   La ce bun anii de facultate,dacă te plângi că nu ai fost instruit.Medicul,la pregătirea lui,trebuia el să instruiască pe alții.Mă scuze,dar cu așa declarații,d-l medic sa descalificat.Lipsa măștilor și a altor echipamente li se datorează medicilor.Medicii,asistentele și personalul auxiliar trebuiau să poarte mască,galoși ,halate,mănuși și când nu era COVID.Fudulia,moda au făcut ca aceștia să lucreze fără echipament de protecție,fapt ce a devenit o obișnuință,echipamentul dacă nu a mai avut căutare sa scos din fabricație,a dispărut din stocurile depozitelor de profil și ne-a prins pandemia fără ele.Oricum,ca medic trebuie să știi să improvizezi un echipament de protecție,nu să te expui ca un novice.Și spălatul cât masi des pe mâini contează.În spitale spălatul cu apă și detergent era suficient,dar nu se făcea.Nici după apariția COVID,la multe spitale nu se făcea spălarea pardoselilor.A ajuns o obișnuință să nu se spele.
   • +3 (9 voturi)    
    Habar nu ai despre ce vorbesti (Joi, 30 aprilie 2020, 13:16)

    bumescu [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Sunt multe lucruri pe care le faci in Facultate, dar sigur echiparea si dezechiparea corecta a unui echipament de protectie nu s-a facut nicaieri in lume (poate doar cu exceptia zonelor unde persista Ebola sau MERS). Ai niste notiuni de baza care ajuta (inveti mai repede decat unul care a terminat Filologia).
    De asemenea, exista diferite echipamente disponibile (cel putin la mine exista 2 tipuri de combinezoane de unica folosinta si 1 tip de halat cauciucat steriizabil). Cum trebuie sa ti se faca instructaj de la ISU pentru tot felul de prostii, asa trebuie si aici.
    Numai bine!
    • 0 (4 voturi)    
     noroc ca nu te-ai nascut acum 300000 de ani (Joi, 30 aprilie 2020, 15:41)

     snowflake [utilizator] i-a raspuns lui bumescu

     daca te nasteai acum 300000 de ani nu supravietuiai prea mult pentru ca "nu venea nimeni sa te instruiasca"
     PS: norocul tau e ghinionul generatiilor viitoare in caz ca ai de gand sa te reproduci
     • +2 (2 voturi)    
      Aste e "din strafundurile gandirii"... (Joi, 30 aprilie 2020, 17:07)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

      Oare cat timp ti-a luat ca sa gandesti (asta ca sa fiu bland) si sa debitezi prostia asta? De asta avem in multe domenii o eficienta "grozava" ca trebuie sa descoperim noi roata... Sunt curios, daca, fiind asa de destept cum pretizi, ai reusi sa-ti pui corect un costum pentru medii toxice, care sa etanseze perfect. Si chiar presupunand ca pana la urma ai reusi, cat timp ti-ar lua? Ori medicul trebuie de multe ori sa intervina rapid, nu sa piarda ore cu punerea costumului. Nu e mai simplu si mai eficient sa fie instruit pentru asta, ca sa si-l puna in cateva minute, nu ore? I tarile dezvoltate, daca e vorba de echipamente noi, totdeauna ti se fac instructaje, nu trebuie sa pierzi timp ca sa te descurci singur. E vorba de o banala eficienta!
     • +2 (2 voturi)    
      ... (Joi, 30 aprilie 2020, 17:14)

      bumescu [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

      Toata lumea e desteapta si stie de toate... Asta e pb principala a Romaniei... De asta in afara exista medici, avocati, electricieni... care fac doar un lucru - si il fac la perfectie. Pentru orice exista o curba de invatare - aici e mica, dar exista. Nu a spus nimeni ca greu.
      Lasa ironiile ieftine (la asta da, romanul e numarul 1).
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 aprilie 2020, 17:06)

    [anonim] i-a raspuns lui asavreau

  • -3 (7 voturi)    
   covid tratat cu paracetamol (Joi, 30 aprilie 2020, 11:38)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   Anatol Burlacioc mărturisește că a fost afectat și emoțional în momentul în care a aflat că este infectat, dar "eu sunt un luptător. Am luat această boală ca atare. I se putea întâmpla oricui." să ne gîndim la unu bolnav de diabet, cancer, HTA, etc, căruia i se spune că are și covid...cu toată isteria sinistră pe care o vede zi de zi peste tot, n-are nici o șansă...cedează în cîteva zile, în primu rînd psihic, vorba lu domnu doctor...și îi băgat la decese de covid...altfel, domnu dr. s-a tratat corect, paracetamol, ca la orice guturai...dacă era în spital nu se știe ce mai lua de acolo...ficuse ține-i în spital pe asimptomatici...stați în casă ungurii vă iau Ardealu
   • +1 (3 voturi)    
    habar n-ai (Joi, 30 aprilie 2020, 14:37)

