"Multe guverne din Europa Centrală și de Est, în special din Balcanii de Vest, au folosit starea de urgență și pandemia pentru a-și consolida puterea executivă și au limitat libertățile, dar Serbia este țara în care puterea a mers cel mai departe în subminarea statului de drept", scrie cotidianul german "Der Spiegel", preluat de agenția Beta. Cotidianul adaugă că politicienii din opoziție, activiștii pentru drepturile omului și presa independentă "vorbesc la unison despre încălcarea Constituției".

Serbia steagFoto: Uefa.com

"Der Spiegel" amintește că la sfârșitul lunii februarie președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, minimaliza epidemia de coronavirus, pentru ca apoi, evitând Parlamentul, să declare stare de urgență, ceea ce a condus la o "limitare serioasă a drepturilor și libertăților fundamentale".

Cotidianul german mai amintește că în Serbia "doar Parlamentul are dreptul să declare starea de urgență, dar o lacună din Constituție permite ca și președintele să declare stare de urgență, dacă puterea legislativă nu are această posibilitate", prevedere de care a profitat Vučić, invocând interdicția de adunare din cauza pandemiei.

"Nu este prima dată când președintele evită Constituția. Astfel, Vučić este președintele Serbiei și președintele Partidului Progresist Sârb, deși Constituția îi interzice să dețină concomitent aceste funcții" – comentează cotidianul german, care apreciază că "puterea din Serbia nu are scrupule când încalcă Constituția".

"Der Spiegel" relatează că în Serbia s-au instituit restricții severe, s-a decretat interdicția de circulație, mai ales pentru persoanele în vârstă, și mulți cetățeni au fost arestați pentru încălcarea acestor interdicții.

Cotidianul german citează declarația președintelui Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului din Serbia, Sonja Biserko, care spunea că este "regretabil că în acest moment Uniunea Europeană nu vrea să vadă ce se întâmplă în Serbia".

"Ei au speranța că Vučić va contribui la rezolvarea conflictului kosovar și de aceea i se permite orice în plan intern", a declarat Biserko pentru "Der Spiegel". (Sursa: Rador)