Brazilia a înregistrat un număr record de noi cazuri de infecții cu noul coronavirus, respectiv 6.276 în doar 24 de ore, bilanțul total ajungând astfel la 78.162. Și numărul deceselor este în creștere. Întrebat ce responsabilitate îi revine, președintele Jair Bolsonaro a reacționat ”Întrebarea este atât de idioată încât nu am să răspund”.

Jair BolsonaroFoto: Wikipedia

Ministerul sănătății a anunțat miercuri încă 6.276 de cazuri de infecții și 449 de decese, în total 5.466 de oameni pierzându-și viața de la izbucnirea epidemiei. Experții cred însă că numărul real al celor afectați de pandemie este cu mult mai mare, notează Guardian.

Președintele de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, care este cunoscut pentru atitudinea sa de minimalizare a pandemiei, a insistat în ultima vreme că ”virusul dispare”. Întrebat în legătură cu bilanțul oficial care arată că Brazila a depășit numărul victimelor raportate de China, Bolsonaro a replicat recent: ”Și ce dacă? Îmi pare rău. Ce vreți să fac?”.

Acum, președintele încearcă să dea vina pe guvernatori și primari pentru numărul mare de victime, în condițiile în care administrația locală a dispus măsuri privind distanțarea socială, în ciuda ordinelor președintelui care s-a afișat adesea în bai de mulțime.

Bolsonaro le-a spus reporterilor că ar trebui să îi întrebe pe aceștia de ce ”au luat măsuri restrictive și oamenii au continuat să moară”. ”Nu o să-mi aruncați mie nota de plată”, le-a mai spus el reporterilor. Întrebat totuși ce responsabilitate îi revine ca președinte, acesta a mai replicat: “Întrebarea este atât de idioată încât nu am să răspund”.