    zigzag [utilizator] i-a raspuns lui di livio

    Tu nu pricepi nimic din boala asta si curentul asta cu "hai sa-i lasam pe cei cu simptome usoare acasa" e caracteristic idiotilor care n-au habar de nimic. Nu ii lasi pe cei cu simptome usoare acasa, in primele zile toti au simptome usoare si apoi vireaza brusc catre insuficienta respiratorie, nu ai timp de interventie suficient, iar acasa nu se trateaza doar cu paracetamol. Boala asta, chiar si la simptome usoare si medii, se trateaza cu antiviral si antimalarice, care au efecte adverse serioase si trebuie evaluati cardiac zilnic prin ECG. Inclusiv hidratarea trebuie urmarita cu atentie.
 • +30 (30 voturi)    
  interesant (Joi, 30 aprilie 2020, 7:50)

  real didi [utilizator]

  sunt curios cam cati ani de inchisoare o sa ia directorul medical de la suceava, cel care a infectat cu buna stiinta zeci de pacienti si cadre medicale. el e responsabil si de infectarea ulterioara a sute de oameni dat fiind ca nu a impus circuite separate in spital si nu a distribuit materiale de protectie, ca sa nu mai zic de organizarea instructajului. pe de alta parte, spitalul asta de la suceava era prezentat ca fiind creme de la creme in sistemul sanitar romanesc. dar din spusele medicilor militari inteleg ca medici civili si asistentele REFUZAU sa poarte echipamente de protectie. deci pe undeva e de vina si resursa umana slab pregatita.
  vorba unui comentator la un articol despre covid: pe noi ne scapa norocul chior si sansa, ca daca era sa se vindece pacientii dupa pregatirea profesionala a medicilor si dupa respectarea restrictiilor si regulilor de igiena, in 2 ani o mierleam cu totii.
  educatia sanitara sau igiena ar trebui sa fie materie obligatorie in scoli, eventual chiar in locul orelor de religie inutila. sa inveti de mic sa te speli pe maini, pe ochi, in urechi, la subrat, in zonele intime. sa folosesti sapun si dupa aia deodorant. cred ca astfel de lectii sunt mult mai utile pentru copii si sanatatea unei populatii decat lectiile despre pupatul moastelor si despre cutia milei.
  • +4 (10 voturi)    
   nici macar o ora! (Joi, 30 aprilie 2020, 11:06)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui real didi

   Ce inchisoare?

   Tocmia de aceea pedeseristii au dat sistematic legi in favoarea penalilor, ca sa NU sufere niciodat sanctiuni pentu faptele lor!
  • +4 (4 voturi)    
   .... (Joi, 30 aprilie 2020, 11:34)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui real didi

   Chiar invata lucrurile astea la scoala, inca de la pregatitoare. Imi imaginez ca nici la gradinita nu-s trimisi sa manance nespalati pe maini etc.
   Dar daca acasa vad altceva? Cati reusesc sa-si educe ei parintii?
   Nu numai la o materie li se , la mai multe. La dezvoltare personala, la matematica si explorarearea mediului(chiar asa, ca sunt amestecate), la stiintele naturii(ca se despart de matematica din clasa 2-a cred) etc. Plus invatatoarea , care le reaminteste sa se spele pe maini inainte sa-si manance pachetul. Asta in mod normal, acum ca or fi si invatatoare care au fugit imediat in cancelarie la barfa, ca stau pe telefon in loc sa faca ora, cred si sper ca sunt f. putine.
  • +5 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 aprilie 2020, 12:04)

   [anonim] i-a raspuns lui real didi

  • +6 (6 voturi)    
   Ani de inchisoare? (Joi, 30 aprilie 2020, 12:33)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui real didi

   Mai bine intreaba-te ce post caldut va primi. Astia nu o sa vada o zi de inchisoare si nu vor ramane pe drumuri.
 • +8 (36 voturi)    
  Doctorii si mastile (Joi, 30 aprilie 2020, 8:04)

  Rbam [utilizator]

  Fratilor, m-am saturat sa aud personalul medical cum se vaita ca nu are masti sau te miri ce ! La privat nu iti da nimeni masca gratis , iti cumperi singur altfel problema ta. Inteleg ca intr-un stat civilizat ar trebui sa exista in cadrul spitalului etc, dar cum situatia e alta, sa se conformeze si ei nu sa planga pe la trusturile de presa. Eu am salariu 10% din cat are el si imi cumpar masca din banii mei, iar ei stau intr-o masca, penibil. Sunt curios cati doctori au donat sau au fost solidari in momentele astea ca nu mai cu "doleante " ii aud. De spagile de alta data nu mai are rost sa vorbesc.
  • -1 (3 voturi)    
   pai aia e cea mai mare doleanta a lor (Joi, 30 aprilie 2020, 15:44)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui Rbam

   doar ca le e jena sa o zica cu glas tare in public
 • +21 (35 voturi)    
  Tot respectul, (Joi, 30 aprilie 2020, 8:05)

  constan [utilizator]

  Am toata stima pentru cadrele medicale care-si sacrifica sanatatea pentru noi,dar cu scuzele de rigoare,il intreb pe dl Doctor ce se invata la Medicina daca un medic asteapta sa fie instruit la locul de munca cum se face protectia contra infectiilor in spital.Eu ca inginer am fost obligat sa instruiesc personalul din colectivul in care am activat si sa veghez la respectarea normelor de protectie a muncii,iar raspunderea dupa caz putea fi chiar si penala.
  • +18 (26 voturi)    
   Corect.... (Joi, 30 aprilie 2020, 9:52)

   ggiiggii [utilizator] i-a raspuns lui constan

   Toti se plang ca nu sunt instruiti...dar nimeni nu se gandeste sa se instruiasca singur, sa citeasca, sa se perfectioneze constant.
   Intr-adevar capeti un bagaj de cunostiinte din facultate si stagiatura...dar asta nu inseamna ca nu incerci sa te perfectionezi constant sa iti imbunatatesti nivel de pregatire.
   La fel ca inginerii, care sunt obligati sa invete un utilaj nou, sau un software nou...proceduri noi, asa si doctorii sunt obligati sa se perfectioneze constant.
   Si aici nu ma refer la "simpozioanele" finantate de "vanzatorii de medicamente" la care se duc toti buluc sa stea la hotel, sa manance si sa mai "loveasca" ceva....ca un fel de vacanta
   • +8 (12 voturi)    
    galgaie internetul de materiale despre virus (Joi, 30 aprilie 2020, 10:49)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

    Si putea sa citeasca, sa se informeze.

    Nimic nu scuza lipsa de pregatire si de informare.
    Acum nu vreau sa imi imaginez ca eu stiu mai multe decat domnul doctor. Nu.

    Fratele unui fost coleg de servicu, plecat si el in Canada, care se pregatea sa emigreze in USA ca si medic si cu care am pastrat oarece timp legatura imi spunea ca acolo este la mare pret discutia dintre medic si pacient. Pacientului ii prezinti boala, pe intelesul lui, ii explici optiunile de tratament, il informezi despre consecinte, ai rabdare sa il asculti cand iti descrie simptomele. Nu esti bun in a discuta cu pacientul nu prea poti sa ai cariera medicala. Sotia celui plecat in USA nu prea a reusit prea repede sa se adapteze acolo si a avut o vreme serioase probleme ca si medic desi stia teoretic ce si cum...

    In ceea ce priveste triajul - iarasi sunt proceduri standard si banui ca se invata pe parcursul anilor de studiu la medicina. Cine trebuia sa le organizeze?

    Nu mai vorbesc despre echipamentele aflate sub lacat.

    Acum mai dam nota 8 - overall - cadrelor medicale din RO?
    Merita ele sa fie platite cu sumele absolut spectaculoase pentru o mizerie de meserie executata in RO?

    Si ceea ce este descris de acest medic este peste tot in RO si nu numai in medicina.

    Am plecat - va pup.
  • +1 (15 voturi)    
   Tu, ca inginer, aveai alte treburi, nu protecția (Joi, 30 aprilie 2020, 10:26)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui constan

   muncii. Cel mult trebuia să le arăți cum funcționează un echipament recent importat. Sau să faci niște desene tehnice, să verifici calitatea unor produse.
   • +5 (5 voturi)    
    Serios? (Joi, 30 aprilie 2020, 11:08)

    coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Serios, alte treburi? Chiar daca ii scrie in fisa postului ca trebuie sa instruiasca personal pentru anumite activitati?

    In primul rand, protectia muncii a devenit EHS - Mediu, Sanatate, Securitate. Anumite parti din instructajul EHS se fac la locul de munca de catre ierarhia directa sau personal calificat in acest sens.

    Si eu sunt inginer, dar ce ai scris tu acolo este munca de tehnician - intretinere/proces, proiectant, CTC sau Asigurarea Calitatii.
   • +1 (1 vot)    
    Welcome to RO (Joi, 30 aprilie 2020, 11:56)

    ggiiggii [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Unde muncesti ce ti se pune in fata...nu intotdeauna ce iti doresti.
 • +6 (30 voturi)    
  Cu tot respectul, dle doctor... (Joi, 30 aprilie 2020, 8:16)

  Cataleya [utilizator]

  ...dar ce mama zmeului ai facut in astia 13 ani?
  Ai tacut si ai inghitit?

  De frica sa nu-ti pierzi postul sau de bleg ce esti?
  12 ani sub PSD a fost totul ok?
  Acum, te-ai trezit ca ceva nu merge bine?
  Eu nu zic sa va puneiti cenusa in cap, dar nici sa va vaicariti ca niste babe pt niste conditii pe care le-ati tolerat ani de zile fara sa cartiti!
  Ba mai mult, cred ca ati si aplaudat frenetic intreaga sleahta a lui Dragnea & Co!

  In rest, Va doresc multa sanatate!
  • 0 (18 voturi)    
   psd la Suceava? (Joi, 30 aprilie 2020, 9:42)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   mai cerceteaza..
 • +11 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 aprilie 2020, 8:55)

  [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
   Depinde (Joi, 30 aprilie 2020, 10:37)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui

   Unele tari trateaza pacientii acasa. Altele, dupa ce boala intra pe trend descendent, nu asteapta pana ies doua teste negative, trimit pacientul acasa si-i zic sa stea in izolare pana ies doua teste la rand negative.

   Da' aia merge atunci cand te poti baza ca pacientul face ce-i zici, pe de alta parte, si ai cum sa verifici riguros si sa sanctionezi aspru minoritatea care nu respecta instructiunile. Altfel, cei externati devreme din spital, sau tratati la domiciliu, devin surse de infectie.

   De-aia, aia merge in Germania, de exemplu, da' nu la noi. La noi n-ai cum sa fortezi plata amenzii, nu exista legislatie pt. bagat la puscarie pe cei ce nu respecta izolarea, si disciplina, in randul populatiei, e foarte scazuta. Si si numarul de politisti, jandarmi si militari disponibili pentru a forta aplicarea regulilor e relativ scazut, raportat la populatie si la numarul de infectii.

   In principiu, insa, tratarea la domiciliu (acolo unde e aplicabila, avand in vedere ce-am zis mai sus) e de preferat. In spitale e aglomeratie mare de virusi, si pacientii sunt expusi unei incarcari virale mai mari ca acasa. Numa' atat, ca din nefericire, din motivele ce le-am descris, nu merge peste tot.
  • +5 (5 voturi)    
   Corect (Joi, 30 aprilie 2020, 10:40)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui

   Hidroxiclorochină sau Kaletra + anticoagulante și vitamine, zinc poți să iei și de unul singur, acasă, sub îndrumarea atentă a unui medic. Smartphoanele ultimul răcnet au și senzori precum pulsoximetru, iar dacă ai unul poți să-ți măsori și singur oxigenarea sângelui, iar dacă chiar e nevoie, doctorul poate să te îndrume sub ce valoare ar trebui să suni la 112 pentru a fi dus la spital.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu (Joi, 30 aprilie 2020, 11:33)

   Steamy [utilizator] i-a raspuns lui

   Boala, la unii pacienți, poate evolua în mod imprevizibil. De aceea este recomandat tratamentul sub supraveghere medicala. Mai nou, în tratamentul bolii, se adaugă și un anticoagulant deoarece s-a constatat ca virusul poate provoca tromboze la nivel capilar.
 • +19 (19 voturi)    
  suceava (Joi, 30 aprilie 2020, 8:57)

  GheorgheDragan [anonim]

  acum vedeti si voi cum se simt pacientii vostrii cand sunt internati!
 • +12 (30 voturi)    
  Medicii (Joi, 30 aprilie 2020, 9:21)

  robyzs [utilizator]

  Oare medicii din Suceava nu stiau situatia in care este spitalul gestionat de oamenii pusi de PNL Suceava?

  Cadrele medicale au tacut din gura cand vedeau nereguli, s-au revoltat doar cand au ajuns in situatia de a fi internate in spitalul unde lucreaza.

  De ce Flutur este inca membru PNL Suceava? de ce Klaus Iohannis nu ii cere demisia? sau Ludovic Orban? Ni se arunca in ochi praf cu autonomia ungurilor pentru a uita ca suntem in pandemie iar politicienii isi bat joc de noi.
 • +11 (13 voturi)    
  hot? (Joi, 30 aprilie 2020, 9:27)

  GheorgheDragan [anonim]

  ce deranjaza cand spun ca doctorul a simtit cum e sa fii internat ca simplu muritor?
 • +27 (27 voturi)    
  Hot news (Joi, 30 aprilie 2020, 9:32)

  mike123 [utilizator]

  "La spital sunt două băi la 50 de pacienți"
  Acum a aflat si domnul doctor?
  • +16 (16 voturi)    
   Pacient (Joi, 30 aprilie 2020, 9:48)

   robyzs [utilizator] i-a raspuns lui mike123

   Pana acum a fost doctor nu Pacient.
  • +11 (11 voturi)    
   Când sa modernizat spitalul cu bani europeni. (Joi, 30 aprilie 2020, 10:30)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui mike123

   Băi de ce nu au făcut?Au făcut numai cabinete pentru medici dotate și dichisite,în rest spoială.
  • 0 (4 voturi)    
   N-a aflat acuma (Joi, 30 aprilie 2020, 10:43)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui mike123

   Exista milioane de romani care inca au toaleta in fundul curtii, exista inca milioane de romani care stau in case fara apa curenta. Da' daca ai cum sa eviti conditii precare, chiar riscante, fara sau faci rau altora sau sa cauzezi costuri inutile altora, e o prostie sa nu le eviti. Nu poti sa schimbi situatia pentru toata lumea, da' ala nu e un motiv sa n-o schimbi pentru tine, daca poti.
 • 0 (14 voturi)    
  corona (Joi, 30 aprilie 2020, 9:36)

  codrean [utilizator]

  Dl.Doctor avut , totusi "noroc" intr-un fel, boala putea evolua mai rau. Acum, imunizat (?), poate lucra mai linistit.
  Chestia cu "dezumanizarea" doctorilor e doar aparenta. Cand vezi in fiecare zi bolnavi gravi si decese e normal ca "te calesti", nu mai reactionezi la fel ca cei care sunt pentru prima data in situatia asta. Dar asta nu inseamna ca nu esti sensibil, nu-i compatimesti, nu le impartasesti problemele. Chiar daca nu te manifesti intotdeauna. E vorba si de timp; medicii din Romania lucreaza in alte conditii decat cei din strainatate cu care-i comparam prea des...
 • +13 (19 voturi)    
  instruire (Joi, 30 aprilie 2020, 9:40)

  gpavel [utilizator]

  fiind medic ar trebui sa cunoasca toate regulile de protectie la un virus!,ar trebui sa poata instrui personalul....
 • +10 (16 voturi)    
  Fluture cum a stat singur in salon? (Joi, 30 aprilie 2020, 9:41)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  decu, se poate!
 • +19 (19 voturi)    
  Initiativa publica (Joi, 30 aprilie 2020, 9:48)

  ggiiggii [utilizator]

  Toti functionarii publici sa fie obligati sa experimenteze "serviciile publice" din perspectiva omului de rand.
  Doctorul sa stea internat in spital, sa doarme in acelasi salon cu pacientii, sa manance aceasi mancare, sa foloseasca aceasi baie.
  Functionarii publici, sa stea pe la ghisee, sa completeze formulare si declaratii.
  Sefii din transporturi...sa ii vad cu RATB, cu metroul, cu trenul, cu avionul, cu vaporul( fiecare pe domeniul sau), sa mearga prin gropi si ambuteiaje.
  Sa vada si ei calitatea serviciilor si ce poate fi imbunatatit....fara pile, fara relatii, fara interventii.
 • +15 (21 voturi)    
  Muritorii de rand (Joi, 30 aprilie 2020, 9:54)

  schumi [utilizator]

  Muritorii de rand sunt obligati sa se inghesuie la 2 bai, n-au optiunea sta...Domnul doctor, de cand lucreaza el, nu stia conditiile din spital...Au tacut pentru ca banu intra in buzunar, iar acum se vaita ca nu sunt conditii...
 • +18 (20 voturi)    
  din bun simt (Joi, 30 aprilie 2020, 10:00)

  noi2013 [utilizator]

  Cateva intrebari, daca nu concluzii se desprind din articol:

  1. cand esti afectat de virus, diaree este tot ce iti trebuie. Deshidratarea te pune la pamant. Medicii care dau acest tratament se gandesc la efecte? O persoana cu boli anterioare si de varsta inaintata este condamnata

  2. cele 2 bai la 50 de pacienti nu au fost vazute pana acum?

  3. medicii nu au si o responsabilitate personala in ceea ce fac? In a se proteja? Nu exista minima pregatire din scoala pentru prevenirea bolilor?
  • +6 (8 voturi)    
   nu cred ca are rost (Joi, 30 aprilie 2020, 10:52)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Sa le adresatii nici o intrebare.

   Nu le pasa - banu sa iasa.
   Asta este RO. Avem ceea ce am semanat.
 • +4 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 aprilie 2020, 10:04)

  [anonim]

 • +9 (9 voturi)    
  .. (Joi, 30 aprilie 2020, 10:12)

  ak33 [utilizator]

  In 13 ani de cate ori ati atras atentia ca sunt 2 toalete la 50 de pacienti? Exact, niciodata, pt ca dvs erați doctor nu pacient
 • +4 (4 voturi)    
  Articol (Joi, 30 aprilie 2020, 10:33)

  __Anonim__ [utilizator]

  Multumesc pentru acest articol, inca mai pot invata din dezvaluirile Dumneavoastra, cu regretul ca in acest caz, s-ar fi putut evita totusi. Am retinut ca abia tarziu pe la sfarsitul lunii martie, banuiati ca puteati avea COVID-19, iar unele posturi de televiziune nu dadeau pe post decat semnale de alarma din Italia inca de pe 9 martie, cand medicii din Italia erau disperati ca aveau saloanele de la reanimare pline (nu ATI, reanimare). Autoritatile din Italia au luat masuri de restrictie, fix a doua zi, deci mesajele erau vizibile, pacat ca nu pentru toata lumea.

  https://www.youtube.com/watch?v=Ck0_TjVddY8
 • +6 (6 voturi)    
  Mecanism de protectia celor care sesizeaza (Joi, 30 aprilie 2020, 10:37)

  mmagic [utilizator]

  Asta e cand politicul conduce spitalele. Cand sesizarea neregulilor la nivelul superior se termina doar cu sanctionarea celui care sesizeaza in timp ce vinovatii sunt bine mersi.

  Avem nevoie de mecanisme de protectie a celui care raporteaza nereguli. De un organism la nivel statal care sa impinga solutionarea neregulilor protejand pe cel care sesizeaza.

  Dar trebuie foarte multa bunavointa si implicare din partea presedintelui, paralamentului, guvernului ca sa avem un asemenea mecanism.
  • 0 (2 voturi)    
   exista asa ceva.... (Joi, 30 aprilie 2020, 11:44)

   ggiiggii [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   Si se numeste "avertizor de integritate"...google it
 • +7 (9 voturi)    
  Covid (Joi, 30 aprilie 2020, 10:54)

  Steamy [utilizator]

  Va scriu de pe un pat de spital din SV. Primele simptome au apărut pe 15 apr (febra 37.5 C), senzație de oboseala și cefalee (a doua zi). Treptat mi-au dispărut gustul și mirosul. Nu am tușit, nu am avut nas înfundat. Am luat legătura cu medicul de familie care mi-a prescris un antibiotic de 2 ori pe zi, Vit. C, vit. D3 și niște drajeuri pt supt. Pentru scăderea febrei, doar Paracetamol. Doua zile am făcut febra pe care o țineam cât de cât sub control cu Paracetamol. De pe 17 la amiaza pana pe 18 seara, nu am mai făcut febra deloc. Am crezut ca am scăpat. Însa sâmbăta seara febra a revenit. Tot atunci a început sa aibă și soția primele simptome (febra 37.5). A doua zi (Duminica Paștelui) am sunat la 112 și am mers la spital.
  Prima investigație făcută în spital a fost un computer tomograf în zona toracica. Mi-au găsit leziuni minore la nivelul plămânilor și s-a decis internarea mea. Pe soție, care era afectata pulmonar mai puțin, au lăsat-o sa decidă dacă rămâne sau nu internata. Deoarece tratamentul la domiciliu nu era la fel ca cel din spital, ea a preferat internarea.
  A început tratamentul. O doza de 2 pastile de Kaletra care mi-au dat peste cap întregul sistem digestiv. Pastilele au lichefiat tot ce aveam prin intestine. A doua zi, am trecut pe Plaquenil asociat cu un antibiotic, pe care l-au schimbat de vreo 3 ori. Tratamentul a fost mult mai ușor de suportat decât cel cu Kaletra. Am mai făcut febra vreo câteva zile, dar am depasit cu bine perioada critica. Gustul și mirosul mi-au rămas afectate încă vreo câteva zile.

  Acum nu mai iau nici plaquenil nici antibiotic, ci doar un cocktail cu ceva vitamine. Am rămas cu o tuse seaca de care sper sa scap în curând.

  Pentru mine, cel mai mare inamic în aceasta perioada (mai ales în primele zile) a fost stresul. De multe ori aveam senzația ca nu îmi ajunge aerul. Incercam sa inspir adânc și nu reușeam. Pentru a scăpa de acest stres va recomand sa va luați un pulsoximetru care măsoară concentrația de oxigen în sânge.
  • +4 (4 voturi)    
   salve (Joi, 30 aprilie 2020, 11:46)

   nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui Steamy

   merci de info, ajuta sa stim cum simte fiecare infectia asta si ce a functionat. Multa sanatate!
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 aprilie 2020, 15:01)

   [anonim] i-a raspuns lui Steamy

   • 0 (0 voturi)    
    Kaletra (Joi, 30 aprilie 2020, 23:58)

    Steamy [utilizator] i-a raspuns lui

    Nu știu cum ar fi evoluat boala fara tratamentul cu Kaletra. Este foarte posibil sa o duci pe picioare, cu tratament ca pt o gripa obișnuită. Dealtfel, dacă stau sa compar, am avut gripe pe parcursul vieții (am 53 ani) mult mai severe decât aceasta infecție cu COVID. Însă stresul, teama de necunoscut nu se compara. Recunosc ca și știrile din media, care pun accent pe decese și cazuri grave, au contribuit la aceasta stare.

    Un om informat însă, poate afla cu ușurință din statistici ca aprox. 80% din cazuri sunt forme ușoare, cca. 17% necesita oxigen suplimentar, iar cca 3% sunt fatale. Dar și în acest ultim caz, decesele apar la persoane în vârstă care au comorbiditati asociate. În saloanele alăturate sunt un domn cu diabet (64 ani) care a venit în coma și acum este f bine, precum și o batrana de 91 ani care are nevoie de oxigen suplimentar.
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 1 mai 2020, 6:51)

     [anonim] i-a raspuns lui Steamy

 • +8 (8 voturi)    
  Va rog sa intelegeti (Joi, 30 aprilie 2020, 11:01)

  Constantin02 [utilizator]

  Aceasta situatie nu este creata de covid-19, mai degraba este creata de furturile care au loc de mai bine de 30 de ani din sistemul medical, sunt oarte multi bani pe care oamenii ii platesc din salar catre statul roman, iar statul roman fura cu 2 maini din 89 incoace
 • +9 (9 voturi)    
  A trebuit sa vina coronavirusul.... (Joi, 30 aprilie 2020, 11:04)

  midumi [utilizator]

  ca sa ne prindem ca sunt 2 toatele insalubre la 50 de oameni?

  Felicitari. O observatie foarte perspicace!
 • +4 (4 voturi)    
  Va rog sa intelegeti (Joi, 30 aprilie 2020, 11:34)

  Constantin02 [utilizator]

  Toata aceasta situatie cu care se confrunta spitalele din Romania, NU este cauzata de covid-19 ci de faptul ca din 89 incoace se FURA din sistemul medical cu doua maini, sunt numiti in fruntea spitalelor numai politic, nu prea vezi oameni capabili, cand e liniste si pace de ce doctorii nu spun nimic, tac malc? mai mult de atat isi rotunjesc veniturile din spaga.
  Cine din tara asta nu crede ca oamenii din spitale au luat masti si au dus acasa si mai tare au vandut cui au vrut ei la supra pret
 • +4 (4 voturi)    
  In Olimp este bine,ambrozie si nectar. (Joi, 30 aprilie 2020, 12:19)

  persuasiv [utilizator]

  Jos,printre muritorii de rand,amar si fiere.
 • -2 (8 voturi)    
  Cineva trebuie sa si apere SJU Suceava (Joi, 30 aprilie 2020, 12:24)

  Ion009 [utilizator]

  1. Pt cei care nu au fost la SJU Suceava - Medicii din toate tarile normale la cap au fost si sunt aplaudati de la balcon pt eforturile depuse acum, dar si inainte de epidemie. Noi stim doar sa-i criticam si ne intrebam dupa aceea de ce ne pleaca medicii din tara.
  HOTNEWS contribuie din plin la situatia asta - la fel ca cealalta parte de presa centrala, a stiut sa creeze NUMAI articole apocaliptice, ca si cum spitalul a aparul ieri pe Pamant si noi, cei din Suceava, suntem orbi si nu vedem ce progrese s-au facut in ultimii 10 ani.
  Dar daca cumva se intampla ceva bun la SJU Suceava - nu se publica nimic, niciodata. Are grija presa centrala.

  Acest spital a functionat perfect normal in toti acesti ani, medicii de acolo avand merite incontestabile. Dar daca cumva se intampla ceva bun la SJU Suceava - nu se publica nimic, niciodata. Are grija presa centrala.
  Da, s-au facut greseli in tratarea epidemiei, dar asta nu inseamna ca trebuie anulata toata prestatia anterioara a personalului medical si a institutiei.

  Va invit deci sa fiti obiectivi si sa faceti o vizita la SJU Suceava (intretinut de CJ Suceava) si apoi sa vizitati foarte multe spitale din orase mari, mult mai bogate, spitale aflate in grija statului roman.
  Nu este un spital de boli infectioase, deci are de invatat aici si s-ar putea trage invataminte constructiv - cum ar fi mai multe bai la sectia de boli infectioase.

  2. Pt cei din zona care au fost la SJU Suceava si contribuie si ei la denigrarea spitalului - poate ne aducem aminte cum arata spitalul acesta inainte sa intre in grija CJ Suceava.
  Inca ceva: dupa toate criticile voastre, sa nu va mirati daca medicii tineri care lucreaza acum la Suceava vor pleca si ei in strainatate dupa criza.

  3. Pentru cei care-l injura pe Flutur - sa ne amintim cine a directionat banii necesari pt investitii. Stim bine ca dl Flutur, care cu siguranta are si minusuri, dar nu i se poate reprosa ca nu s-a implicat in dezvoltarea spitalului.
  La injurat suntem buni
  • 0 (0 voturi)    
   Apreciere (Joi, 30 aprilie 2020, 17:08)

   __Anonim__ [utilizator] i-a raspuns lui Ion009

   In semn de apreciere, eu stau in casa si nu in spital, e ok asa?
  • 0 (0 voturi)    
   Domnul Flutur (Joi, 30 aprilie 2020, 19:21)

   RGC [utilizator] i-a raspuns lui Ion009

   Cred că implicarea domnului Flutur a devenit evidentă atunci când medicii au venit de acasă claie peste grămadă deși știau că se pot îmbolnăvi/ că-i pot îmbolnăvii pe ceilalți la chemarea directorului medical, protejatul CJ-ului. Frica de flutur a bătut frica de covid (despre care oricum, competenții medicii nu știau mare lucru).
 • +1 (1 vot)    
  este bine (Joi, 30 aprilie 2020, 16:18)

  vangall [utilizator]

  este bine cunoscut, la nivel international ca virozele respiratorii, cele care afecteaza plamanii sint potentate suplimentar de efortul fizic aerob. in acest cazuri, sub impactul unui volum de aer dislocat mai mare in plamani, agentul patogen migreaza din etajul superior al plaminilor in etajul inferior, contaminind si mai tare organismul gazda. Stim o gramada de fotbalisti, care si-au inratutatit starea medicala facind pe jderii... eu sint sanatos tun bla, bla... nu mi se poate intimpla nimic. ... Bine, pe ei nu ii duce capul. ..In spitalele romanesti nu existau pina acum circuite epidemiologice, unii directori de spitale nici nu auzisera de asa ceva . infectiile nosocomiale din spitalele din Ro sint renumite... Oare de ce bunul domn' doctor nu a vrut sa fie tratat in spital? Hm...el a avut noroc, dar altii nu. Internarea in spital in Ro este ca la loterie, daca ai noroc scapi. mai tineti minte Hexi Pharma? toata lumea din spitale stia ca acele biocide sunt false, dar au tacut malc. oricum, PNL va deconta gros covidul
 • 0 (0 voturi)    
  "Nu am fost instruiți absolut deloc." (Joi, 30 aprilie 2020, 18:38)

  RGC [utilizator]

  "Nu am fost instruiți absolut deloc."
  În martie, când izbucnit focarul la Suceava, se vorbea deja de trei luni de zile despre coronavirus. La început mai încet, cât era departe, apoi din ce în ce mai mult și mai tare. Simpla CURIOZITATE UMANĂ, nu spun intelectuală, nici nu îndrăznesc să mă gândesc la interesul profesional, te făcea să te informezi singur. Constat că la momentul izbucnirii epidemiei la Suceava, eu, fără nicio oră de medicină, știam mai multe despre subiect decât întregul corp medical de la spitalul județean. SĂ VĂ FIE RUȘINE, BĂ, PANARAMELOR!!!
 • +1 (1 vot)    
  domnii medici (Joi, 30 aprilie 2020, 19:07)

  Toni_Romania [utilizator]

  Domnii medicii se vaita azi ca nu au de nici unele - Dar in 2019 cand era bine nu stiau ca 80% din bugetele spitalelor merg la mega-lefurile lor, alea facute de PSD prin 2017?? In timp ce in spital nu era nici măcar vată si aspirină.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by